default-image

Ποιές είναι οι τιμές για το τραπέζι της Σαρακοστής

Κρήτη
Ποιές είναι οι τιμές για το τραπέζι της Σαρακοστής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τις προετοιμασίες για το τριήμερο της Καθαρά Δευτέρας και την έρευνα αγοράς για τα σαρακοστιανά με τα οποία θα πλαισιώσουν το εορταστικό τραπέζι έχουν ξεκινήσει οι Ηρακλειώτες, αν και τα ψώνια τους, λόγω της οικονομικής κρίσης, αναμένεται να είναι και φέτος περιορισμένα...

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ, φέτος το κόστος των θαλασσιών είναι κατά 2,7% χαμηλότερο, λόγω των μειώσεων που εμφανίζουν οι τιμές των κατεψυγμένων θαλασσινών, καθώς οι τιμές των φρέσκων κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με τα περυσινά. Σε ό,τι αφορά το κόστος των υπόλοιπων προϊόντων, παρατηρούνται αυξομειώσεις τιμών, με αποτέλεσμα η μεσοσταθμική μείωση να διαμορφώνεται στο 1,7%.

Ο ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ

Σουπιές (φρέσκιες):14-16 ευρώ το κιλό

Καλαμάρια φρέσκα :14-18 ευρώ το κιλό

Χταπόδι φρέσκο :7-16 ευρώ το κιλό

Γαρίδα ντόπια :7-8 ευρώ το κιλό

Γαρίδα Αμβρακικού:16-18 ευρώ το κιλό

Μύδια :6-7 ευρώ το κιλό

Κυδώνια:14-16 ευρώ το κιλό

Αγκινάρες:5,8-6,2 ευρώ το κιλό

Κουκκιά:2-3 ευρώ το κιλό

Τουρσί:1,6-3,7 ευρώ το κιλό

Ταραμάς:3,2-5,8 ευρώ το κιλό

Λαγάνα το τεμάχιο :2,7-3 ευρώ το κιλό

Ελιές Καλαμών:3,7-4,3ευρώ το κιλό

Χαλβάς τυποποιημένος:3,6-4,8 ευρώ το κιλό

Ντολμαδάκια κονσέρβα(250-280 γρ)1,6-2 ευρώ το κιλό

Οι τιμές στα θαλασσινά αλλά και στα υπόλοιπα σαρακοστιανά, όπως προκύπτει από έρευνα αγοράς, εμφανίζονται μειωμένες ένεκα της κρίσης και της μείωσης της κατανάλωσης, με το Σαρακοστιανό τραπέζι να είναι στο σύνολό του φθηνότερο φέτος κατά 2,4%, πράγμα που σημαίνει πως μια τετραμελής οικογένεια θα κάνει κούλουμα φέτος με 77,9 ευρώ, έναντι 79,8 ευρώ που έδωσε πέρυσι.

Σύμφωνα με τις τιμές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην ψαραγορά του Ηρακλείου, τα φρέσκα καλαμαράκια, αν και υπάρχουν λίγα στην αγορά όπως λένε οι ιχθυοπώλες, πωλούνται στα 14 με 18 ευρώ το κιλό και οι σουπιές (φρέσκιες) στα 14 με 16 ευρώ το κιλό. Το επίσης δυσεύρετο φρέσκο χταπόδι, ενόψει της Καθαρά Δευτέρας, πωλείται από 7 έως 16 ευρώ το κιλό και η ντόπια γαρίδα 7-8 ευρώ το κιλό, ενώ η Αμβρακικού 16-18 ευρώ το κιλό. Σε ό,τι αφορά τα οστρακοειδή, όπως καταγράψαμε, οι τιμές στα μύδια κυμαίνονται στα 6 με 7 ευρώ το κιλό, ενώ τα "κυδώνια" και οι "γυαλιστερές" προσφέρονται στα 14 με 16 ευρώ το κιλό. Σημειώνεται, ωστόσο, πως οι τιμές στα ψάρια και τα θαλασσινά είδη διαφοροποιούνται σημαντικά όταν αναφερόμαστε στα κατεψυγμένα, τα οποία πωλούνται πιο φθηνά.

Περιμένουν πελάτες

Πάντως, όπως μας ανέφεραν οι ιχθυοπώλες, κρατούν μικρό καλάθι όσον αφορά την κίνηση στην ψαραγορά το τριήμερο για δύο συγκεκριμένους λόγους: Πρώτον διότι τα θαλασσινά είδη έχουν μειωθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια στις ελληνικές θάλασσες γενικώς, με συνέπεια τα διαθέσιμα φρέσκα καλαμάρια και χταπόδια να είναι πολύ λίγα. Και, δεύτερον, γιατί, παρά το ότι έπεσαν οι τιμές, ο κόσμος δεν έχει χρήματα να αγοράσει ποσότητες ψαριών όπως παλιά, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο δύο άτομα να τη "βγάζουν" με μόλις μισό κιλό από το όσο γίνεται πιο φθηνό ψάρι - παράδειγμα ενδεικτικό της οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα περισσότερα νοικοκυριά σήμερα.

Αξίζει να αναφέρουμε, ωστόσο, ότι η ψαραγορά του Ηρακλείου θα παραμείνει ανοιχτή και την Καθαρά Δευτέρα, με φρέσκο πάντα ψάρι από τις 6 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, αναμένοντας πελατεία.

Μειωμένη κίνηση

Στα υπόλοιπα σαρακοστιανά είδη, οι τιμές που καταγράψαμε στα καταστήματα του Ηρακλείου ήταν οι εξής: αγκινάρες 5,80-6,20 ευρώ το κιλό, κουκκιά 2-3 ευρώ το κιλό, τουρσί 1,60-3,70 ευρώ το κιλό, ταραμάς 3,20-5,80 ευρώ το κιλό, λαγάνα 2,7-3,0, ελιές Καλαμών 3,7-4,3 το κιλό, χαλβάς τυποποιημένος 3,60-4,80 το κιλό, χαλβάς βανίλια και κακάο μη συσκευασμένος 4,90-6,60 ευρώ το κιλό και ντολμαδάκια κονσέρβα (250-280 γρ.) από 1,6 έως 2 ευρώ το κιλό. Αλλά και πάλι, κατά γενική ομολογία των εμπόρων, η κίνηση μέχρι στιγμής εμφανίζεται αρκετά χαλαρή, με τους ίδιους να αναμένουν κάποια ίσως κινητικότητα σήμερα Σάββατο. Προκειμένου πάντως να αποφευχθούν κρούσματα αισχροκέρδειας, αλλά και να εξασφαλιστεί η ποιότητα των προϊόντων που φτάνουν στο τραπέζι του καταναλωτή, όπως επισημαίνει το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, οι έλεγχοι από τις υπηρεσίες του στις κατά τόπους αγορές θα είναι εντατικοί καθ' όλη τη διάρκεια του τριημέρου.

Ρεπορτάζ:Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News