Ειδήσεις

Στην Περιφέρεια ο Ενεργειακός Σχεδιασμός της Κρήτης

Παραδόθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης η μελέτη για τον ενεργειακό σχεδιασμό του νησιού έως το 2050, ενώ άμεσα ξεκινά η διαβούλευση με την κοινωνία και τους θεσμικούς φορείς. Τη μελέτη εκπόνησε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και η παράδοσή της έγινε σε ειδική εκδήλωση στην περιφέρεια Κρήτης παρουσία του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη και του επικεφαλής της μελετητικής-επιστημονικής ομάδας, Παντελή Κάπρου.

Η μελέτη, όπως ανακοινώθηκε, τίθεται από σήμερα σε διαβούλευση ενώ στις 22 και 23 Απριλίου η μελετητική ομάδα θα βρίσκεται και πάλι στην Κρήτη για να παρουσιάσει αναλυτικά τον ενεργειακό σχεδιασμό.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε δηλώσεις της η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης για θέματα Ενέργειας και Βιομηχανίας Βιργινία Μανασάκη επεσήμανε ότι πρόκειται για μια πρωτοποριακή μελέτη που θέτει επί τάπητος όλα τα θέματα που είναι σήμερα ανοιχτά για την Κρήτη σε επίπεδο ενεργειακού.

Σύμφωνα με την κ. Μανασάκη, σήμερα εξετάζεται το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης, της διείσδυσης ή όχι του φυσικού αερίου στο σύστημα ενέργειας της Κρήτης, την ηλεκτροπαραγωγή και πώς αυτή θα πρέπει να εξελιχθεί, τη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και την εξοικονόμηση ενέργειας

Επίσης, ανέφερε ότι η μελέτη ενημερώνει για τα εναλλακτικά σενάρια για το πώς θα μπορούσε η Κρήτη να αναπτυχθεί ενεργειακά τα επόμενα 30 και πλέον χρόνια»

Η ίδια διευκρίνισε ότι «η μελέτη δεν αποφασίζει, είναι ένα εργαλείο στα χέρια της περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Εμείς καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις, ενώ θα ακολουθήσει διαβούλευση για το ενεργειακό της Κρήτης με την κοινωνία και τους θεσμικούς εκπροσώπους του νησιού» .

Ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και επικεφαλής της μελετητικής ομάδας Παντελής Κάπρος ανέφερε ότι, «η ομάδα του Πολυτεχνείου μελέτησε σε βάθος σειρά εναλλακτικών σεναρίων, και ο σκοπός της είναι να δώσει πολύ αναλυτικές πληροφορίες για διάφορες υποθέσεις-σενάρια που θα καθορίσουν την εξέλιξη του ενεργειακού συστήματος της Κρήτης έως το 2050.

Επίσης επεσήμανε ότι έχουν εξεταστεί όλες οι εναλλακτικές λύσεις για το ενεργειακό της Κρήτης όπως «εισαγωγή φυσικού αερίου με διάφορες τεχνολογίες και μορφές λέγοντας πως υπάρχουν τουλάχιστον έξι σενάρια με διαφορετικές υποθέσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης.

Ακόμη είπε ότι τα σενάρια διαφοροποιούνται ανάλογα με την τεχνολογία των ΑΠΕ και το βαθμό διείσδυσης, «και φτάνουμε σε ένα σενάριο του μέλλοντος στο οποίο οι αποκεντρωμένες πια ΑΠΕ σε μεγάλη κλίμακα μπορούν να δώσουν αναπτυξιακό όφελος στην Κρήτη υπό την προϋπόθεση ότι αυτές οι σύγχρονες τεχνολογίες έχουν στο διάστημα αυτό ωριμάσει» όπως σημείωσε .

Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής, καθώς και οι εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών όπως ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΗ, ΔΕΣΦΑ, Πολυτεχνείο Κρήτης, ΤΕΙ Κρήτης, ΙΤΕ, ΕΛΚΕΘΕ, ΤΕΕ, ΕΕΤΕΜ Κρήτης, ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης, κ.ά.

Σχόλια