default-image

Κινήσεις "ματ" στην Κρήτη Αμερικανών και Βρετανών επενδυτών

Χανιά
Κινήσεις "ματ" στην Κρήτη Αμερικανών και Βρετανών επενδυτών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κρήτη η μεγάλη... αντεπίθεση! Στο τουριστικό real estate, συγκεκριμένα, όπου φέτος, αλλά και του χρόνου, αναμένονται μεγάλες επενδυτικές κινήσεις στη σκακιέρα, με πρωταγωνιστές Αμερικανούς, Βρετανούς αλλά και ντόπιους "παίκτες"...

Οι κινήσεις αφορούν σε εξαγορές, στη λειτουργία νέων μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, σε επεκτάσεις-ανακαινίσεις υφιστάμενων μονάδων καθώς επίσης και στην έναρξη υλοποίησης μεγάλων τουριστικών πρότζεκτ. Οι επενδύσεις "απλώνονται" γεωγραφικά σε όλο το νησί, με το νομό Λασιθίου και ειδικότερα την περιοχή της Σητείας να έχουν τη μερίδα του λέοντος...

Παρά την πολύ δύσκολη συγκυρία, και το γενικότερο ρευστό πολιτικοοικονομικό σκηνικό, το επενδυτικό ενδιαφέρον από το εσωτερικό, αλλά και το εξωτερικό, κάθε άλλο παρά λέει να ατονήσει σε ό,τι αφορά στο νησί μας. Αντιθέτως, με δεδομένες τις αυξητικές τουριστικές τάσεις, ακόμα και τώρα στα χρόνια της κρίσης, οι μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες ή επενδυτικοί όμιλοι του εξωτερικού, όπως και ντόπιοι επιχειρηματίες, βλέπουν πολύ ζεστά την προοπτική νέων επενδύσεων ή παλιότερων επενδύσεων, που για τον ένα ή τον άλλο λόγο παρέμεναν στάσιμες επί χρόνια...

Το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για το νησί μας, που έρχεται να επιβεβαιώσει εμπράκτως την τουριστική πρωτοκαθεδρία της Κρήτης και εν καιρώ κρίσης, εντοπίζεται κυρίως σε υφιστάμενες τουριστικές μονάδες μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους. Ταυτόχρονα δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ομίλων που ποντάρουν στην οικοδόμηση πολυτελών ξενοδοχείων ή οικιστικών συγκροτημάτων!

Ο μεγαλύτερος "μαγνήτης" αναδεικνύεται ο νομός Λασιθίου - γεγονός βεβαίως που έχει την εξήγησή του. Ο νομός Λασιθίου, και ιδίως η ευρύτερη περιοχή της Σητείας αφενός διαθέτει ένα φυσικό περιβάλλον μοναδικό και, αφετέρου, το ανατολικό άκρο της Κρήτης παρουσιάζει μεγάλο έλλειμμα σε κλίνες και δη σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες... Είναι απόλυτα χαρακτηριστικό πως στη Σητεία σήμερα υπάρχουν οι μισές κλίνες από ότι στη δεκαετία του '80!

Επενδυτικός "πυρετός"

Ενδεικτικές επενδυτικές κινήσεις που βρέθηκαν στο επίκεντρο και κεντρικών δημοσιευμάτων, όπως χαρακτηριστικά του "Έθνους", και προμηνύουν ένα "καυτό" στο μέτωπο του τουριστικού real estate 2016 για το νησί, είναι οι εξής:

- Το τρίπτυχο επενδύσεων του ομίλου της Dolphin Capital Investors που υλοποιεί στην παρούσα φάση 3 μεγάλα πρότζεκτ στη Σητεία, την Πλάκα και την Τριόπετρα! Η DCI έχει έλθει ήδη σε συμφωνία για την κατασκευή στη Σητεία ενός ξενοδοχείου Waldorf Astoria, που αποτελούν τα πλέον πολυτελή του ομίλου Hilton Hotels and Resorts. Το συγκρότημα θα αναπτύσσεται σε παραθαλάσσια έκταση 2.800 στρεμμάτων με 2,5 χλμ. ακτογραμμή και θα περιλαμβάνει οικιστικό συγκρότημα συνολικής επιφάνειας άνω των 80.000 τ.μ., πολυτελές ξενοδοχείο 200 δωματίων, συνεδριακό κέντρο, γήπεδο γκολφ 18 οπών, μαρίνα 32 θέσεων, εγκαταστάσεις αναψυχής και άλλες υποδομές.

Το συγκρότημα Plaka Bay Resort στο Λασίθι θα αναπτύσσεται σε μια παραθαλάσσια έκταση 4.400 στρεμμάτων με 7 χλμ. ακτογραμμή και θα περιλαμβάνει οικιστικό συγκρότημα συνολικής επιφάνειας άνω των 100.000 τ.μ., ένα ή περισσότερα ξενοδοχεία 5 αστέρων, εγκαταστάσεις αναψυχής και ενδεχομένως ένα γήπεδο γκολφ 18 οπών.

Το συγκρότημα Triopetra στο νότιο Ρέθυμνο θα αναπτύσσεται σε μια παραθαλάσσια έκταση άνω των 110 στρεμμάτων και θα περιλαμβάνει ένα πολυτελές ξενοδοχείο 63 δωματίων, με 2.500 τ.μ. κοινόχρηστους χώρους και ένα κέντρο spa και αθλητισμού επιφάνειας 600 τ.μ., καθώς επίσης και 82 κατοικίες με συνολική επιφάνεια άνω των 8.870 τ.μ.

- Η γνωστή, πολυσυζητημένη επένδυση της Μονής Τοπλού. Η επένδυση "ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ" της βρετανικής εταιρείας Loyalward Ltd, θυγατρικής του ομίλου Minoan Group Plc, με προϋπολογισμό άνω των 250 εκατ. ευρώ, αφορά στην τουριστική ανάπτυξη μιας μεγάλης παραθαλάσσιας έκτασης στην περιοχή Κάβο Σίδερο. Η βρετανική τουριστική επένδυση πήρε το "πράσινο φως" από το ΣτΕ και πλέον εκκρεμεί η τελική έκδοση και δημοσίευση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

- Νέο πεντάστερο του Ομίλου Καράτζη στη Χερσόνησο. Ο όμιλος Καράτζη προτίθεται να κατασκευάσει νέα ξενοδοχειακή μονάδα κατηγορίας 5* και δυναμικότητας 240 κλινών στην περιοχή της Χερσονήσου Ηρακλείου, επένδυση η οποία έχει υπαχθεί στον Επενδυτικό Νόμο με συνολικό ύψος 14,55 εκατομμύρια ευρώ και ποσοστό ενίσχυσης 30%. Παράλληλα, η θυγατρική εταιρεία του ομίλου "Στέλλα Πόλαρις Κρέτα" σχεδιάζει την κατασκευή νέας ξενοδοχειακής μονάδας κατηγορίας 5* και δυναμικότητας 597 κλινών στην περιοχή Άγιος Ιωάννης στην Ιεράπετρα, επένδυση για την οποία έχει εκδοθεί ήδη η αντίστοιχη οικοδομική άδεια.

- Ο όμιλος Βανταράκης θα λειτουργήσει μέσα στο 2016 το νέο 5* ξενοδοχείο Anemos Luxury Grand Resort, δυναμικότητας 320 δωματίων. Η επένδυση είναι ύψους 35 εκατ. ευρώ και έχει ενταχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο.

- Ο όμιλος Vantaris Hotels, που λειτουργεί ήδη τρία ξενοδοχεία στη Γεωργιούπολη Χανίων, σχεδιάζει την κατασκευή δύο ξενοδοχείων 5* σε Ρέθυμνο και Γεωργιούπολη. Η επένδυση στο Ρέθυμνο μπορεί να φτάσει τα 30 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία μονάδας άνω των 1.000 κλινών, ενώ η επένδυση στη Γεωργιούπολη ανέρχεται στα 20 εκατ. ευρώ.

- Η οικογένεια Παπαδάκη, με το 5* ξενοδοχείο Pilot Beach Resort στη Γεωργιούπολη, σχεδιάζει νέα μονάδα 5* δίπλα από την υφιστάμενη.

- Ο όμιλος Μαθιουλάκη τηρεί στάση αναμονής για την κατασκευή της νέας μονάδας 5* (δυναμικότητας 690 κλινών) στην περιοχή του Σκουτελώνα Κολυμβαρίου, σε μια παραθαλάσσια έκταση 60 στρεμμάτων, προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ.

- Η διεθνής αλυσίδα Carlson Rezidor Group έχει υπογράψει σύμβαση franchise με την ιδιοκτήτρια εταιρεία του ξενοδοχείου Minos Imperial Luxury Beach Resort and Spa, που βρίσκεται στην περιοχή Μίλατος στο Λασίθι. Η μονάδα θα μετονομαστεί το 2016 σε Radisson Blu Beach Resort.

- Ο όμιλος Vita Hotels ολοκλήρωσε το 2015 την αγορά ξενοδοχείου στην περιοχή του Ηρακλείου φτάνοντας έτσι συνολικά τα πέντε σε ολόκληρη την Κρήτη, ενώ προχώρησε πρόσφατα και στην εκμίσθωση, για περίοδο 15 χρόνων, του ξενοδοχείου 4* Elounda Aqua Sol, με το σχέδιο του ομίλου να προβλέπει μέσα στο 2016 την επέκταση και αναβάθμισή του σε 5* και τη μετονομασία του σε Elounda Breeze Resort.

- Ο αμερικανικός τουριστικός κολοσσός Diamond Resorts International, που διατηρεί συνεργασίες χρονομεριστικής μίσθωσης με τέσσερα ξενοδοχεία σε Ηράκλειο (Village Holiday Club & Village Heights Golf Resort) και Ρέθυμνο (Grand Leoniki & Leoniki Residence), προχώρησε μέσα στο 2015 και από κοινού με την ιδιοκτήτρια εταιρεία σε επενδύσεις ύψους 3 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των ξενοδοχείων στο Ρέθυμνο.

- Η εταιρεία 4hoteliers διαπραγματεύεται για λογαριασμό Κύπριων επενδυτών την ανάπτυξη νέων μονάδων 5* σε παραθαλάσσιες εκτάσεις στην περιοχή του Πύργου Ψηλονέρου και Κολυμβαρίου στα Χανιά.

- Η εταιρεία HotelBrain ανέλαβε από το 2016 τη λειτουργία και διαχείριση του ξενοδοχείου 5* Cretan Pearl Resort & Spa στο Σταυρό Χανίων.

«Χρειάζονται νέες, μεγάλες μονάδες»

Για πολύ θετικές κινήσεις, που εφόσον ευοδωθούν θα αναβαθμίσουν το τουριστικό προφίλ της Κρήτης, έκανε λόγο, σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα και την έντονη επενδυτική κινητικότητα, ο εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης Μιχάλης Βαμιεδάκης.

«Είναι σίγουρο και αναμφισβήτητο πως η Κρήτη έχει ανάγκη από περισσότερες και πιο ποιοτικές ακόμα μονάδες και κλίνες. Την ίδια ώρα, όλοι γνωρίζουμε πως ο συνδυασμός του οικονομικού τραπεζικού συστήματος με την ελληνική γραφειοκρατία λειτουργούν αποτρεπτικά ως προς νέες επενδύσεις. Συνεπώς, είναι πολύ ευχάριστο και σημαντικό να βλέπουμε μεγάλες επενδύσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων χρονίζουν και είχαν για διάφορους λόγους "κολλήσει", να ξεμπλοκάρουν και να παίρνουν το δρόμο της υλοποίησης. Είναι σημαντικό να βλέπουμε πως κόντρα στην κρίση και στη συγκυρία ξένοι επενδυτικοί όμιλοι έχουν σταθερά το βλέμμα στραμμένο προς την Κρήτη και κάνουν κινήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά στη "Ν.Κ." ο κ. Βαμιεδάκης, που αναφερόμενος ειδικά στο νομό Λασιθίου τόνισε: «Δεν είναι τυχαίο πως το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται προς την πλευρά της Σητείας. Πλέον ανά την Κρήτη, ιδίως στο βόρειο τμήμα, δεν υπάρχουν διαθέσιμα μεγάλα ακίνητα, έκτασης δεκάδων στρεμμάτων, όπως απαιτούν τα μεγάλα επενδυτικά πρότζεκτ. Υπάρχουν μονάχα στην ευρύτερη περιοχή της Σητείας, που θυμίζω πως έχει αεροδρόμιο το οποίο επεκτάθηκε και αναβαθμίστηκε, αλλά δεν έχει προς τα πού, σε ποιες μονάδες και κλίνες να τροφοδοτήσει για διανυκτερεύσεις. Είναι αν μη τι άλλο, λοιπόν, θετικό να προχωρήσουν επενδύσεις εκεί, αρκεί βεβαίως να γίνονται με το δέοντα σεβασμό προς το περιβάλλον»...

 Ρεπορτάζ:Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News