Ειδήσεις

Ανασχηματισμός στη Λότζια, χαμένοι και κερδισμένοι

Ένα ραγισμένο εδώ και καιρό γυαλί που έφτασε τελικά να σπάσει, μια ηχηρή παραίτηση, γενικός αναβρασμός και έντονη ονοματολογία συνοδεύουν τις εξελίξεις γύρω από τον επικείμενο, από μέρα σε μέρα και από ώρα σε ώρα, ανασχηματισμό στη Λότζια...

Ο ανασχηματισμός, που αναμενόταν εδώ και ένα περίπου δίμηνο, είναι πλέον δεδομένος, μετά και τις παραιτήσεις όλων των αντιδημάρχων που ζήτησε τυπικά ο Βασίλης Λαμπρινός. Θα είναι λοιπόν σαρακοστιανός και με βάση τις πρώτες ενδείξεις και πληροφορίες θα είναι μεν αξιοσημείωτος, όχι όμως και σαρωτικός! Είναι χαρακτηριστικό πως το βασικό στοιχείο που φαίνεται, με βάση πάντα τις πληροφορίες και εκτιμήσεις, να τον χαρακτηρίζει είναι οι "καραμπόλες" και οι εσωτερικές μετακινήσεις, και δη μια εντυπωσιακή τριπλή "καραμπόλα" και όχι τόσο η "είσοδος" νέων προσώπων...

Όλα βεβαίως αυτά μένει να ξεκαθαριστούν από τον ίδιο το δήμαρχο Ηρακλείου. Ο Βασίλης Λαμπρινός είναι αυτός που έχει και το καρπούζι και το μαχαίρι, και επί του παρόντος αποδεικνύεται "σφίγγα" αναφορικά με τις προθέσεις του και το συγκεκριμένο πλάνο αλλαγών.

Τετ-α-τετ

Οι καλά γνωρίζοντες στη Λότζια σχολιάζουν με νόημα πως μέχρι την τελευταία στιγμή, μέχρι δηλαδή τις τελικές ανακοινώσεις εντός των επομένων ημερών, το ακριβές προφίλ του ανασχηματισμού, τις "καραμπόλες" και τις αλλαγές προσώπων θα τις γνωρίζουν μονάχα δύο άτομα: ο Βασίλης Λαμπρινός και ο γ.γ. του Δήμου και στενός επί πολλά χρόνια συνεργάτης του, Μανόλης Περαντωνάκης.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ονοματολογία δίνει και παίρνει, ενώ από νωρίς χθες το πρωί υπήρξε ασυνήθιστα έντονη κινητικότητα και αναβρασμός στο εσωτερικό του Δημαρχείου...

Άπαντες, αντιδήμαρχοι, εντεταλμένοι σύμβουλοι και πρόεδροι δημοτικών οργανισμών κατέθεσαν τις παραιτήσεις τους, όπως είχε ζητηθεί από το δήμαρχο. Παράλληλα από το πρωί άρχισαν ο ένας μετά τον άλλο να επισκέπτονται τη Λότζια και το γραφείο του δημάρχου για τετ-α-τετ με τον Βασίλη Λαμπρινό.

Από πλευράς του ίδιου του δημάρχου διαμηνυόταν χθες με νόημα πως οι ανακοινώσεις των αλλαγών μπορεί να γίνουν σήμερα, αύριο ή μεθαύριο. Δεν αποκλείεται, πάντως, να πέσουν οι ανακοινώσεις την Παρασκευή ή ακόμα-ακόμα και την ερχόμενη Δευτέρα. Στην περίπτωση βεβαίως - για το σενάριο της Δευτέρας - που ο δήμαρχος Ηρακλείου θελήσει να "ζυγίσει" πράγματα, πρόσωπα και καταστάσεις με την ηρεμία του σαββατοκύριακου...

Η παραίτηση της Αθ. Σπανάκη

Πάντως το όλο κλίμα σε σχέση με τον επικείμενο ανασχηματισμό μόνο ήρεμα δεν ξεκίνησε. Αντιθέτως, είχαμε μια επεισοδιακή έναρξη, με την παραίτηση της αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής Αθηνάς Σπανάκη-Κοχιαδάκη. Παραίτηση και από τη θέση της δημοτικής συμβούλου!

Η κ. Σπανάκη, σύμφωνα με πληροφορίες, υπέβαλε την παραίτησή της και από δημοτική σύμβουλος, και μάλιστα έστειλε και σχετική έγγραφη επιστολή προς το δήμαρχο και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία και φέρεται να παραθέτει τους λόγους για την απόφασή της αυτή...

Επιστολή πάντως που, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δεν είχε φτάσει χθες στα χέρια του δημάρχου και δεν είχε πρωτοκολληθεί - κάτι που θα γίνει φυσικά το πρωί, όταν και μένει βεβαίως να δούμε και την αντίδραση του ίδιου του Βασίλη Λαμπρινού στην παραίτηση αυτή της Αθηνάς Σπανάκη, που αν μη τι άλλο εγείρει σοβαρά εσωτερικά θέματα για την πλειοψηφούσα παράταξη της "Δύναμης Πολιτών".

Εφόσον η παραίτηση γίνει δεκτή, τότε τη θέση της Αθηνάς Σπανάκη στα έδρανα θα πάρει ο γυμναστής καθηγητής Φαίδωνας Παναγιωτάκης, ως πρώτος επιλαχών στο συνδυασμό της "Δύναμης Πολιτών".

Πώς έσπασε το γυαλί!

Σε κάθε περίπτωση, η κίνηση αυτή της κ. Σπανάκη αλλά και το "θερμό" τηλεφώνημα που φέρεται να είχε χθες με τον κ. Λαμπρινό μαρτυρούν πως το ραγισμένο εδώ και καιρό γυαλί μεταξύ της αντιδημάρχου και του δημάρχου πλέον έσπασε!

Θυμίζουμε, η πρώτη κρίση ήρθε πριν μερικούς μήνες με τα περίφημα κάδρα του Ανδρέα Παπανδρέου που "αποκαθηλώθηκαν" από τους τοίχους των ΚΑΠΗ και τον ντόρο που τότε είχε σηκωθεί.

Η δεύτερη κρίση ήρθε πριν λίγο καιρό με την υπόθεση του αποτεφρωτηρίου. Η Αθηνά Σπανάκη απουσίασε σκόπιμα, όπως αναφέρουν τουλάχιστον οι πληροφορίες και οι κακές γλώσσες, από τη συνεδρίαση, ώστε να μη χρειαστεί στην ψηφοφορία για τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου να καταψηφίσει την εισήγηση της δημοτικής Αρχής!

Το τρίτο και τελικό, ωστόσο, πλήγμα στις σχέσεις δημάρχου-αντιδημάρχου ήρθε πριν λίγες ημέρες με την επίμαχη ανάρτησή της στο Facebook για το προσφυγικό, που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις και κατακραυγή... Όλοι θυμόμαστε άλλωστε την άτυπη προτροπή-ντιρεκτίβα που αναγκάστηκε να βγάλει ο κ. Λαμπρινός για γενική σιγή ασυρμάτου των αντιδημάρχων στο Facebook!

Οι απανωτές κρίσεις και περιπέτειες προφανώς κούρασαν σε ένα βαθμό και τον ίδιο το δήμαρχο, που σχεδίαζε τη μετακίνηση της Αθηνάς Σπανάκη από την αντιδημαρχία της. Όχι όμως και τον "εξοστρακισμό" της από το εκτελεστικό σχήμα.

Τις προθέσεις βεβαίως του δημάρχου πρόλαβε με την κίνησή της να παραιτηθεί και από δημοτική σύμβουλος η ίδια η κ. Σπανάκη που επίσης φέρεται δυσαρεστημένη από τη δημοτική Αρχή σε ό,τι αφορά την έμπρακτη στήριξη στο πρόσωπο και στα καθήκοντά της...

ΠΟΙΟΙ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΠΟΣΤΑ

Τα σενάρια γύρω από τα ονόματα

Πέρα από την παραίτηση της Αθηνάς Σπανάκη, "φωτιά" πήραν χθες τα δημοσιογραφικά γραφεία και στέκια και σε σχέση με τις επικείμενες αλλαγές σε πρόσωπα, πόστα και ρόλους. Η σεναριολογία, όπως αναμενόταν, "φούντωσε" για τα καλά.

Με βάση τις πληροφορίες και τα σενάρια, δεν αποκλείεται να δούμε μια ηχηρή τριπλή "καραμπόλα" μεταξύ των αντιδημάρχων Γιάννη Αναστασάκη, Χάρη Μαμουλάκη και Γιάννη Ρασούλη.

Ειδικότερα, ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, Γιάννης Αναστασάκης, φέρεται να αφήνει την αντιδημαρχία Πολεοδομίας και να αναλαμβάνει την αντιδημαρχία Τεχνικών Έργων στη θέση του Χάρη Μαμουλάκη.

Ο κ. Μαμουλάκης φέρεται να οδεύει προς την αντιδημαρχία Καθαριότητας στη θέση του Γιάννη Ρασούλη, που αναμένεται, με βάση το σενάριο της τριπλής "καραμπόλας", να αναλαμβάνει την Πολεοδομία στη θέση του Γιάννη Αναστασάκη.

Εδώ, πάντως, θα πρέπει να αναφέρουμε και άλλες πληροφορίες που θέλουν τον Χάρη Μαμουλάκη να επιχειρεί να διατηρηθεί στο πόστο του, στα τεχνικά έργα.

Στην "καραμπόλα" αυτή "παίζει", πάντως, και το όνομα του Μηνά Καπετανάκη. Κάποιες πληροφορίες τον θέλουν αρκετά πιθανό για τη θέση του Γιάννη Αναστασάκη στην Πολεοδομία, ενώ ακούγεται έντονα και για μια νέα αντιδημαρχία που θα προκύψει ενδεχομένως από το "σπάσιμο" της αντιδημαρχίας του Πέτρου Ινιωτάκη.

Ο κ. Ινιωτάκης έχει διπλή αντιδημαρχία, από τη μια την Αγροτική Ανάπτυξη και το Πράσινο και από την άλλη τη Διοικητική Μέριμνα και τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Ο ίδιος, όπως ακούγεται, θα αποχωρήσει, αξιοποιούμενος από το δήμαρχο σε άλλο πόστο. Κατά πάσα πιθανότητα στο τιμόνι της ΔΕΠΤΑΗ, όπου και θα κληθεί να αναλάβει τη δύσκολη αποστολή της ολοκλήρωσης και βιώσιμης διαχείρισης του Πολιτιστικού Κέντρου. Κατά μικρότερη πιθανότητα, ίσως τον δούμε στο τιμόνι της ΔΕΥΑΗ.

Η σημερινή αντιδημαρχία, πάντως, του Πέτρου Ινιωτάκη δεν αποκλείεται να "σπάσει", με τον Μηνά Καπετανάκη να αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Σε ό,τι αφορά τη - δεδομένα πια - "ορφανή" αντιδημαρχία της Κοινωνικής Πολιτικής, η πιθανότερη διάδοχος της Αθηνάς Σπανάκη φαντάζει η αντιδήμαρχος Παιδείας Μαρία Καναβάκη. Όσο για το χαρτοφυλάκιο της Παιδείας, ακούγεται έντονα το όνομα του Γιώργου Βλαχάκη.

Οι αμετακίνητοι

Με βάση τις πρώτες πληροφορίες, αμετακίνητοι στις θέσεις τους φέρονται τρεις αντιδήμαρχοι: η Αριστέα Πλεύρη στον Πολιτισμό, που είναι και αναπληρώτρια του δημάρχου, ο Κώστας Βαρδαβάς στον Αθλητισμό και ο Γιώργος Καραντινός στην Οικονομία.

Στα πόστα τους φέρονται να διατηρούνται επίσης οι Γιώργος Τσαγκαράκης και Γιώργος Βουρεξάκης σε ΔΗΚΕΗ και ΔΟΠΑΦΜΑΗ αντίστοιχα.

Ρεπορτάζ:

Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια