default-image

Τσίπρας: Προέχει να βοηθήσουμε τους παγιδευμένους πρόσφυγες

Ελλάδα
Τσίπρας: Προέχει να βοηθήσουμε τους παγιδευμένους πρόσφυγες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Έχει υπάρξει μια μεγάλη κινητοποίηση, προκειμένου να μπορέσουμε να εκταμιεύσουμε τα απαραίτητα κονδύλια» ανέφερε ο κ. Τσίπρας στον διάλογο που είχε μπροστά στις κάμερες με τον επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί γρήγορα, προκειμένου να εκταμιευτούν τα απαραίτητα κονδύλια και να οργανωθεί με τον καλύτερο τρόπο η ανθρωπιστική βοήθεια.

«Πρέπει να σπεύσουμε, προκειμένου να οργανώσουμε όσο καλύτερα μπορούμε την ανθρωπιστική βοήθεια. Σε διπλωματικό επίπεδο γίνονται προσπάθειες για να βρεθεί αποτελεσματική λύση, αλλά πάνω από όλα προέχει να δώσουμε χείρα βοηθείας στους σε εκείνους τους ανθρώπους που βρίσκονται εδώ και πολλές μέρες παγιδευμένοι» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι παρά τις οικονομικές δυσκολίες η κυβέρνηση καταφέρει να αυξήσει τις δυνατότητες διαμονής και φιλοξενίας και χτίζονται περίπου 10.000 θέσεις την εβδομάδα.

«Αυτό δεν μπορεί να το καταφέρει καμία ΜΚΟ όσο σημαντική και αν είναι η βοήθειά της».

Από την πλευρά του, ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη της σε αυτή την κρίση και πως η Κομισιόν θα σταθεί δίπλα της.

Επίσης, επισήμανε ότι είναι η πρώτη φορά που περνάει τέτοιος μηχανισμός και πρόσθεσε ότι την Τρίτη θα υπάρχει έγκριση του Συμβουλίου, ενώ το χρηματοδοτικό σκέλος του νέου μηχανισμού αναμένεται να εγκριθεί και μέσα από τις διαδικασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τις επόμενες εβδομάδες.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Επίτροπος τόνισε ότι κοινός στόχος είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών των προσφύγων που φιλοξενούνται στην Ελλάδα

"Έχουμε ηθική υποχρέωση ως Ευρωπαίοι να παράσχουμε αυτή τη βοήθεια στους πρόσφυγες", τόνισε και διεμήνυσε ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη αυτές της δύσκολες ώρες και ότι η Κομισιόν στηρίζει την Ελλάδα.

Ευχαρίστησε, δε, τους Έλληνες πολίτες για τη στάση τους έναντι των προσφύγων παρά τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, υπογραμμίζοντας πως ο ανθρωπισμός που δείχνουν είναι παράδειγμα προς μίμηση.

100 εκατομμύρια ευρώ για την Ελλάδα

Η διαδικασία για την εκταμίευση 100 εκατομμυρίων ευρώ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα έχει ήδη κινηθεί η διαδικασία και αναμένεται σύντομα η καταβολή της, όπως αναφέρει σε τηλεγράφημά του το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου, η διαδικασία για την υλοποίηση της απόφασης να διατεθούν 700 εκατομμύρια ως ανθρωπιστική βοήθεια στα Κράτη-Μέλη που υφίστανται την προσφυγική πίεση και όπου επιβάλλεται η εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων.

Μέχρι, όμως, να εξασφαλιστεί και να εκταμιευθεί το ποσό αυτό, με εντολή του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δ. Αβραμόπουλου μεταφέρθηκαν προσωρινά 100 εκατομμύρια από τον προϋπολογισμό του χαρτοφυλακίου του, στο χαρτοφυλάκιο του αρμοδίου Επιτρόπου για την

Ανθρωπιστική Βοήθεια Χρ. Στυλιανίδη, έτσι ώστε να ενεργοποιηθεί άμεσα ο μηχανισμός.

Σύμφωνα με πηγές της ΕΕ, παράλληλα τα 510 εκατομμύρια για τα ελληνικά εθνικά προγράμματα είναι πάντα στη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης, και θα πρέπει άμεσα να αρχίσουν να απορροφούνται.

Πηγή: ethnos.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News