default-image

Έγινε γιατρός για να μάθει για το διαβήτη - Έρευνα σοκ

Κρήτη
Έγινε γιατρός για να μάθει για το διαβήτη - Έρευνα σοκ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κωνσταντίνα, στα 20 της έχει ξεκαθαρίσει τι θέλει να κάνει και πώς ονειρεύεται τη ζωή της. Είναι φοιτήτρια ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, κάτι που ονειρευόταν από πολύ μικρή...Από τα 9 ή τα 10 της χρόνια, όταν με μια λευκή ρόμπα οι γιατροί στο ΠΑΓΝΗ προσπαθούσαν να της εξηγήσουν τι είναι ο νεανικός διαβήτης ή διαβήτης τύπου 1 τον οποίο μόλις είχαν σε εκείνη εντοπίσει.

Κοντά της και γη μητέρα της που σε διαρκή επαγρύπνηση 11 χρόνια τώρα στηρίζει το παιδί της, εξηγώντας ότι η ζωή με ένα παιδί με νεανικό διαβήτη, μπορεί να έχει τις δυσκολίες της, ωστόσο η επιστήμη πλέον βοηθάει στο να γίνεται πιο εύκολη και ποιοτική η καθημερινότητα.

Κρήτη: Υπερδιπλασιασμός παιδικού διαβήτη

Ανησυχητικά αυξητική τάση καταγράφεται στην Κρήτη τα τελευταία χρόνια στον διαβήτη τύπου 1 σε παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών. Από τις πέντε νέες περιπτώσεις ανά 100 χιλιάδες παιδιά το 1994, το 2015 καταγράφηκε υπερδιπλασιασμός του αριθμού, αφού το ποσοστό έφτασε στις 13 νέες περιπτώσεις παιδιών.

Οι επιστήμονες που καταγράφουν την ανησυχία τους δίχως να μπορούν να διατυπώσουν την αιτιολογία της αύξησης αυτής, εξηγούν όπως και για οικογένειες που έχουν  παιδιά με διαβήτη τύπου 1,ευτυχώς η εξέλιξη της επιστήμης πλέον βοηθάει στην καλύτερη ποιότητα ζωής των παιδιών, όπως την 20 χρονη Κωνσταντίνα.

Τα στοιχεία πάντως σε σχέση με το διαβήτη προβληματίζουν. Δίχως οι επιστήμονες να μπορούν να καταλήξουν στο γιατί, η έρευνα  του Παιδοδιαβητολογικού ιατρείου του ΠΑΓΝΗ με επικεφαλής τον Διευθυντή Δημήτρη Μαμουλάκη, κατέληξε στο ότι ο διαβήτης τύπου ένα στην Κρήτη εμφανίζει ανησυχητικά αυξητική τάση.

Ρεπορτάζ:Ράνια Μωραϊτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News