default-image

Εμπόδια για την αποζημίωση πλημμυροπαθών στην Κρήτη

Κρήτη
Εμπόδια για την αποζημίωση πλημμυροπαθών στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στρωμένος με «αγκάθια» είναι ο δρόμος για την αποζημίωση των πλημμυροπαθών σε Ηράκλειο και Χανιά, 14 μήνες μετά τις μεγάλες πλημμύρες που έπληξαν την Κρήτη προκαλώντας μεγάλες καταστροφές σε εκατοντάδες σπίτια και επιχειρήσεις.

Μετά τη δημοσιοποίηση της κοινής υπουργικής απόφασης που υπογράφουν πέντε υπουργοί, η Περιφέρεια Κρήτης ζητά διευκρινήσεις σε αρκετά σημεία τα οποία ενδέχεται να βάλουν νέα εμπόδια για την αποζημίωση των πλημμυροπαθών.

Τόσο ο κ. Ευριπίδης Κουκιαδάκης όσο και ο επιχειρηματικός κόσμος εκφράζουν την ανησυχία τους για την γραφειοκρατία και τα εμπόδια που βρίσκονται πίσω από την πολυσέλιδη απόφαση, ευχόμενοι να μην επαναληφθούν δυσάρεστες καταστάσεις όπως αυτές τις Βιάννου, όπου ο δήμος αν και κηρύχθηκε πυρόπληκτος, σχεδόν κανένας δεν πήρε τη «Στεγαστική Συνδρομή».

Και όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που χρειάστηκαν να περάσουν 14 μήνες μετά τις μεγάλες πλημμύρες σε Ηράκλειο και Χανιά καθώς και για να χαρακτηριστούν οι επίμαχες περιοχές ως πλημμυροπαθείς ώστε να ανοίξει ο δρόμος των αποζημιώσεων εκατοντάδων ιδιοκτητών σπιτιών και επιχειρήσεων.

Γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που βάζουν νέα εμπόδια στην καταβολή αποζημιώσεων στους πλημμυροπαθείς κάνει λόγο ο κ. Ευριπίδης Κουκιαδάκης.

«Εύχομαι να έχω … άδικο», δηλώνει ο κ. Κουκιαδάκης ο οποίος αναφέρεται στις δυσκολίες που έχουν σχέση και με ορισμένες αυθαιρεσίες επιχειρήσεων.

«Οι επιχειρηματίες έχουν απελπιστεί. Δεν γίνεται αναφορά σε σχέση με τον μηχανολογικό εξοπλισμό για την αποζημίωση των συναδέλφων μας», δηλώνει στην Κρήτη TV o πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ κ. Χαράλαμπος Λεκάκης.

Για προϋποθέσεις που δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την αποζημίωση επιχειρηματιών κάνει λόγο ο Μανόλης Κουμαντάκης, ο οποίος μας περιέγραψε τον αναβρασμό που επικρατεί στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πλημμύρες, τον προηγούμενο χρόνο.

Πάντως, με κοινή υπουργική απόφαση καθορίζεται εφάπαξ δαπάνη 802.848 ευρώ για την παροχή δωρεάν Κρατικής Αρωγής και εξόδων κίνησης των μηχανικών για αυτοψίες και εφάπαξ δαπάνη ύψους 244.800 ευρώ για την κάλυψη των τόκων χορηγούμενων δανείων.

Στο Ηράκλειο, 50 επιχειρήσεις σε Γιόφυρο, Δρακουλιάρη και ευρύτερη περιοχή της Φοινικιάς υπέστησαν μεγάλες ζημιές και έχουν υποβάλλει τα χαρτιά τους για να αποζημιωθούν.

Την ερχόμενη βδομάδα ο κ. Ευριπίδης Κουκιαδάκης θα έχει στα χέρια του συγκεκριμένα στοιχεία, τα οποία θα επιβεβαιώνουν τις ζημιές, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του επανελέγχου που διενεργείται από τις αρμόδιες επιτροπές σε τοπικό επίπεδο.

Σε ό,τι αφορά στις ζημιές που υπήρξαν σε σπίτια, αυτές αποζημιώθηκαν από τον δήμο Ηρακλείου, σύμφωνα με τον εντεταλμένο σύμβουλο του δήμου Ηρακλείου σε θέματα πολιτικής προστασίας κ. Μαρίνο Παττακό.

Πρόκειται για 53 νοικοκυριά, τα οποία έλαβαν συνολικά χρηματικά ποσά που αγγίζουν τις 181.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, έλαβαν συνολικά 31.694 ευρώ ως πρώτη δόση, ενώ τα υπόλοιπα 150.191 ευρώ, τα έλαβαν τον περασμένο Νοέμβριο.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News