Ειδήσεις

Προπατώ στην Κρήτη: Ένας μπόμπιρας 7 μηνών έσπασε το ρεκόρ συμμετοχής

Στη μαγεία του βάδην σε γνωστές, αλλά και άγνωστες περιοχές της κρητικής γης, έχει... προσχωρήσει η εθελοντική δράση «Προπατώ στην Κρήτη», επιχειρώντας να τονώσει την κουλτούρα της πεζοπορείας και της ορειβασίας σε μαθητές και φοιτητές.

Πρόκειται για εθελοντική δράση, με «ψυχή» της τον Νίκο Φιλιππάκη και ξεκίνησε από το Ηράκλειο, με τον ίδιο να οργανώνει σε μηνιαία βάση εκδρομές με τη συμμετοχή φοιτητών και μαθητών σε διαφορά σημεία της Κρήτης και να εμπνεύσει και άλλες περιοχές της Ελλάδας να αγαπήσουν τη φύση και να την περπατήσουν.

Την πρωτοβουλία αγκάλιασαν, μεταξύ άλλων, οι Σύλλογοι Φυσιολατρικός και Ορειβατικός Ηρακλείου, ο Αθλητικός Σύλλογος Υγείας Αρκαλοχωρίου, φοιτητές των πανεπιστημίων της Κρήτης, καθώς και εθελοντές ορειβάτες του νησιού.

Ήδη σε κάθε εξόρμηση οι συμμετοχές είναι εντυπωσιακές -σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν και τα 150 άτομα- ενώ στις πρόσφατη πεζοπορία συμμετείχε -σε μάρσιπο με τον πατέρα του- και ο νεαρότερος ορειβάτης της Ελλάδας, ο μόλις επτά μηνών Βενιζέλος, που έδειχνε να απολαμβάνει τη διαδρομή στις ομορφιές της φύσης.

Στόχος της δράσης είναι οι μαθητές και φοιτητές, μέσω της απλής πεζοπορίας, να επισκέπτονται τη φύση και να γνωρίσουν τις ομορφιές της. «Η πεζοπορία είναι οικογενειακή υπόθεση στην Ευρώπη, γεγονός που επιβεβαιώνουν οι συμμετοχές φοιτητών του προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών Erasmus σε εκδρομές του ορειβατικών συλλόγων» αναφέρει ο εμπνευστής της δράσης, Ν. Φιλιππάκης.

Το «Προπατώ στην Κρήτη» ξεκίνησε πριν ένα χρόνο και μετά την πρώτη εκδρομή που πραγματοποιήθηκε με τη υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του Ορειβατικού Συλλόγου Ηρακλείου από την Κνωσό έως τις Αρχάνες, πάμπολλοι φοιτητές δήλωσαν συμμετοχή στην προσπάθεια.

Ο κ. Φιλιππάκης λέει: «Ξεκίνησα την πεζοπορία κάπως αργά, στα 27 μου. Μέχρι τότε ούτε από το σχολείο, ούτε από το κοινωνικό μου περιβάλλον είχα κάποια παρότρυνση και ίσως κάποιος φόβος είχε μετατρέψει τις λέξεις πεζοπορία και ορειβασία σε κάτι ακατόρθωτο, μακριά από την "ασφαλή" διασκέδαση της καφετερίας... Αλλά τι να σου προσφέρει ο απέναντι τοίχος της καφετερίας, όσο καλά και αν είναι διακοσμημένος, σε σχέση με αυτά που εισπράττεις όταν είσαι στη κορυφή του Ψηλορείτη, ατενίζοντας τον κόλπο της Μεσαράς και με μια στροφή 180 μοιρών μπορείς να δεις το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο και τη Ντία...».

Ο ίδιος τονίζει ότι οι ορειβατικοί σύλλογοι της χώρας επιτελούν μεγάλο, αν και όχι τόσο γνωστό έργο, με το να διοργανώνουν κάθε Κυριακή και μάλιστα ολόχρονα, εξορμήσεις στη φύση...

«Έχοντας λάβει τόσες πολλές εμπειρίες από τους εθελοντές που διοργανώνουν αυτές τις εξορμήσεις -γιατί πίσω απ'τους συλλόγους είναι άνθρωποι- θεώρησα χρέος μου να ανταποδώσω και να προσφέρω στον τόπο μου την εμπειρία της επαφής με τη φύση στη νέα γένια που πραγματικά πάσχει από την αποξενωμένη "διασκέδαση" της τεχνολογίας» λέει και προσθέτει: «Έτσι λοιπόν με μια μικρή παρέα φίλων συνορειβατών και με την υγειονομική κάλυψη που μας παρέχουν οι εθελοντές Σαμαρείτες του Ερυθρού Σταυρού, οι οποίοι μας συνοδεύουν σε κάθε εκδρομή, η κοινωνική -μη κερδοσκοπική δράση "Προπατώ στην Κρήτη" πήρε σάρκα και οστά κερδίζοντας μεγάλη αποδοχή από τη φοιτητική κοινότητα. Πολλές φορές μου γεννιέται το ερώτημα …γιατί να μην τα γνώριζα αυτά στα 15 μου χρόνια;».

Όπως ενημερώνει, στη δεύτερη εκδρομή που οργανώθηκε στα Αστερούσια της νότιας Κρήτης, μια παρέα 6χρονων από το τοπικό Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού απολάμβαναν τη διαδρομή, συνοδεύοντάς τη με τραγούδια. Στο τέλος της πορείας όλοι οι περιπατητές κατέληξαν στον Πύργο, όπου ήταν σε εξέλιξη η γιορτή σπόρων της εναλλακτικής κοινότητας Πελιτι και οι παραγωγοί πρόσφεραν δωρεάν ντόπιους σπόρους στους φοιτητές και στους μικρούς μαθητές.

Αναφερόμενος στο... ρεκόρ ηλικιών συμμετεχόντων, ο κ. Φιλιππάκης σημειώνει ότι «το έσπασε ο μόλις 7 μηνών Βενιζέλος, ο οποίος απολαμβάνοντας την άνεση του μάρσιπου στην αγκαλιά του πατέρα του (που ταγχάνει να είναι πρόεδρος αθλητικού συλλόγου) "διήνυσε" τα 10.3 χιλιόμετρα της πορείας. Η παρουσία του γέμισε με ανησυχία πολλές γυναίκες ορειβάτισσες. Αλλά ο Βενιζέλος "τερμάτισε" πανηγυρικά».

Η επόμενη δράση του Συλλόγου προγραμματίζεται για τις 27 Μαρτίου με πεζοπορία στο Μινωικό Μονοπάτι Μύθων, στην Ιεράπετρα.

Ο στόχος του «Προπατώ στην Κρήτη» είναι να... γίνει «Προπατώ στο Βόλο», «Προπατώ στη Θεσσαλονίκη», «Προπατώ στη Πάτρα», όπου υπάρχει πανεπιστήμιο και ΑΤΕΙ, ώστε οι φοιτητές να γνωρίζουν τον τόπο, όπου θα φιλοξενούνται στα φοιτητικά τους χρόνια.

Ο κ. Φιλιππάκης -μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ- κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να επισκεφθούν τη σελίδα της δράσης στις διευθύνσεις: https://www.facebook.com/propatostinkriti/ και https://www.youtube.com/watch?v=x8EyiXmAPXM η να επικοινωνήσουν στο propatostinkriti@gmail.com, ώστε -όπως τονίζει «να επεκτείνουμε μαζί αυτή τη δράση σε όλη την Ελλάδα».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχόλια