Ειδήσεις

Κουνιέται η γη - αλλεπάλληλοι σεισμοί στη δυτική Κρήτη

Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση της τάξεως των 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στα Χανιά  προκαλώντας αναστάτωση στους κατοίκους που νωρίτερα το πρωί έζησαν μια ακόμη σεισμική δόνηση.

Ο εγκέλαδος χτύπησε στις 14.40 το μεσημέρι,η έντασή του ήταν 4,5 της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο του προσδιορίζεται στην περιοχή 43 χιλιόμετρα δυτικά των Χανίων και 11 χιλιόμετρα από το χωριό Πλάτανος της Κισσάμου.Το εστιακό βάθος προσδιορίζεται στα 2 χιλιόμετρα.

Aκολούθησαν στις 17.22 το απόγευμα του Σαββάτου μια σεισμική δόνηση μεγέθους 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ 40 χλμ. νοτιοδυτικά των Χανίων και μια ακόμη στι; 17:44 μεγέθους 3,8 βαθμών βορειοδυτικά των Χανίων.  

Πρωινό ξύπνημα για τους Χανιώτες από τον εγκέλαδο

Νωρίτερα το πρωί ,στους ρυθμούς όχι της Αποκριάς αλλά των Ρίχτερ ,"χόρεψαν" οι κάτοικοι της Δυτικής Κρήτης και συγκεκριμένα των Χανίων ,εξαιτίας της σεισμικής δόνησης που καταγράφηκε 10 λεπτά πριν τις 10 και σύμφωνα με τις πληροφορίες έγινε αισθητός ακόμη και μέσα στην πόλη.

Η έντασή του προσδιορίζεται στους 3,9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, ενώ το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 41 χιλιόμετρα δυτικά των Χανίων.

Ο σεισμός ήταν χερσαίος και είχε εστιακό βάθος μόλις 10 χιλιόμετρα, γεγονός που τον έκανε ιδιαίτερα αισθητό στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων.

Περισσότερες από 30σεισμικές δονήσεις

Η σεισμική δραστηριότητα που εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα στην Κρήτη και κυρίως στη Δυτική είναι συνεχής και μάλιστα στο νομό Χανίων έχουν καταγραφεί τα τελευταία 24ώρα περισσότερες από 30 σεισμικές δονήσεις.

Ωστόσο όπως επισημαίνει το zarpa.gr και σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας του ΤΕΙ Κρήτης κ. Φίλιππο Βαλλιανάτο η ένταση του σεισμού ήταν 4,1 της κλίμακας Ρίχτερ.Μιλώντας στον SUPER FM 89,6 ο κ. Βαλλιανάτος είπε πως πρόκειται για μια περιοχή στην οποία το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια σεισμική διέγερση και τόνισε πως το φαινόμενο παρακολουθείτε στενά από τους επιστήμονες.

Σχόλια