default-image

Από το ώπα στο OPA-cize: Γνωρίστε τη συνήθεια των ομογενών της Αυστραλίας

Κρήτη
Από το ώπα στο OPA-cize: Γνωρίστε τη συνήθεια των ομογενών της Αυστραλίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την άσκηση με το γλέντι συνδυάζουν ομογενείς και όσοι αγαπούν την ελληνική κουλτούρα, με το πρόγραμμα γυμναστικής OPA-cize™. Χορεύουν ικαριώτικο, πεντζοζάλη, τσάμικο, καλαματιανό, χασάπικο, τσιφτετέλι, παλιά και σύγχρονα γνωστά τραγούδια, διασκεδάζουν, χωρίς να σκέφτονται ότι καίνε θερμίδες.

«Οι τάξεις μας είναι απλές, για να είναι εύκολες και διασκεδαστικές... Συνδυάζουμε κινήσεις από ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς με στοιχεία αεροβικής γυμναστικής. "Μεταμφιέζουμε" τη σκληρή δουλειά με διασκέδαση και κέφι κι έτσι δεν καταλαβαίνεις πόσο σκληρά δουλεύεις» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ομογενής Καίτη (Κάθι) Σκέτος από την Αυστραλία, η οποία λάνσαρε το OPA-cize™, πριν από περίπου έναν χρόνο.

Η Καίτη είναι επιτυχημένη δασκάλα χορευτικής γυμναστικής (dance fitness). Όταν δεν βρήκε κάποιο ανάλογο πρόγραμμα με «ελληνικό χρώμα», δημιούργησε το OPA-cize™. Λίγες μέρες πριν το πρώτο της μάθημα, έχασε ξαφνικά την αδελφή της, Μαίρη. Ωστόσο, η Καίτη βρήκε δύναμη και αφορμή μέσα από την τραγωδία να μιλήσει για το πόσο πολύτιμη είναι η ζωή. «Το πάθος της για την Ελλάδα και την ελληνική μουσική και τον χορό με ενέπνευσε να διαδώσω την υγεία και τη φυσική κατάσταση, καθώς δεν ήταν υγιής και σε καλή φυσική κατάσταση, ενώ υπέφερε από κατάθλιψη. Η ζωή είναι μικρή, πρέπει να την αδράξουμε και να τη γιορτάσουμε» τονίζει.

Το OPA-cize™ τη βοήθησε να έρθει και πάλι σε επαφή με την ελληνική της καταγωγή. «Τώρα είμαι "ερωτευμένη με πάθος" με την ελληνικότητα και έχω κάνει πολλούς νέους φίλους που είναι για μένα η διευρυμένη οικογένειά μου. Οι μαθητές μου και οι άλλοι δάσκαλοι του OPA-cize™ είναι πολύ κοντά μου. Οι χώροι μας και οι πίστες είναι σαν το χωριό, όλοι τους γνωρίζουν όλους και είναι με κάποιον τρόπο συγγενείς. Είναι τόσο ωραία! Η ζωή είναι σίγουρα πιο φωτεινή από τότε που βρήκα το OPA-cize™» λέει.

Εκτός από τη μουσική και το γλέντι, το πρόγραμμα υπόσχεται απώλεια βάρους, υγεία και ευεξία. Όπως τονίζει η Καίτη, απευθύνεται σε όλους. Νέους, ηλικιωμένους, άντρες, γυναίκες, αδύνατους ή όχι, γυμνασμένους και αγύμναστους.

Η Βίκυ Γεωργακόπουλος, η οποία από τον Ιανουάριο διδάσκει το OPA-cize™ στο Σικάγο των ΗΠΑ, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι όλες οι χορογραφίες μπορούν να γίνουν πιο απλές ή πιο απαιτητικές και έτσι όλοι μπορούν να συμμετάσχουν. «Μου αρέσει ότι σε μια τάξη μπορείς να δεις έναν 70χρονο να χορεύει με έναν 19χρονο. Η τάξη μου είναι ασφαλές πεδίο. Όλοι γίνονται δεκτοί» σημειώνει.

Η Βίκυ, μητέρα ενός κοριτσιού ενός χρόνου, απέχει -όπως λέει η ίδια- από τη συμβατή εικόνα του τέλειου σώματος. Στόχος της είναι ένα δεύτερο μωρό.

Δηλώνει πως το OPA-cize™ τη βοήθησε να βρει τον εαυτό της, να νοιώσει δημιουργική, παραγωγική και να έρθει λίγο πιο κοντά στην πατρίδα της. Όσο για τους μαθητές της... «αξιοποιούν την ευκαιρία να γυμναστούν με υγιή και διασκεδαστικό τρόπο, έχοντας πρόσβαση στην ελληνική κουλτούρα με τον ελληνικό χορό και τη μουσική. Τους λέω ότι ταξιδεύουν στην Ελλάδα μέσα από τη μουσική. Κάποιες μέρες τους πάω στην Κρήτη με την πεντοζάλη, κάποιες άλλες στην Ικαρία με τον ικαριώτικο... τους έχω "ταξιδέψει" ακόμα και στην Κύπρο, με τα κυπριακά τραγούδια της Άννας Βίσση».

Οι περισσότεροι από τους μαθητές της είναι ελληνικής καταγωγής. Κάποιοι έχουν ενδιαφέρουσες ιστορίες να διηγηθούν για όσα τους συνδέουν με την Ελλάδα. Είναι παντρεμένοι με Έλληνες, επανασυνδέθηκαν πρόσφατα με συγγενείς και με τις ελληνικές ρίζες τους, ή είναι από άλλα μέρη του κόσμου και βρίσκουν την ελληνική κουλτούρα συναρπαστική.

Η Βίκυ αποφάσισε να ξεκινήσει αυτό το ταξίδι όταν είδε στο facebook μια διαφήμιση για το OPA-cize™. «Από την αρχή κατάλαβα ότι έπρεπε να το κάνω αυτό. Δεν μπορούσα να περιμένω μέχρι κάποιος, ίσως, το φέρει στο Σικάγο. Ήξερα ότι ήταν η ιδανική λύση για να χάσω τα κιλά που έβαλα στην εγκυμοσύνη, να αποκτήσω υγιεινό τρόπο ζωής για μένα και την οικογένεια μου» λέει.

Έως στιγμής υπάρχουν 40 δάσκαλοι του OPA-cize™, στην Αυστραλία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ευρώπη. Όποιος ενδιαφέρεται να γίνει μέλος αυτής της «οικογένειας», μπορεί να βρει στην ιστοσελίδα www.opa-cize.com λεπτομέρειες για το πρόγραμμα και την εκπαίδευση που παρέχεται μέσω Internet. Δεν απαιτείται εμπειρία, ωστόσο προσόν αποτελεί η ικανότητα στον χορό. «Υποστηρίζουμε συνέχεια τους δασκάλους μας, το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα και η χορογραφία είναι πολύ εύκολη» υπογραμμίζει η Καίτη.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News