default-image

Κακοτεχνίες, σκόνη, μπάζα και.. σκηνικό πολέμου στην Ανάληψη

Κρήτη
Κακοτεχνίες, σκόνη, μπάζα και.. σκηνικό πολέμου στην Ανάληψη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βομβαρδισμένο τοπίο της εμπόλεμης Συρίας θυμίζει η περιοχή της Ανάληψης Ηρακλείου. Εδώ και τρία χρόνια που ξεκίνησαν τα έργα ανάπλασης, οι κάτοικοι καθημερινά μαρτυρούν. Τόσο ο Ναός της Αναλήψεως όσο και τα γύρω σπίτια και επιχειρήσεις είναι πνιγμένα στη σκόνη και στα μπάζα. Την ίδια ώρα, ημιτελή πεζοδρόμια και τρύπες που έχουν ανοιχτεί στο οδόστρωμα, περιφραγμένες όπως-όπως με πλέγματα και σιδερόβεργες, από τη μια αποτελούν παγίδες θανάτου για τα μικρά παιδιά της γειτονιάς, που παίζουν στους δρόμους, και από την άλλη μετατρέπονται σε σκουπιδότοπους, δημιουργώντας ένα τριτοκοσμικό σκηνικό στην καρδιά της πόλης του Ηρακλείου.

Κάτοικοι και επιχειρηματίες κάνουν λόγο για κακοτεχνίες, αφού όποτε βρέχει τα νερά λιμνάζουν, οι αποχετεύσεις μυρίζουν και δημιουργούν μια αποπνικτική ατμόσφαιρα, που τους εμποδίζει να βγουν στα μπαλκόνια και να ανοίξουν τα παράθυρα του σπιτιού τους, κρατώντας τα όλον αυτόν τον καιρό ερμητικά κλειστά. Μιλώντας μάλιστα μαζί τους, μας είπαν πως για να φτάσουν στην πόρτα του σπιτιού ή του μαγαζιού τους διασχίζουν, με κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας, χωμάτινο δρόμο. Προσπερνάνε μπάζα και ζουν ανάμεσα σε σκουπίδια.

Τόσο ο Ναός της Αναλήψεως όσο και τα γύρω σπίτια και επιχειρήσεις είναι "πνιγμένα" στη σκόνη και τα μπάζα

Καταστρέφουν τα ΙΧ

Διερχόμενοι πολίτες-ιδιοκτήτες Ι.Χ. καταστρέφουν λάστιχα, ζάντες και αμορτισέρ των αυτοκινήτων τους προσπαθώντας να περάσουν έναν κατσικόδρομο, που μόνο στα όρη στ' άγρια βουνά θα περίμενε κανείς να συναντήσει και όχι σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της πόλης, ενώ τραγική εικόνα αποτελούν οι μανάδες που προσπαθούν να διασχίσουν αυτό το δρόμο με το παιδί τους στο καρότσι, κινδυνεύοντας σε ένα στραβοπάτημα να πέσουν και αυτές και το καρότσι.  

Μεγάλο πρόβλημα παράλληλα αποτελεί και το ότι σε πολλά σημεία της περιοχής έχει τεθεί εκτός λειτουργίας ο φωτισμός, δυσκολεύοντας ακόμα πιο πολύ τη διέλευση πεζών και οχημάτων. Κατάσταση με την οποία, αξίζει να σημειωθεί, έρχονται αντιμέτωποι τόσο οι μαθητές όσο και οι καθηγητές του Καπετανάκειου, χωρίς μάλιστα κανείς να μπορεί να διαβεβαιώσει όλους αυτούς τους ανθρώπους ότι οι εργασίες βαίνουν άμεσα στην ολοκλήρωσή τους.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, παρά την ταλαιπωρία και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής που έχουν υποστεί όλο αυτό το διάστημα, κάποιοι κάτοικοι της περιοχής, όπως μας τόνισαν, αναγκάστηκαν να βάλουν και το χέρι βαθιά στην τσέπη προκειμένου να προφυλάξουν τις περιουσίες τους από την υγρασία, όταν λόγω των παρεμβάσεων που έγιναν φάνηκαν τα θεμέλια των σπιτιών τους. Και αυτό γιατί δε βρήκαν από πουθενά στήριξη, όσες φορές κι αν απευθύνθηκαν στις αρμόδιες Αρχές, όπως είπαν... Αποτέλεσμα λοιπόν όλων αυτών είναι η περιοχή να έχει υποβαθμιστεί, τα σπίτια να μη νοικιάζονται, ενώ οι κάτοικοι φοβούνται ακόμα και για την ίδια τους τη ζωή, αφού με το να έχουν πολλά σημεία της περιοχής βυθιστεί στο σκοτάδι, γίνεται εύκολος στόχος για πάσης φύσεως δράσεις εγκληματικότητας.

"Βροχή" τα παράπονα

Τα παράπονα όμως πέφτουν "βροχή" και από τους επαγγελματίες - ανάμεσά τους και πολλοί γιατροί - που βλέπουν, λόγω των έργων και του απροσπέλαστου της περιοχής, την πελατεία τους συνεχώς να μειώνεται και εκείνους να μην μπορούν να τα βγάλουν πέρα.

Εκφράζοντας έντονα την ανησυχία τους για την καθυστέρηση των έργων αλλά και για την άθλια εικόνα που παρουσιάζει η περιοχή, κάτοικοι και καταστηματάρχες καλούν τις αρμόδιες Αρχές να αναλάβουν άμεσα δράση, καταγγέλλοντάς τις ταυτόχρονα για κωλυσιεργία τριών ετών.

Ρεπορτάζ:

Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News