Ειδήσεις

Ο απολογισμός και οι νέες προκλήσεις

Για την πιο δύσκολη χρονιά κατά την οποία όμως η Περιφέρεια Κρήτης στάθηκε επάξια στο ύψος των περιστάσεων έκανε λόγο κατά τον απολογισμό δράσης για το 2015, ο Σταύρος Αρναουτάκης.

Παρά τα μεγάλα ''αγκάθια'', όπως ή μή παράταση του ΕΣΠΑ, η περικοπή των πόρων, και η επιβολή των capital controls, η περιφέρεια, όπως τόνισε ο κ. Αρναουτάκης, κατάφερε να φέρει εις πέρας την αποστολή της.

Όλοκληρώθηκαν κανονικά τα έργα και πληρώθηκαν άπαντες οι ανάδοχοι μέχρι τελευταίου... ευρώ!

Ο περιφερειάρχης δεν παρέλειψε να κάνει ειδική μνεία σε επιμέρους θέματα. Το ένα ήταν το μέτωπο των αποριμμάτων όπου η Κρήτη όπως ανέφερε πετυχαίνοντας την έγκριση έργων ύψους 108 εκατομμυρίων ευρώ και μάλιστα χωρίς ΣΔΙΤ, χωρίς δηλαδή ιδιωτική εμπλοκή, κέρδισε πανελλαδικά τα εύσημα.

Το έτερο ήταν η ίδρυση και λειτουργία γραφείου στην καρδιά της Ε.Ε, στις Βρυξέλλες. Μια κίνηση στρατηγική, όπως την χαρακτήρισε ο κ. Αρναουτάκης, που πέρα από την απορόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων ανοίγει νέους δρόμους σε ευρύτερο επίπεδο συνεργασιών.

Αναφερόμενος στο 2016 ο κ. Αρναουτάκης έκανε λόγο για μια επίσης δύσκολη χρονιά όπου απλώνονται μεγάλες προκλήσεις. Η μία εξ'αυτών το  να πετύχει η περιφέρεια απορόφηση 30% από το πακέτο των 434 εκ ευρώ που προβλέπεται να πάρει το νησί μέσω του νέου ΕΣΠΑ

ως τον Ιούνιο. Κάτι που αν επιτευχθεί θα επιτρέψει την διεκδίκηση νέων κοινοτικών πόρων.

Ο Σταύρος Αρναουτάκης δε δίστασε να σημειώσει πως πέρα από τα 434 εκ ευρώ του νέου ΕΣΠΑΣ θα διεκδικηθούν κονδύλια από παντού. Και πως το στοίχημα είναι η απορόφηση πόρων συνολικού ύψους 1,5 δις ευρώ ως το 2020!

Ρεπορτάζ:

Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια