Ειδήσεις

Κρήτη: Καλπάζει η μαύρη εργασία, καταρρέουν οι υπηρεσίες

Μεγάλο πάρτι στις πλάτες των εργαζομένων με την ανοχή και της ίδιας της πολιτείας, περιγράφουν ότι έχει στηθεί σε όλη την Κρήτη με φόντο όπως οι συνδικαλιστές εξηγούν, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που είναι σε κατάσταση αποσύνθεσης.

Στις διευθύνσεις επιθεώρησης εργασίας σε όλη την Κρήτη, την ώρα που η μαύρη εργασία όπως εξηγούν καλπάζει, υπηρετούν μόλις 13 επιθεωρητές, αριθμός που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλύψει τις βασικές ανάγκες.   

Στο Ηράκλειο στην Επιθεώρηση Εργασίας υπηρετούν πέντε επιθεωρητές συν τον διευθυντή τρεις στη Διεύθυνση στα Χανιά και ένας επιπλέον ο διευθυντής. Δύο επιθεωρητές στη διεύθυνση του Ρεθύμνου και 1 στο Λασίθι που καλύπτει περιοχές από τη Σητεία μέχρι την Ιεράπετρα και την Νεάπολη, πρέπει να περιμένει δεύτερο άτομο συνήθως από το Ηράκλειο για να κάνει έλεγχο και για να πάει κλείνει την υπηρεσία στον Άγιο Νικόλαο.

Στα Χανιά οι ελεγκτές δεν έχουν ούτε αυτοκίνητο. Καθώς δεν έχουν γίνει ενέργειες να αντικατασταθεί ούτε αυτό του οποίου η σύμβαση χρήσης με την εταιρεία έληξε, αλλά ούτε και το όχημα το οποίο είχε μπει στο στόχαστρο εμπρηστών. Έτσι οι λιγοστοί έλεγχοι που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να προστατεύσουν τους εργαζόμενους όπως λένε οι συνδικαλιστές, γίνονται μόνο με το όχημα του Εργατικού Κέντρου και μόνο για περιπτώσεις που έχουν γίνει καταγγελίες.

Για ξέφραγο αμπέλι το οποίο πολύ συνειδητά άφησε η ίδια η πολιτεία να διαμορφωθεί κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι, με τους οικοδόμους να εξηγούν πως είναι τραγική η κατάσταση που επικρατεί στον κάδο τους με την μαύρη και ανασφάλιστη εργασία.  

Ο κ. Φίλιππος Μαματζάκης 60 ετών έχει εδώ και εβδομάδες να κάνει ένα μεροκάματο στην οικοδομή. Όπως λέει η μαύρη εργασία καλπάζει και τα ένσημα είναι είδος προς εξαφάνιση, όταν οι έλεγχοι είναι από σπάνιοι έως ανύπαρκτοι.

              

Ρεπορτάζ:

Ράνια Μωραΐτη

Σχόλια