default-image

Σύνοδος Κορυφής: Η Τουρκία θέλει "κόκκινο χαλί"

Κόσμος
Σύνοδος Κορυφής: Η Τουρκία θέλει "κόκκινο χαλί"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Για την Τουρκία το προσφυγικό ζήτημα δεν είναι υπόθεση παζαριού, αλλά ζήτημα αξιών, ανθρώπινων και ευρωπαϊκών αξιών», δήλωσε σήμερα το πρωί από τις Βρυξέλλες, ο Αχμέτ Νταβούτογλου, προσερχόμενος στην προγραμματισμένη συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε.

"Είμαστε πάλι εδώ", δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός που συμμετέχει για τρίτη φορά σήμερα σε Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό. «Όλα αυτά τα γεγονότα δείχνουν ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και η τουρκική υποψηφιότητα για ένταξή της στην ΕΕ είναι σημαντική, όχι μόνο για την Τουρκία και την ΕΕ, αλλά για όλα τα ζητήματα».

Συνεχίζοντας, ο Αχμέτ Νταβούτογλου τόνισε ότι η Τουρκία έχει υποδεχτεί 2,7 εκατομμύρια πρόσφυγες χωρίς καμία σημαντική βοήθεια από κανέναν. «Θέλω να ξαναυπογραμμίσω ότι η Τουρκία θα συνεχίσει αυτήν την πολιτική με ανθρωπιστική προοπτική», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «στόχος και της Τουρκίας είναι να βοηθήσουμε τους Σύρους πρόσφυγες και να φτιάξουμε ένα λαμπρό μέλλον για την ήπειρό μας»

Ο Α. Νταβούτογλου κατέληξε εκφράζοντας την ελπίδα ότι μέσα τις σημερινές διαβουλεύσεις με τους ευρωπαίους ηγέτες θα επιτευχθεί ο στόχος που είναι η βοήθεια προς όλους τους πρόσφυγες, αλλά και η εμβάθυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, κάτι το οποίο όπως είπε είναι "καλά νέα για την ήπειρό μας".

Σημειώνεται ότι στο πρόγευμα εργασίας, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει, ο Πρόεδρος της ΕΕ και της Επιτροπής, αλλά και ο Ολλανδός πρωθυπουργός θα παρουσιάσουν στον πρωθυπουργό της Τουρκίας την κοινή θέση των "28", για τη συνεργασία τους με την Άγκυρα στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Κ. Κούτρας: Απαράδεκτη δήλωση Μπιλγκίτς

«Οι στιγμές είναι πολύ κρίσιμες για ανέξοδη και υποκριτική ρητορική» απαντά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τη χθεσινή «απαράδεκτη δήλωση» του Τούρκου ομολόγου του, Τανζού Μπιλγκίτς, ο οποίος σχολίασε, ερωτηθείς, τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αρμένιου Προέδρου στην Αθήνα.

«Φαίνεται πως η Τουρκία πιστεύει ότι αν η Ιστορία δεν συμφωνεί με όσα αυτή υποστηρίζει, τόσο το χειρότερο για την Ιστορία» τόνισε ο κ. Κούτρας, επισημαίνοντας ότι η «Τουρκική Δημοκρατία πρέπει, προφανώς, να εγκαταλείψει τις εμμονές της και να συμφιλιωθεί με το ιστορικό της παρελθόν. Στο δύσκολο αυτό έργο η Ελλάδα θα είναι στο πλάι της».

Ο κ. Μπιλγκίτς, στη σχετική χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, με τη μορφή απάντησης σε ερώτηση, ανέφερε ότι οι δηλώσεις του κ. Παυλόπουλου «περιέχουν σοβαρούς ισχυρισμούς για την Τουρκία και την τουρκική ταυτότητα και αφορούν σε ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν κατά το διαμελισμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας» και πως «είναι προϊόν μίας νοσηρής αντίληψης που δείχνει ότι οι σχέσεις και η αλληλεγγύη ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αρμενία χτίστηκαν στη βάση της κοινής εχθρότητας κατά της τουρκικής ταυτότητας και δυσφήμισής της».

«Η Τουρκία και το τουρκικό έθνος δεν θα δώσουν σε καμία περίπτωση βάση σε αυτούς που με κάθε ευκαιρία προβάλλουν μία μονομερή, γεμάτη εμμονές, αποκομμένη από την πραγματικότητα και εκτός δικαίου αντίληψη περί ιστορίας» σημείωνε η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News