default-image

Έως 400% ακριβότερη η είσοδος σε Σπιναλόγκα-Αρχαιολ.χώρους

Κρήτη
Έως 400% ακριβότερη η είσοδος σε Σπιναλόγκα-Αρχαιολ.χώρους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γροθιά στο στομάχι για τους επισκέπτες ,Έληνες και ξένους που θελήσουν να επισκεφθούν αρχαιολογικά μουσεία μνημεία της Ανατολικής Κρήτης μεταξύ αυτών και την Σπιναλόγκα. Η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού να προχωρήσει σε  κατακόρυφη αύξηση ακόμη και σε κάποιες περιπτώσεις κατά 400% στην τιμή εισιτηρίου, έρχεται να αποτελέσει και ένα σοβαρό πλήγμα στον τουρισμό ,στην βαριά  βιομηχανία της Κρήτης.

Απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή Λασιθίου κ.Γιάννη Πλακιωτάκη ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού αναφέρεται αναλυτικά στις τιμές που θα ισχύσουν σε αρχαιολογικούς χώρους από την 1η Απριλίου με όλες τις τιμές ανεξαιρέτως να παίρνουν την ανιούσα παρουσιάζοντας διπλασιασμό ακόμη και τετραπλασιασμό σε σχέση με τις περυσινές.

Στον αρχαιλογικό χώρο της Κνωσσού η είσοδος θα είναι στα 16 ευρώ , απο 10 που ισχύει μέχρι και σήμερα, μαζί με την επίσκεψη την ίδια μέρα και στο αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου .

Παρά την θύελλα αντιδράσεων που προηγήθηκε από φορείς της Ανατολικής Κρήτης για την "απαγορευτική και συνάμα καταστροφική" για τον τουρισμό σκέψη του Υπουργείου να αυξήσει από τα 2 στα 8 ευρώ την τιμή στη Σπιναλόγκα ,στον δεύτερο σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικό χώρο της Κρήτης, που προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο,το Υπουργείο Πολιτισμού δεν ενέδωσε στις διαμαρτυρίες φορέων και κοινοβουλευτικών εκπροσώπων ,προχωρώντας επισήμως πλέον στην ανακοίνωση της τελικής τιμής που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου και αυτή καθορίζεται στα 8 ευρώ.

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου :από 6 € στα 10

Αρχαιολογικός χώρος Κνωσσού και Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείο:Από 10€ στα 16€(διάρκειας 3 ημερών)

Νήσος Σπιναλόγκα: από 2€ στα 8€

Αρχαιολογικός χώρος Γόρτυνας: από 4€ στα 6€

Αρχαιολογικός χώρος Φαιστού: από 4€ στα 8 ευρώ€

Σπήλαιο Ψυχρού: από 4€ στα 6€

Από το Υπουργείο Πολιτισμού ,γίνεται αναφορά στην αύξηση της τιμής του εισιτήριου κάνοντας μάλιστα το ίδιο λόγο για "σημαντική αύξηση" ανατρέχοντας στην εισήγηση της Επιτροπής για την τιμολογιακή πολιτική που συστήθηκε για να επανεκτιμήσει τις ισχύουσες τιμές εισόδου. Η επιτροπή λοιπόν τονίζει μεταξύ άλλων ότι καθόρισε τη συγκεκριμένη τιμή βάσει και της μεγάλης προσέλευσης των επισκεπτών η οποία ωστόσο όπως διευκρινίζει δεν προέρχεται εξαιτίας του  αρχαιολογικού αλλά του τεράστιου κοινωνικού ενδιαφέροντος που έχει το κοινό για το νησί και για αυτό ο χώρος δεν έχει περιληφθεί στα μεγάλα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του ΥΠΠΟΑ με την Ε.Ε για την ανάδειξη αρχαιοτήτων.

Επίσης το Υπουργείο στο έγγραφο του που φέρει την υπογραφή του Αριστείδη Μπαλτά,επισημαίνει ότι η αναμενομένη αύξηση των εσόδων που θα επιφέρει η ραγδαία αύξηση της τιμής του εισιτηρίου προορίζεται και για τη δημιουργία υποδομών εξυπηρέτησης επισκεπτών. Ωστόσο αυτό ενδεχομένως που δεν έχει σκεφτεί το Υπουργείο, και υπογραμμίζουν τοπικοί φορείς  είναι το γεγονός ότι η κατακόρυφη αύξηση του εισιτηρίου ενδεχομένως να επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα και να αποτρέψει την ίδια ώρα επισκέπτες και κυρίως οικογενειάρχες και δη Έλληνες που ως γνωστόν έχουν βιώσει την οικονομική κρίση στο πετσί τους να επισκεφθούν είτε ένα μουσείο είτε ένα μνημείο , πόσο μάλλον το νησί της Σπιναλόγκας.

Για παράδειγμα η επίσκεψη για μια οικογένεια με 4 μέλη στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσσού και εν συνεχεία στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου από 40 ευρώ που της στοιχίζει σήμερα ,εάν το επισκεφθεί σε 13 ημέρες το ποσό εκτοξεύεται στα ύψη φθάνοντας στα 64 ευρώ. Επίσης μια επισκεψη στην κοσμοπολίτικη Σπιναλόγκα απο 8 ευρώ που είναι σήμερα, εκτοξεύεται στα 32 ευρώ.

Στο σπήλαιο του Ψυχρού η αύξηση τις τιμής του εισιτηρίου απο 4 ευρώ σκαρφαλώνει στα 6 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι πάντως οι παραπάνω τιμές θα είναι μειωμένες κατά 50% κατά το διάστημα από 1η Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου .

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών και Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης κ. Παπανικολάου υποστήριξε μεταξύ άλλων, στο neakriti.gr,  ότι "καλό θα ήταν να γινόταν μια σταδιακή και όχι απότομη αύξηση με ταυτόχρονη βελτίωση των εσωτερικών τμημάτων των αρχαιολογικών μουσείων  και των περιβάλλοντων χώρων τους. Και  λέω ναι στην σταδιακή αύξηση , για να δούμε και πως θα αντιδράσουν οι αγορές γιατί πολύ φοβάμαι ότι από αυτήν την απότομη αύξηση θα υπάρξει αρνητική επίδραση." Για το θέμα με την τιμή στην Σπιναλόγκα ο κ. Παπανικολάου έκανε λόγο" για μία όχι καλή απόφαση από πλευράς Υπουργείου. Καλό θα ήταν η αύξηση να είναι της τάξης των 4-5 ευρώ και σίγουρα όχι αυτή η απότομη αύξηση."

Aπόσπασμα από την εκπομπή "Κρήτη σήμερα" της ΚΡΗΤΗ ΤV

Στην εκπομπή μίλησαν οι κύριοι Παπανικολάου και Πλακιωτάκης

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_mktmclhb/

Πλακιωτάκης :Αλόγιστη και καταστροφική η άνευ προηγουμένου αύξηση του εισιτηρίου εισόδου στη νήσο Σπιναλόγκα

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο πρώην Πρόεδρος της Ν.Δ. και βουλευτής Λασιθίου Γιάννης Πλακιωτάκης προς τον Υπ. Πολιτισμού κ. Αρ. Μπαλτά για την αλόγιστη και άνευ προηγουμένου αύξηση που επέβαλε στα εισιτήρια εισόδου στη νήσο Σπιναλόγκα.

Ο κ. Πλακιωτάκης εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για την εν λόγω απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, κατά τη συνάντησή του με το Δήμαρχο Αγίου Νικολάου κ. Αντώνιο Ζερβό, όπου τον ενημέρωσε για την απάντηση που έλαβε από τον κ. Μπαλτά, στην υπ' αριθμ. 1026/4.2.2016 αναφορά του με θέμα: «Αύξηση της τιμής των εισιτηρίων των αρχαιολογικών χώρων».     

Συγκεκριμένα, ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε:

"Η απόφαση του Υπ. Πολιτισμού κ. Μπαλτά για την αύξηση του εισιτηρίου εισόδου στη νήσο Σπιναλόγκα, με βρίσκει κάθετα αντίθετο.

Είναι μια αλόγιστη και καταστροφική για την τοπική πολιτιστική κληρονομιά μας απόφαση, η οποία ελήφθη στο πόδι, από ανθρώπους οι οποίοι χαρακτηρίζονται από παντελής και επικίνδυνη άγνοια των ιδιαιτεροτήτων και της ιστορικής και αρχαιολογικής σημασίας, που έχει η νήσος Σπιναλόγκα για το Λασίθι και τη Κρήτη γενικότερα.

Τα κριτήρια που ελήφθησαν υπόψη για τη λήψη της σχετικής απόφασης, αποδεικνύουν περίτρανα τη σύγχυση και την παράκρουση στην οποία βρίσκεται ο κ. Μπαλτάς και οι αδαείς σύμβουλοί του.

Ειδικότερα, στην εν λόγω απάντηση αναφέρεται ότι, η μεγάλη προσέλευση του κοινού στη νήσο Σπιναλόγκα, δεν οφείλεται στη σπουδαιότητα του αρχαιολογικού χώρου, αλλά στο τεράστιο κοινωνικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει το νησί. Για το λόγο αυτό δε, ο χώρος αυτός δεν έχει περιληφθεί στα μεγάλα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του ΥΠΠΟΑ με την ΕΕ για την ανάδειξη αρχαιοτήτων.

Η αιτιολόγηση αυτή, εκτός του ότι είναι απαράδεκτη είναι και άκρως προσβλητική για το λαό και τους φορείς του Λασιθίου.

Λησμονά την τεράστια ιστορία της νήσου η οποία ξεκινά από την αρχαιότητα και παραβλέπει την αρχαιολογική σπουδαιότητα του χώρου και το γεγονός, ότι από τη δεκαετία του '70 η Σπιναλόγκα έχει ανακηρυχθεί σε προστατευόμενη αρχαιολογική περιοχή.

Επιπρόσθετα, υποβαθμίζει τη προσπάθεια των τοπικών φορέων και του Δήμου Αγίου Νικολάου για την ένταξη της Σπιναλόγκας στα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco και λειτουργεί ως τροχοπέδη στην πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη του νησιού και της ευρύτερης περιοχής.  

Η απαράδεκτη απόφαση για την αύξηση του εισιτηρίου εισόδου στην νήσο Σπιναλόγκα, καταδεικνύει για ακόμη μια φορά τα αδιέξοδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ο κ. Μπαλτάς πιστός στις τακτικές του πρωθυπουργού του κ. Τσίπρα, αγνόησε επιδεικτικά τις επισημάνσεις του Επιμελητηρίου Λασιθίου, του Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης & Σαντορίνης, αλλά και του Δήμου Αγίου Νικολάου και προχώρησε σε μια απόφαση εισπρακτικού χαρακτήρα για να συμβάλει στην κάλυψη των οικονομικών αδιεξόδων που προκάλεσε η αλόγιστη πολιτική της κυβέρνησής του.

Δυστυχώς γι' αυτόν, όσες αυξήσεις και αν επιβάλει στα εισιτήρια εισόδου των αρχαιολογικών χώρων της χώρας, το οικονομικό μας πρόβλημα δεν θα επιλυθεί με ψίχουλα.   Οι αυξήσεις αυτές, θα οδηγήσουν σε αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα και παράλληλα, θα επιφέρουν βαρύτατο πλήγμα στην ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.

Για το λόγο αυτό, τον καλώ να αναθεωρήσει άμεσα την απόφασή του, και να επαναφέρει το αντίτιμο στο εισιτήριο εισόδου στη νήσο Σπιναλόγκα στα 2 ευρώ.

Παράλληλα, τον καλώ να αναλάβει πρωτοβουλία για να διεξαχθούν τα απαραίτητα έργα υποδομής (τουαλέτες, ηλεκτροφωτισμός, βελτίωση προβλήτας κ.λπ), για την ανάδειξη της Σπιναλόγκας σε σημαντικό αρχαιολογικό, τουριστικό και πολιτιστικό προορισμό."

Ρεπορτάζ:Βάλια Μπούη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News