default-image

Μακελειό στην Άγκυρα, το PKK «δείχνει» η Τουρκία

Κόσμος
Μακελειό στην Άγκυρα, το PKK «δείχνει» η Τουρκία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τις πληγές της μετράει η Τουρκία λίγες ώρες μετά τη νέα τρομοκρατική επίθεση που κόστισε την ζωή σε τουλάχιστον 34 ανθρώπους ενώ οι τραυματίες είναι πάνω από 130. Οι έρευνες για τους υπαίτιους της επίθεσης προσανατολίζονται στο ΡΚΚ και γίνονται σχεδόν σε όλη την χώρα έφοδοι σε σπίτια για να βρεθούν οι δράστες.  

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις ενισχύουν την αποφασιστικότητα της χώρας του κατά της τρομοκρατίας. «Το τουρκικό κράτος δεν θα υποχωρήσει ποτέ στο δικαίωμά του να υπερασπισθεί τον εαυτό του και τους πολίτες του», πρόσθεσε:

«Τρομοκρατικές οργανώσεις που χάνουν τη μάχη απέναντι στις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας βάζουν ως στόχο αθώους πολίτες», είπε ο Ερντογάν προσθέτοντας ότι κατά το τελευταίο διάστημα η Τουρκία έχει γίνει στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων εξαιτίας της αστάθειας που επικρατεί στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι τρεις ακόμα άνθρωποι υπέκυψαν στα τραύματά τους στο νοσοκομείο αυξάνοντας σε 37 τον απολογισμό των θυμάτων από την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που σημειώθηκε αργά χθες το απόγευμα στο κέντρο της 'Αγκυρας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Υγείας Μεχμέτ Μουεζίνογλου.

"Χάσαμε τρεις πολίτες μας στο νοσοκομείο. Μέχρι τώρα 37 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε αυτή την τρομοκρατική επίθεση", δήλωσε στους δημοσιογράφους διευκρινίζοντας ότι μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγεται ο δράστης της επίθεσης.

Ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε ότι 71 άνθρωποι παραμένουν στο νοσοκομείο και μεταξύ αυτών 15 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Έλεγχος των πληροφοριών

Χθες βράδυ, δικαστής της Άγκυρα διέταξε την απαγόρευση δημοσίευσης οποιασδήποτε πληροφορίας σε σχέση με την επίθεση στο Διαδίκτυο, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Twitter, όπου είχαν αναρτηθεί πολλές φωτογραφίες και βίντεο.

Η δικαστική απόφαση ήρθε μετά την ανάρτηση οπτικού υλικού από το σημείο της βομβιστικής επίθεσης στην τουρκική πρωτεύουσα, μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα CNN Turk και NTV.

Υπενθυμίζεται ότι  μετά την αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Zaman, η Άγκυρα έθεσε υπό κρατικό έλεγχο και το πρακτορείο ειδήσεων Cihan (Τζιχάν), καθώς επεκτείνεται η απόπειρα καταστολής των υποστηρικτών του μουσουλμάνου ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, άλλοτε στενού συμμάχου του προέδρου Ερντογάν που έχει εξελιχθεί σε υπ΄αριθμόν ένα πολέμιός του.

Συμπαράσταση του ελληνικού λαού

Από την πλευρά του το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών με ανακοίνωσή του εκφράζει τον αποτροπιασμό του και την συμπαράσταση του ελληνικού λαού στον τούρκικό λαό:  Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε σήμερα στην Άγκυρα. Καταδικάζουμε απερίφραστα την τρομοκρατία, από όπου και αν προέρχεται, και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον τουρκικό λαό, στους πολίτες της τουρκικής πρωτεύουσας, καθώς τα θερμά συλλυπητήρια του ελληνικού λαού και της ελληνικής Κυβέρνησης στις οικογένειες των θυμάτων.

Αλληλεγγύη Φρανσουά Ολάντ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε τη "βαθιά αλληλεγγύη" του προς τον τουρκικό λαό και διαβεβαίωσε τον ομόλογό του για την υποστήριξή του στην "καταπολέμηση της τρομοκρατίας".

Η Αυστραλία καταδικάζει την επίθεση

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Τζούλι Μπίσοπ καταδίκασε την επίθεση και αποκάλυψε ότι ο πρεσβευτής της χώρας στην Άγκυρα μόλις που γλίτωσε από την επίθεση. "Ήταν μέσα στο αυτοκίνητο όταν η βόμβα εξερράγη, σε απόσταση μόλις 20 μέτρων", είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News