default-image

Στα χέρια των Τούρκων η έκβαση της Συνόδου

Ελλάδα
Στα χέρια των Τούρκων η έκβαση της Συνόδου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείπνο των ηγετών χωρίς τον Νταβούτογλου για τους Ευρωπαίους ηγέτες στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής.Το μεγάλο "αγκάθι" παραμένουν οι απειλές της Κύπρου.

Ισως να είναι η πιο κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής που αφορά την Ελλάδα καθώς στις Βρυξέλλες πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για το προσφυγικό και οι 28 θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία με την Τουρκία.

Η λύση του προσφυγικού συναντά σοβαρά εμπόδια, κυρίως λόγω των ανταλλαγμάτων που ζητεί η Άγκυρα για να συμβάλει στον περιορισμό των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο.

Σφοδρή επίθεση του Τούρκου ΥΠ.ΕΞ

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρεται στις δηλώσεις των Προκόπη Παυλόπουλου και Αλέξη Τσίπρα για τη γενοκτονία Αρμενίων, κατά την επίσκεψη του προέδρου της Αρμενίας στην Αθήνα.  

Η ανακοίνωση κάνει λόγο για "αξιοθρήνητη νοοτροπία" και τονίζει πως "η Άγκυρα ποτέ δεν θα δεχθεί και αποδεχθεί τέτοιες δηλώσεις, μονομερείς και εμμονικές".

Συνάντηση  Μέρκελ - Αναστασιάδη

Συνάντηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους της Συνόδου Κορυφής, είχε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης.

Όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, η καγκελάριος της Γερμανίας επέδειξε κατανόηση για τις θέσεις της Κύπρου αναφορικά με το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας.

Τα σενάρια για το προσχέδιο

Στο προσχέδιο απόφασης της Συνόδου αναφέρεται ότι αποκλειστικά υπεύθυνες για το διαχωρισμό όσων δικαιούνται άσυλο και παράτυπων μεταναστών στα ελληνικά νησιά θα είναι οι αρχές της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, στο σχέδιο συμφωνίας περιλαμβάνονται και δύο σημεία που είδαν το φως της δημοσιότητας:

- Η μετεγκατάσταση προσφύγων θα παραμείνει σε εθελοντική βάση για τα κράτη μέλη της ΕΕ, που σημαίνει ότι καμία χώρα δεν θα υποχρεωθεί να δεχθεί πρόσφυγες.

-Ο αριθμός των προσφύγων που θα επανεγκατασταθούν στην Ευρώπη θα είναι 72.000. Στη Σύνοδο της 7ης Μαρτίου ο αριθμός ανερχόταν σε 160.000. Την ίδια στιγμή στην Τουρκία εκτιμάται ότι βρίσκονται 2,7 εκατομμύρια σύροι πρόσφυγες.

Πηγή: nooz.gr, newsit.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News