Ειδήσεις

Ο Δήμος της Κρήτης που λέει "όχι" στη φιλοξενία προσφύγων

Το πρώτο επίσημο, αυτοδιοικητικό "όχι" για τη φιλοξενία προσφύγων στην Κρήτη είναι πλέον πραγματικότητα και έρχεται από το Δήμο Γόρτυνας! Μετά από μια θυελλώδη, επεισοδιακή συνεδρίαση, το Δημοτικό Συμβούλιο Γόρτυνας τάχθηκε προχθές το βράδυ κατά της φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή, με βασικό επιχείρημα την οικονομική δυσπραγία του Δήμου, που έχει υπαχθεί σε ειδικό καθεστώς εποπτείας, και την έλλειψη υποδομών.

Μιλάμε για το πρώτο λοιπόν αυτοδιοικητικό «όχι» σε επίπεδο Κρήτης... Ένα «όχι»... προκαταβολικό, αφού στην παρούσα φάση δεν έχει τεθεί επισήμως προς το Δήμο Γόρτυνας, είτε προς οποιονδήποτε άλλο Δήμο της Κρήτης αίτημα ή εντολή φιλοξενίας προσφύγων...

Από την αρχή ως το τέλος η συνεδρίαση κύλησε σε τεταμένο κλίμα, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως υπήρξαν και προσωρινές διακοπές!

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν αρκετοί δημότες, οι οποίοι από την αρχή εξέφρασαν την αγωνία και τον έντονο προβληματισμό τους τόσο για το ενδεχόμενο εμπλοκής του Δήμου Γόρτυνας στο προσφυγικό, όσο και για το περίφημο έγγραφο επικαιροποίησης στοιχείων για τις ομάδες πολιτικής άμυνας, που είχαμε αποκαλύψει πριν λίγες ημέρες.

Στο τεταμένο αυτό κλίμα, η δημοτική Αρχή βρέθηκε στριμωγμένη, ιδίως λόγω των απουσιών συμβούλων της πλειοψηφίας, που είχαν ως αποτέλεσμα στη χθεσινή συνεδρίαση η πλειοψηφούσα παράταξη να μην έχει την... πλειοψηφία!

Η πλευρά της δημοτικής Αρχής αρχικά τάχθηκε υπέρ της αναβολής λήψης απόφασης ως προς την εγκατάσταση προσφύγων ενόψει αναλυτικής ενημέρωσης προσεχώς από το υπουργείο Εσωτερικών.

Η αρχική πρόταση του δημάρχου Νίκου Σχοιναράκη έπεσε, ωστόσο, πάνω σε σφοδρές αντιδράσεις. Κάπου εκεί υπήρξε αναδίπλωση της πλειοψηφούσας παράταξης και τελικά η πρόταση που τέθηκε σε ψηφοφορία ήταν η εξής:

«Η πατρίδα μας, αν και λαβωμένη, δίνει μαθήματα ανθρωπιάς σε όλο τον κόσμο. Σ' αυτά τα μαθήματα ο Δήμος Γόρτυνας, παρά τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει, δηλώνει "παρών" και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για ανθρωπιστική βοήθεια. Όμως, αφού αφουγκραστήκαμε τη γνώμη των δημοτών μας και με δεδομένα τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος μας και την έλλειψη υποδομών, δηλώνουμε μετά λύπης ότι, εάν μας ζητηθεί η φιλοξενία προσφύγων, θα είμαστε αρνητικοί».

Η πρόταση υπερψηφίστηκε από το σύνολο σχεδόν του Συμβουλίου. Όχι όμως και από τον Μιχάλη Μανιαδάκη από τη Λαϊκή Συσπείρωση, που είχε αποχωρήσει ενοχλημένος κατά την ώρα της ψηφοφορίας, έχοντας προηγουμένως καταθέσει πρόταση για ψήφισμα-καταγγελία όσων δημιούργησαν τους πολέμους στη Μέση Ανατολή...

Σχόλια