Ειδήσεις

Νέο πρόγραμμα αποτροπής τροχαίων σε ισχύ από την Τρίτη

Ένα νέο ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποτροπής τροχαίων ατυχημάτων, υιοθετεί η Ελληνική Αστυνομία, στοχεύοντας στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των ιδιαιτέρως "επικίνδυνων" τροχαίων παραβάσεων.

Το επιχειρησιακό πρόγραμμα περιλαμβάνει τις γνωστές εξορμήσεις των κλιμακίων της τροχαίας τα οποία θα κυνηγούν στοχευμένα κάθε εβδομάδα και μια διαφορετική επικίνδυνη παράβαση. Η συνταγή είναι δοκιμασμένη σε χώρες της Ευρώπης όπου συμβάλει στην εμπέδωση των κανόνων οδικής ασφάλειας και έχει εφαρμοστεί πριν από περίπου 10 χρόνια και στην Ελλάδα, με μετρήσιμα αποτελέσματα.

Οι εξορμήσεις που προγραμματίζονται, βασίζονται στην ποιοτική ανάλυση και αξιολόγηση στατιστικών στοιχείων για τα τροχαία ατυχήματα ανά περιοχή.

Ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δοθεί στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των οδηγών καθώς σε διαφορετική περίπτωση το μέτρο θα αποδειχτεί μόνο εισπρακτικό επισημαίνουν όσοι ασχολούνται με τα θέματα της οδικής ασφάλειας. Αλκοόλ και υπερβολική ταχύτητα αποτελούν το μεγαλύτερο κίνδυνο στους δρόμους της Κρήτης επισημαίνουν οι οδηγοί που μιλούν στο neakriti.gr, ζητώντας την εξάλειψή τους.

Οι "επικίνδυνες" παραβάσεις που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα είναι:

  • Παραβίαση ερυθρού Σηματοδότη
  • Κίνηση στο αντίθετο ρεύμα
  • Μη χρήση ζώνης ασφαλείας, κράνους και παιδικών καθισμάτων
  • Οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος
  • Υπερβολική ταχύτητα
  • Χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση

Η υλοποίηση του προγράμματος αρχίζει από την Τρίτη, 15 Μαρτίου 2016.

Ρεπορτάζ:

Έλλη Κοκάλη

Σχόλια