default-image

Ο θλιμμένος γάμος μιας ανήλικης στο Μπαγκλαντές

Κόσμος
Ο θλιμμένος γάμος μιας ανήλικης στο Μπαγκλαντές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπάρχουν χώρες που επιτρέπουν το γάμο ανηλίκων. Και ναι δεν αποτελεί παράδοξο η εικόνα μια νύφης 10 ετών. Η εικόνα, όμως, όσο συνηθισμένη μπορεί να είναι για τις κουλτούρες εκείνη, εξίσου σοκαριστική είναι για τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο. 

Μια φωτογράφος του γνωστού φωτογραφικού πρακτορείου Γκετί βρέθηκε το περασμένο καλοκαίρι στο Μπαγκλαντές και χάρη στην... περιέργεία της κατέληξε να απαθανατίζει το γάμο μιας 11χρονης με έναν άνδρα με τα τριπλά της χρόνια. 

Ολα ξεκίνησαν όταν η Αλισον Τζόις είδε... κόσμο, ρώτησε τι συμβαίνει και κατέληξε να είναι καλεσμένη αυτού του γάμου με τους χιλιάδες καλεσμένους που θα πραγματοποιούνταν την επόμενη ημέρα. 

«Το να φωτογραφίζεις έναν τέτοιο γάμο είναι κάτι το στενάχωρο», εξομολογείται τώρα η φωτογράφος. «Η κοπέλα ήξερε πολύ καλά τι έκανε. Εμοιαζε στον κόσμο της, σαν να ήταν αλλού όλη μέρα, ακόμη και όταν ήταν μόνη της με τις φίλες της. Και ναι υπήρξαν στιγμές που ένιωθα οικεία: Οι καλεσμένοι, όπως και στις ΗΠΑ, ήταν ντυμένοι στην τρίχα, παντού υπήρχαν ευτυχισμένα ζευγάρια, παιδιά χόρευαν και ποπ μουσική ακουγόταν παντού. Ολοι γιόρταζαν το γάμο μιας 15χρονης με έναν 32χρονο. Για τους περισσότερους δεν ήταν κάτι ασυνήθιστο. Αλλωστε οι περισσότερες γυναίκες σε αυτές τις κοινωνίες παντρεύονται σε τέτοιες ηλικίες», προσθέτει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Μπαγκλαντές το 65% των γυναικών παντρεύεται σε ηλικία κάτω των 18 ετών. Το 29% εξ αυτών είναι κάτω των 15 ετών. 

Η φωτορεπόρτερ πάντως καλύπτοντας αυτόν το γάμο και δίνοντας στη δημοσιότητα τις εικόνες ελπίζει ότι θα βοηθήσει στην ενίσχυση της ευαισθητοποίησης γύρω από  το θέμα αυτό. «Η φωτογραφία είναι μια διεθνής γλώσσα και ένα απίστευτα ισχυρό εργαλείο για να επηρεάσεις και να γίνει η αλλαγή. Είναι άλλο να διαβάζεις τα στατιστικά για τους παιδικούς γάμους και να ξέρετε ότι απλά κάτι τέτοιο συμβαίνει και άλλο να βλέπετε το φοβισμένο πρόσωπο ενός παιδιού την ημέρα του γάμου του», λέει.

Πηγή: iefimerida.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News