Ειδήσεις

Τα πρόστιμα αυθαιρέτων "γονατίζουν" οικονομικά την Κρήτη

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία γύρω από τα πρόστιμα αυθαίρετων στην Κρήτη, μέχρι το τέλος του 2015, όπως αποκαλύπτει το neakritigr.Συγκεκριμένα, τα πρόστιμα αγγίζουν τα 210 περίπου εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 99.465.013 αφορούν το Νομό Ηρακλείου.

Σύμφωνα με τον τοπογράφο μηχανικό, μέλος του Δ.Σ. του ΤΕΕ/ΤΑΚ κ. Κώστα Χαμηλοθώρη, στους Νομούς Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Χανίων πάνω από το 70% των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί αφορά σε ακίνητα που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλης ή εντός οικισμού, ενώ στο  Νομό Λασιθίου το αντίστοιχο ποσοστό είναι 62%.

"Τα δηλωμένα ακίνητα χωρίς  οικοδομική άδεια αποτελούν ποσοστό 38% για το Νομό Ηρακλείου, 25% για το Νομό Λασιθίου, 18% για το Νομό Ρεθύμνου και 24% για το Νομό Χανίων.

 Το μεγαλύτερο μέσο πρόστιμο διαμορφώνεται στο Δήμο Χερσονήσου σε 18.577€ και στο Δήμο Μαλεβιζίου σε 14.460€.

Οι δηλώσεις που αφορούν σε κατοικίες φτάνουν για ολόκληρη την Κρήτη το 75% και για ακίνητα κάθε άλλης χρήσης το 25%. Οι δηλωμένες επιφάνειες και τα πρόστιμα και οι επιφάνειες όμως είναι 50% - 50%.

Χαρακτηριστικά, στο Δήμο Χερσονήσου ενώ η αναλογία Δηλώσεων Κατοικία - Άλλες Χρήσεις είναι 60% - 40% η αναλογία προστίμων και δηλωμένων επιφανειών είναι 23% (κατοικίες) 77% (άλλες χρήσεις)", δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Χαμηλοθώρης, αναφορικά με τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την ανάλυση των στοιχείων.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η αναλογία προστίμων - επιφανειών και δηλώσεων τείνει να ταυτίζεται σε περιοχές που δεν παρατηρείται έντονη τουριστική κίνηση.

Σε ότι αφορά το μεγαλύτερο μέσο πρόστιμο κατοικίας, αυτό εμφανίζεται στο Δήμο Μαλεβιζίου ύψους  11.564€ και αφορά σε μέση επιφάνεια 175 τ.μ. ενώ το μικρότερο εμφανίζεται στο Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου  ύψους 1.554€ και αφορά σε μέση επιφάνεια 76 τ.μ..

Ρεπορτάζ:Γεωργία Μακάκη

Σχόλια