Ειδήσεις

Περιμένουν το taxisnet για να μην καταθέσουν δήλωση

Ούτε μια φορολογική δήλωση δε θα κατατεθεί από τους φοροτεχνικούς της Κρήτης κατά το πρώτο δεκαήμερο που θα ανοίξει το TAXISnet. Στην απόφαση αυτή κατέληξαν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι του κλάδου από τους τέσσερις νομούς του νησιού, που συναντήθηκαν προχθές στα Χανιά.

Οι φοροτεχνικοί διαμαρτύρονται με τον τρόπο αυτό στις προωθούμενες ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό, οι οποίες - όπως λένε - αδικούν κατάφωρα τους σημερινούς εργαζόμενους. Και αυτό γιατί ζητείται από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιστημονικούς φορείς να στηρίξουν ασφαλιστικό χωρίς καμία ανταπόδοση.

Όπως τονίστηκε στη συνάντηση των Χανίων, όχι μόνο είναι αμφίβολο το ύψος της σύνταξης που κάποτε θα τους καταβληθεί, αν τους καταβληθεί, αλλά υπάρχει και πρόβλημα με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Οι άνθρωποι πληρώνουν στον ΟΑΕΕ ένα σωρό εισφορές το δίμηνο, ωστόσο, όταν προσπαθούν να κλείσουν ραντεβού με ένα γιατρό, καλούνται να περιμένουν επί μήνες μέχρι να εξεταστούν. Επιπλέον, τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν διαμαρτυρίες για μονομερή και αδικαιολόγητη αύξηση των εισφορών.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Τρύφωνα Αλεξιάδη, αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, το σύστημα αναμένεται να ανοίξει σήμερα ή από Δευτέρα. Αρχικά, ο στόχος ήταν να "ανοίξει" από το Φεβρουάριο κιόλας, καθώς η ανάγκη για εισροή ρευστού στα δημόσια ταμεία ήταν πιο επείγουσα από ποτέ. Ο στόχος που δεν επετεύχθη τότε για εσωτερικούς λόγους, τώρα δε θα επιτευχθεί, απ' ό,τι φαίνεται, για εξωτερικούς.

Οι φοροτεχνικοί της Κρήτης θα απέχουν κατά το πρώτο δεκαήμερο από την υποβολή φορολογικών δηλώσεων, ενώ αφήνουν ανοιχτό και το ενδεχόμενο παράτασης της αποχής τους στη συνέχεια. Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους θα πραγματοποιήσουν και παραστάσεις διαμαρτυρίας στις ΔΟΥ της Κρήτης.

Σε ανακοίνωση του το συντονιστικό όργανο επαγγελματικών συλόγων Λογιστών Φοροτεχνικών της Κρήτης δηλώνουν

Κατά την συνάντηση της 16ης Μαρτίου 2016 στην πόλη των Χανίων, όλων των Διοικητικών Συμβουλίων των τεσσάρων νομών της Κρήτης, πέραν των υπολοίπων θεμάτων,  συζητήθηκε και το θέμα της διαφαινόμενης πορείας της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων καθώς και η επικείμενη νομοθέτηση επί του Ασφαλιστικού.Επί αυτών των θεμάτων διαπιστώθηκαν τα κάτωθι:Η προτεινόμενη νομοθέτηση για το Ασφαλιστικό οδηγεί αναπόφευκτα σε υπέρμετρη επιβάρυνση των συναδέλφων με ελάχιστη ανταποδοτικότητα, και δημιουργεί συνθήκες οικονομικού αδιεξόδου κάτι το οποίο δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτό από τους συναδέλφους λογιστές - φοροτεχνικούς.

Περαιτέρω, οι συνεχείς ατυχής αναφορές του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών  κ. Αλεξιάδη για το θέμα των υποβολών των φετινών φορολογικών δηλώσεων όπως τα «περί 15λέπτων» για την σύνταξη και υποβολή τους καθώς και τα περί άνεσης στην υποβολή 6 εκατομμυρίων φορολογιών δηλώσεων μέσα σε δύο μήνες υποδηλώνουν πλήρη άγνοια της πραγματικότητας  και αυτό για εμάς είναι πολύ ανησυχητικό.

      Η προσπάθεια του ιδίου αρμόδιου Υπουργού, να διαιρεί το σύνολο των φορολογικών δηλώσεων δια του πλήθους των λογιστικών γραφείων, βγάζοντας εντελώς ανακριβή  συμπεράσματά, λες και τα λογιστικά γραφεία, όλης της χώρας, δεν έχουν ακριβώς στο ίδιο χρονικό διάστημα την υποχρέωση του κλεισίματος των βιβλίων, με τις νέες διατάξεις των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων που μας επέβαλε ο ίδιος ο Υπουργός εντελώς ξαφνικά και απροειδοποίητα δεκαπέντε ημέρες πριν την προθεσμία κλεισίματος, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του. Λες και δεν έχουν την υποχρέωση  υποβολής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ του συνόλου των επιχειρήσεων της χώρας, υποβολής μισθοδοτικών καταστάσεων όλων των εργαζομένων της χώρας, υποβολής συμφωνητικών, δηλώσεων παρακρατούμενων φόρων, ελέγχων από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.,  Ι.Κ.Α.,  Επιθεωρήσεων Εργασίας,  ασφαλιστικές εργασίες,  μεταβολές στο Μητρώο των Δ.Ο.Υ., μετατροπές, μετασχηματισμούς, των επιχειρήσεων, έκδοση πιστοποιητικών παντός τύπου, και τόσα - μα τόσα - άλλα.

      Λες και δεν πρέπει να δώσουμε χρόνο στα καθημερινά πρακτικά προβλήματα των πελατών μας.

      Λες και οι Συνάδελφοι Λογιστές - Φοροτεχνικοί δεν είναι ΑΝΘΡΩΠΟΙ, αλλά μηχανές και δεν έχουν ανάγκες, παρά μόνον υποχρεώσεις.

      Όλα αυτά  διαπιστώνουμε ότι μαθηματικά θα οδηγήσουν στην δημιουργία αναξιοπρεπών συνθηκών εργασίας στους συναδέλφους μας με μεταμεσονύκτια ωράρια, με πίεση απάνθρωπη, επικίνδυνη για την ψυχική αλλά και σωματικής μας υγεία την στιγμή που ο ίδια η Διοίκηση καθυστερεί αδικαιολόγητα το άνοιγμα του συστήματος υποβολής. Γιατί δεν άνοιξε από 1η Φεβρουαρίου όταν ο ίδιος ο αρμόδιος Υφυπουργός διατείνεται για την ανυπαρξία αλλαγών;

      Κατόπιν των όσων συζητήθηκαν αποφασίζουμε:

      Σύσσωμοι οι συνάδελφοι και των τεσσάρων Νομών της Κρήτης συντάσσονται με τις παραινέσεις του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και των Ανωτεροβάθμιων Συνδικαλιστικών Φορέων Λογιστών της Χώρας  και   απέχουν από την σύνταξη και υποβολή των φορολογικών δηλώσεων όλων των φορολογουμένων στο πρώτο δεκαήμερο από το άνοιγμα του συστήματος υποβολής των δηλώσεων του Taxis. Εξαιρούνται οι δηλώσεις που απαιτούνται για την λήψη προνοιακών παροχών και επιδομάτων.

       Διαμαρτυρόμαστε για την προτεινόμενη λύση της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό και ζητάμε την απόσυρσή του και την επανεξέταση του από σωστή βάση, με επιστημονική τεκμηρίωση από κοινού με τους εκπροσώπους των άμεσα ασφαλιζόμενων.

      Διαμαρτυρόμαστε για την στάση του αρμόδιου Υπουργείου για τις διαδικασίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων η οποία χωρίς δεύτερη σκέψη οδηγεί σε αναξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας των λογιστών φοροτεχνικών και ζητάμε την εξ αρχής μετάθεση των ημερομηνιών λήξης των δηλώσεων τουλάχιστον έως 30 Ιουνίου. Προτείνουμε επίσης επειδή η μετάθεση των ημερομηνιών υποβολής δεν είναι δικαιολογημένη για κάποιον που έχει να υποβάλλει απλά την δική του δήλωση να δοθεί η παράταση αυτή,  μόνον για τις δηλώσεις οι οποίες θα υποβάλλονται μέσω των κωδικών του λογιστή δηλαδή μόνον αυτές που θα έχουν σε εκκρεμότητα υποβολής τα νόμιμα  λογιστικά  γραφεία της Χώρας.

      Παροτρύνουμε και τους συλλόγους λογιστών των υπολοίπων περιφερειών της Χώρας να στηρίξουν την προσπάθεια αντίδρασης στα θέματα αυτά και να συνταχθούν με τις παραινέσεις των ανωτεροβάθμιων συνδικαλιστικών και επαγγελματικών μας οργανώσεων.

      Ζητούμε την άμεση συνάντηση  των ανωτεροβάθμιων συνδικαλιστικών και επιστημονικών οργανώσεων των Λογιστών Φοροτεχνικών με τον Αναπληρωτή Υπουργό κ Αλεξιάδη και τον Γ.Γ.Δημοσίων Εσόδων  κ Πιτσιλή, παρουσία εκπροσώπου του Συντονιστικού μας Οργάνου.

      Η περαιτέρω πορεία των αντιδράσεων μας θα αποφασισθεί μετά από την στάση των αρμοδίων για τα επίμαχα θέματα.

                                                             Με εκτίμηση

ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ

 ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ  ΚΡΗΤΗΣ

 1. ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ - ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ  ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ2. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΔΕΙΟΥΧΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ - ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ Ν. ΧΑΝΙΩΝ3. ΣΥΛΛΟΓΟΣ   ΛΟΓΙΣΤΩΝ  -  ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ - ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ Ν. ΡΕΘΥΜΝΗΣ4. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ5. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ - ΛΟΓΙΣΤΩΝ  - ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ - ΕΛΕΓΚΤΩΝ - ΜΕΛΕΤΗΤΩΝ - ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΕΠΙΧ/ΣΕΩΝ Ν. ΧΑΝΙΩΝ6. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ - ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΕΣΣΑΡΑΣ7. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ - ΕΛ.  ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ Ν. ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Ρεπορτάζ: Ελένη Σταυρουλάκη

Σχόλια