default-image

Ειδομένη:Το σπίτι τους έγινε σπίτι προσφύγων

Ελλάδα
Ειδομένη:Το σπίτι τους έγινε σπίτι προσφύγων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

O καιρός μπορεί βελτιώθηκε και η βροχή κόπασε, οι συνθήκες όμως στην Ειδομένη εξακολουθούν να είναι εφιαλτικές με τους ντόπιους κατοίκους να είναι διστακτικοί και φοβισμένοι. Στο ρεπορτάζ του Λευτέρη Κουμαντάκη με τις εικόνες του Νίκου Χαλκιαδάκη από την Ειδομένη, δύο οικογένειες της περιοχής μιλούν για την απόφασή τους να ανοίξουν τις πόρτες τους σε πρόσφυγες αψηφώντας το φόβο...

Παρα τις κλειστές πόρτες και τα παράθυρα εξαιτίας του φόβου, υπάρχουν οικογένειες που προσέφεραν ότι μπορούσαν.

Τη ζεστασιά ενός φαγητού, ενός μπάνιου και μιας αγκαλιάς στην οποία έκλεισαν τους πρόσφυγες ,δύο οικογένειες από την Ειδομένη, των οποίων η ανθρωπιά έκανε το γύρο του κόσμου.

40 άτομα έκαναν μπάνιο στο σπίτι τους

Όπως ανέφερε ο Χρήστος Δημώνης για τους πρόσφυγες «φάγαμε το μεσημέρι μαζί και μετα ξάπλωσαν και έτσι όπως ήταν κουρασμένοι έπεσαν «νεκροί». Τους σκεπάσαμε και ζεστάθηκαν με τη σόμπα που έκαιγε.

Η σύζυγός του αφοπλίζει λέγοντας «δεν κάναμε τίποτα…Λούστηκαν τα παιδιά και έκαναν μπάνιο καμιά σαρανταριά άτομα εως το βράδυ. Την άλλη μέρα πλύθηκαν πάλι. Χθες ένα αντρόγυνο, 4 άτομα κοιμήθηκαν εδώ».

Η οικογένεια που έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο

Η οικογένεια Δημώνη που μίλησε το neakriti.gr είναι μάλιστα εκείνη που επισκέφθηκε Γερμανός δημοσιογράφος .Τη στιγμή που μιλούσαν στο ρεπόρτερ, οι πρόσφυγες  πλησίασαν το ζεύγος και με μια ταπεινή κίνηση τους φίλησαν τα χέρια σε μια ύστατη πράξη ευγνωμοσύνης. Ακολούθησαν δάκρυα συγκίνησης και αγκαλιές ανάμεσα στο Χρήστο και την Ελένη Δημώνη και τους πρόσφυγες οι οποίοι φιλοξενήθηκαν καθώς και στιγμές συγκίνησης. Το βίντεο έκανε ήδη το γύρο του διαδικτύου.

http://www.neakriti.gr/temp/CACHE_620X620_1_1305135.JPG" Η στιγμή που απαθανάτισε η κάμερα και έκανε το γύρο του κόσμου

4 μαρτυρικές μέρες στη βροχή τη λάσπη

Το προσφυγικό δράμα στην Ελλάδα μοιάζει να μην έχει τέλος. Μια ανοιχτή "πληγή" δίπλα στα κλειστά σύνορα, την ώρα που μικρά προσφυγόπουλα  στο νοσοκομείο του Κιλκίς πλημμύρισαν τους θαλάμους, αντιμετωπίζοντας τις συνέπειες του κρύου και της βροχής μέσα στην οποία αναγκάστηκαν να ζήσουν  επί μέρες.

Μετά από 4 μαρτυρικές μέρες και νύχτες, μέσα στη βροχή τη λάσπη και το κρύο, στην Ειδομένη "αντάμωσαν" το φως του ήλιου που ήταν αρκετός για  να στεγνώσει τα ρούχα τους και να φέρει ένα προσωρινό χαμόγελο στα χείλη τους.

Οι σκηνές τους όμως είναι ακόμη βυθισμένες στη λάσπη και τα νερά ,κι οι ζωές τους μέσα σε μια πρωτόγνωρη πλημμύρα, τόσο βαθειά όσο και τα νερά του Αιγαίου που τους ταξίδεψαν από τον πόλεμο...υποτίθεται σε μια καλύτερη ζωή.

Το οδοιπορικό του neakriti.gr στην Ειδομένη συνεχίζεται. Οι εικόνες από την περιοχή είναι συγκλονιστικές το ίδιο και η πορεία των προσφύγων που κατά δεκάδες αποχωρούν από την περιοχή  για άλλα κέντρα φιλοξενίας. Περίπου χίλια άτομα τις τελευταίες ημέρες εκτιμάται ότι άφησαν πίσω τους  την Ειδομένη.

Η αναζήτηση μιας ζεστής και στεγνής γωνιάς τις βροχερές ημέρες που πέρασαν ήταν για τους κατοίκους της Ειδομένης ο λόγος που κλείστηκαν ερμητικά στα σπίτια τους. Πρόσφυγες που αναγκάστηκαν ακόμη και να παραβιάσουν αυλές για να βρουν μια στεγνή γωνιά, ενίσχυσαν το κλίμα ανασφάλειας που επικρατεί στην περιοχή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News