Ειδήσεις

Τα "μάγεψαν" οι βενετσιάνικες μάσκες

Το τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης υποδέχτηκε σήμερα τους μικρούς του φίλους με ένα εργαστήρι βενετσιάνικης μάσκας εμπνευσμένο από το φημισμένο καρναβάλι της Βενετίας.

Τα παιδιά, αφού σχεδίασαν με γιορτινή, αποκριάτικη διάθεση τις δικές τους βενετσιάνικες μάσκες, τις διακόσμησαν με διάφορα υλικά όπως χαρτόνι, φτερά, πέρλες και δαντέλες.Το εργαστήριο, πραγματοποιήθηκε από την Εύη Καμπουράκη και την Ειρήνη Γρηγοράκη (Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ΙΜΚ), και απευθυνόταν σε μαθητές Δημοτικού.

Η ιστορία της μάσκας

Στην Βενετοκρατούμενη Κρήτη η περίοδος του Καρναβαλιού άρχιζε την επομένη των Θεοφανείων και τελείωνε με την έναρξη τη Σαρακοστής. Οι άνθρωποι της εποχής διασκέδαζαν με μουσικές από κάθε είδος μουσικό όργανο και με μεταμφιέσεις.

Η ιστορία της μάσκας χάνεται στα βάθη των αιώνων. Πέρα από τη διαφοροποίηση της χρήση της στο πέρασμα του χρόνου, η μάσκα, ως σήμα κατατεθέν της αποκριάς αποτελεί την πεμπτουσία του βενετσιάνικου καρναβαλιού.

Η Εύη Καμπουράκη, είναι απόφοιτη του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, με μεταπτυχιακό τίτλο στην Κοινωνική Ανθρωπολογία του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Έχει εργαστεί ως σκηνογράφος σε ερασιτεχνικούς και επαγγελματικούς θιάσους στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και το Ηράκλειο και ως αναπληρώτρια στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση στο μάθημα του θεατρικού παιχνιδιού από το 2007 έως το 2012.

Συμμετέχει σε κουκλοθεατρικές παραστάσεις και είναι ιδρυτικό μέλος της κουκλοθεατρικής ομάδας Ζλουχτήρια στη Λέσβο. Απασχολείται ως εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού στη προσχολική αγωγή στο Ηράκλειο καθώς και ως καθηγήτρια  σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης. Έχει επίσης διοργανώσει εργαστήρια κουκλοθεάτρου για παιδιά και ενήλικες.

Σχόλια