default-image

Περισσότερες θέσεις για φοιτητές σε ΑΕΙ κ΄ ΤΕΙ της Κρήτης

Κρήτη
Περισσότερες θέσεις για φοιτητές σε ΑΕΙ κ΄ ΤΕΙ της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι θέσεις των εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ της χώρας θα είναι 69.985. Από αυτές, οι 5.900 έχουν "ανοίξει" στην Κρήτη, σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας.

Ο φετινός αριθμός των εισακτέων είναι αυξημένος κατά 1.655 θέσεις πανελλαδικά και 65 θέσεις σε επίπεδο Κρήτης. Δηλαδή καταγράφεται συνολικά μια αύξηση των θέσεων κατά 2,42% σε σχέση με πέρυσι. Η αύξηση των προσφερόμενων θέσεων γενικά αφορά περισσότερο στα ΤΕΙ και λιγότερο στα Πανεπιστήμια, ενώ εμφανής είναι η προσπάθεια "πριμοδότησης" των σχολών με καλύτερες προοπτικές στην αγορά εργασίας, εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυξάνονται οι θέσεις στις σχολές τουριστικών επαγγελμάτων, ηλεκτρολόγων, ηλεκτρονικών και λογιστικής. Μάλιστα, το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Κρήτης κατέχει πανελλαδικά την 3η θέση μεταξύ των σχολών με τη μεγαλύτερη αύξηση εισακτέων, ενώ στη 10η θέση της ίδιας κατάταξης βρίσκεται το Τμήμα Ηλεκτρονικής. Το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων καταγράφει αύξηση του αριθμού των εισακτέων του κατά 40%, ενώ η αντίστοιχη αύξηση για το Τμήμα Ηλεκτρονικής του ΤΕΙ Κρήτης είναι 21,43%.

Στον αντίποδα, μεγάλη μείωση, τη 2η κατά σειρά πανελλαδικά, καταγράφει ο αριθμός των εισακτέων στο Τμήμα Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης. Στην 4η θέση της ίδιας κατάταξης βρίσκεται το Τμήμα Ιερατικών Σπουδών της ίδιας Ακαδημίας. Το ποσοστό της μείωσης είναι 77,78% στην πρώτη περίπτωση και 62,50% στη δεύτερη.

Σε επίπεδο ΑΕΙ, τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των σχολών του νησιού (13,79%) συναντάμε στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών (ΤΕΤΥ) του Πανεπιστημίου Κρήτης. Εκτός τις εκκλησιαστικές ακαδημίες και το ΤΕΤΥ, λιγότερους εισακτέους θα έχουμε στα Παιδαγωγικά Τμήματα του Ρεθύμνου, καθώς (ξανά) φράκαρε το σύστημα διορισμών στα δημόσια σχολεία της χώρας.

Σε αντίθεση με την επιλογή που έχει γίνει για τα Παιδαγωγικά Τμήματα, αλλά και με ορισμένες καθηγητικές σχολές, το υπουργείο Παιδείας δεν έδειξε την ίδια τόλμη σε άλλα περιζήτητα τμήματα, παρά το γεγονός ότι έχουν αρνητικές προοπτικές στην αγορά εργασίας.

 Παραμένουν, λοιπόν, σταθερές οι θέσεις εισακτέων στα Τμήματα Ιατρικής, Βιολογίας, αρχιτεκτόνων και λοιπών μηχανικών. Συνεχίζουμε, λοιπόν, να εκπαιδεύουμε άρτια και πανάκριβα νέους επιστήμονες, τους οποίους θα αποκτήσουν αργότερα δωρεάν άλλες χώρες της Ευρώπης...

Επισήμως, πάντως, το υπουργείο Παιδείας δε φαίνεται να προσμετρά τον παράγοντα αγορά εργασίας, αλλά δηλώνει πως κατέληξε σε κατανομή των εισακτέων ανά τμήμα, αφού έλαβε υπόψη του:

α) Τον αριθμό των εισακτέων κατά το σχολικό έτος 2015-2016.

β) Τα αιτήματα των τμημάτων κάθε Ιδρύματος για το βέλτιστο αριθμό θέσεων ανά τμήμα.

γ) Τα καταγεγραμμένα από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου προβλήματα ανά τμήμα και

δ) Στοιχεία σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις των Ιδρυμάτων.

ΠΡΟΣΦΕΡΟΜΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ

Πιο πολλές στα ΤΕΙ...

Πανελλαδικά στα ΤΕΙ προσφέρονται φέτος 2.000 θέσεις εισακτέων σε σχέση με πέρυσι, ενώ στα πανεπιστήμια 345 λιγότερες. Σε επίπεδο Κρήτης προσφέρονται επιπλέον 200 θέσεις στο ΤΕΙ και 30 λιγότερες στα ΑΕΙ.

Αναλυτικά και ανά Ίδρυμα:

- Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης οι προσφερόμενες θέσεις είναι 2.880, έναντι 2.910 πέρυσι. Υπάρχει, δηλαδή, μια μείωση της τάξεως των 30 θέσεων. Και αυτό παρά τη μικρή αύξηση των εισακτέων στο ΦΚΣ, στο Ιστορικό-Αρχαιολογικό και στο Τμήμα Κοινωνιολογίας.

- Στο Πολυτεχνείο Κρήτης οι εισακτέοι παραμένουν σταθεροί στους 720 πέρυσι και φέτος.

- Στο ΤΕΙ Κρήτης οι προσφερόμενες θέσεις αυξάνονται κατά 200 και φτάνουν τις 2.160 σε σχέση με 1.960 πέρυσι.

- Στην Ανώτατη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Κρήτης (ΑΣΤΕΚ), με έδρα τον Άγιο Νικόλαο, έχουμε αύξηση των προσφερόμενων θέσεων κατά 15. Από 75 πέρυσι, αυξάνονται στις 90 φέτος.

- Στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης μειώνονται οι θέσεις εισακτέων κατά 120. Από τις 170 θέσεις που προσφέρθηκαν πέρυσι, προσφέρονται φέτος μόλις 50.

ρεπορτάζ: Ελένη Σταυρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News