Ειδήσεις

Ειδομένη: Ανθούν οι διακινητές, 800 ευρώ το "κεφάλι"

Ειδομένη, είναι η στιγμή της δοσοληψίας, η στιγμή που διακινητής και πρόσφυγας κλείνουν τη συμφωνία. Πληρώνοντας αδρά οι πρόσφυγες ψάχνουν να βρουν τρόπους διαφυγής από την Ελλαδά και την Ειδομένη.

Με 300 έως 500 ευρώ το "κεφάλι" οι πρόσφυγες κλείνουν θέσεις σε λεωφορεία που τους μεταφέρουν στην Αθήνα ή σε κάποια άλλη επαρχιακή πόλη της Κεντρικής και Βορείου Ελλάδας.

Το ίδιο συμβαίνει και στον Πειραιά, από όπου λεωφορεία με πρόσφυγες και μετανάστες φεύγουν από το λιμάνι και κινούνται προς διάφορες κατευθύνσεις.

Με 800 ευρώ το άτομο, οι διακινητές οδηγούν τους πρόσφυγες σε άλλα σημεία εξόδου από τη χώρα, πέραν των νόμιμων. Μπορεί τα σύνορα να παραμένουν ερμητικά κλειστά και η είσοδος στην Ευρώπη από τα Σκόπια να είναι αδιαπραγμάτευτη αυτή τη στιγμή για τους πρόσφυγες, ωστόσο οι διακινητές που ως γνωστών κινούνται πολύ πιο γρήγορα από τις κυβερνήσεις έχουν ήδη εντοπίσει άλλα σημεία εισόδου στην Ευρώπη. Κατά κανόνα όμως στην προσπάθεια τους να περάσουν τα σύνορα άλλων χωρών παράνομα, συλλαμβάνονται και επαναπροωθούνται πίσω στην Ελλάδα.

Και οι πρόσφυγες είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν όσο-όσο τον κάθε διακινητή που τους υπόσχεται τη Μεγάλη Έξοδο.

Στην προσφυγούπολη της Ειδομένης, μεσάζοντες, διακινητές και πρόσφυγες είναι σε καθημερινή επαφή. Μεσάζοντες μισθώνουν ιδιωτικά λεωφορεία και οργανώνουν σε γκρουπ τους πρόσφυγες, τα οποία έναντι αδράς αμοιβής  ξεκινούν ένα ακόμη ταξίδι.

Οι διακινητές σαν έτοιμοι από καιρό, με γρήγορα αντανακλαστικά και χρεώνοντας πολλά, υπόσχονται ότι είναι σε θέση να οδηγήσουν τους απελπισμένους, εκτός Ελλάδας από άλλα μονοπάτια, άλλες διαδρομές που έχουν ήδη χαράξει. Η συμφωνία σταματά στην έξοδο από την Ελλάδα. Μόλις οι πρόσφυγες περάσουν τα ελληνικά σύνορα, είναι μόνοι τους να βρουν το δρόμο για τη χώρα που θέλουν να φτάσουν, ή να βρουν τον επόμενο διακινητή που θα τους οδηγήσει στον προορισμό τους, έναντι μεγάλης αμοιβής.

Οι πρόσφυγες ξέρουν ένα δρόμο, αυτόν της φυγής. Και θα τον ακολουθούν έως ότου φτάσουν σε ασφαλή προορισμό.

Αποστολή:

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Κουμαντάκης

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

Σχόλια