default-image

Εγκαταλελειμμένα μέρη παραδίδονται στο φυσικό περιβάλλον

Εγκαταλελειμμένα μέρη παραδίδονται στο φυσικό περιβάλλον

Σίγουρα, υπάρχει κάτι τρομακτικό σε αυτά τα μέρη. Αλλά και κάτι αναμφισβήτητα εντυπωσιακό. Κάποτε, αυτά τα υπέροχα μέρη έσφυζαν από ζωή, ενώ μερικά από αυτά είχαν πολυτελείς ανέσεις και μεγαλοπρεπείς κήπους. Σήμερα μοιάζουν με πόλεις ή κτίρια - φαντάσματα, και παραδίδονται αθόρυβα στο φυσικό περιβάλλον γύρω τους.

1. Craco - Ιταλία

Το Craco βρίσκεται στην περιφέρεια της Basilicata και στην επαρχία Matera της Ιταλίας και κατοικήθηκε τον 8ο αιώνα από Έλληνες αποίκους με την ονομασία Montedorο.

Προτίμησαν την ενδοχώρα για αμυντικούς λόγους, εγκαταλείποντας την παραθαλάσσια πόλη Metaponto.

Τάφοι που βρέθηκαν στην περιοχή υποδηλώνουν την έντονη παρουσία του ελληνικού στοιχείου, ενώ το σημερινό της όνομα έλαβε η πόλη το 1060, όταν η ευρύτερη περιοχή ήταν στην κατοχή του Αρχιεπισκόπου Arnaldo, ο οποίος την ονόμαζε «Grachium», δηλαδή «μικρό ανώμαλο έδαφος».

2. Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, ΠΓΔΜ

Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Μαυροβούνιο, στην ΠΓΔΜ χτίστηκε το 1850 και λειτούργησε για 153 χρόνια, μέχρι που το χωριό αποφάσισε να δημιουργήσει μια τεχνητή λίμνη.

Κάποτε η εκκλησία ήταν εντελώς βυθισμένη, αλλά με τις ξηρασίες του 21ου αιώνα, έχει επανεμφανιστεί ξανά πάνω από την επιφάνεια του νερού.

3. Το Gouqi στην Κίνα

Αυτό το μαγικό μέρος, κάποτε έσφυζε από ζωή. Ομως, μετά την εγκατάλειψή του, μοιάζει σαν να παραδίνεται στη φύση.

Το ψαροχώρι βρίσκεται στο νησί Gouqi και είναι μέρος μιας ομάδας 394 νησιών, γνωστά ως νήσοι Shengsi στην Κίνα.

Εχει υποτροπικό κλίμα, με μέση ετήσια θερμοκρασία περίπου 15,8 °C. Το νησί είναι επίσης γνωστό ως τουριστικός προορισμός και ως αλιευτική ζώνη που κάποτε προσέλκυε περισσότερους από 100.000 ψαράδες κάθε χειμώνα. Σήμερα, απλά παραδίδεται στη φύση.

4. Miranda Castle - Βέλγιο

Επίσης γνωστό και ως θορυβώδες κάστρο (γαλλικά: Chateau de Noisy) το Miranda Castle στο Βέλγιο είναι ένα νεογοτθικό κάστρο του 19ου αιώνα στο Βέλγιο.

Το κάστρο χτίστηκε το 1866 από τον Αγγλο αρχιτέκτονα Εντουαρντ Μίλνερ με εντολή της οικογένειας Liedekerke-De Beaufort. Ωστόσο, ο αρχιτέκτονας πέθανε και δεν πρόλαβε να το ολοκληρώσει.

Τελικά, ο πύργος ολοκληρώθηκε το 1907, ενώ το 1950 μετονομάστηκε ως θορυβώδες κάστρο, καθώς φιλοξένησε ένα ορφανοτροφείο και έγινε κατάλυμα διακοπών για ασθενικά παιδιά.

5. Το νησί Ross στην Ινδία

Κατά τη διάρκεια της βρετανικής κυριαρχίας, το νησί Ross στην Ινδία είχε πολυτελείς ανέσεις, όπως κλαμπ, αίθουσες χορού, πισίνες, υπαίθριο θέατρο, και μεγαλοπρεπείς κήπους. Σήμερα το νησί, μοιάζει με πόλη-φάντασμα με καταρρέουσες δομές και κατάφυτη βλάστηση.

6. To νησί Hirta στη Σκωτία

Το νησί ήταν κατοικημένο από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι το 1930, όταν εκκενώθηκε από τους εναπομείναντες κατοίκους.

Στις 29 Αυγούστου του 1930, οι 36 τελευταίοι κάτοικοι απομακρύνθηκαν στην ηπειρωτική χώρα της Σκωτίας κατόπιν αιτήσεώς τους.

7. Dundas Castle στη Σκωτία

Κάποτε αποτελούσε ένα εκπλητικό καταφύγιο πάνω στο βουνό, αλλά σήμερα το εγκαταλελειμμένο Κάστρο Dundas βρίσκεται κρυμμένο σε ένα 964 στρέμματα δασικής έκτασης στο Roscoe, στη Νέα Υόρκη και με την πρώτη ματιά μοιάζει με ένα πολύβουο μεσαιωνικό χωριό.

Το 2001 το κάστρο καταχωρήθηκε ως ένα από τα ιστορικά μέρη της Αμερικής, ωστόσο δεν έχει προστατευθεί από τους βανδαλισμούς και οι δομές του καταρρέουν.

8. Το χωριό Λιβίσσι στην Τουρκία

Το Λιβίσσι (τουρκικά: Kayakoy, Καγιάκιοϊ) είναι ένα χωριό 8 χιλιόμετρα νότια της Μάκρης (Φετίγιε) στη νοτιοδυτική Τουρκία, όπου ζούσαν Έλληνες της Ανατολίας μέχρι περίπου το 1923.

Το χωριό-φάντασμα, που διατηρείται πλέον ως μουσείο, αποτελείται από εκατοντάδες κατοικίες και δύο εκκλησίες, οι οποίες καλύπτουν ένα μικρό μέρος βουνοπλαγιάς και χρησιμεύουν ως τόπο στάθμευσης για τους τουρίστες που επισκέπτονται τη Φετίγιε και το Ολουντενίζ.

9. Kilchurn Castle στη Σκωτία

Το Kilchurn Castle είναι ένα ερειπωμένο κάστρο του 15ου και του 17ου αιώνα, χτισμένο σε μια βραχώδη χερσόνησο στη Σκωτία. Η πρόσβαση στο κάστρο είναι μερικές φορές απαγορευμένη, λόγω της υψηλής στάθμης του νερού της λίμνης Loch. Μάλιστα, υπάρχουν στιγμές που μετατρέπεται σε νησί.

10. Ghost Mansion στη λίμνη Κόμο

Στα βουνά της λίμνης Κόμο βρίσκεται μια όμορφη μπαρόκ βίλα η οποία είναι εγκαταλελειμμένη εδώ και δεκαετίες. Σιωπηλός μάρτυρας της τραγωδίας και πηγή διαφόρων τοπικών αστικών μύθων, η Villa de Vecchi χτίστηκε από έναν ευγενή που ταξίδεψε τον κόσμο και υπηρέτησε ως στρατιώτης πριν επιστρέψει στην πατρίδα του την Ιταλία, φέρνοντας μαζί του το πάθος του για την ανατολίκη αρχιτεκτονική.

Πηγή: thetoc.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News