default-image

Τα τείχη στους Ηρακλειώτες

Κρήτη
Τα τείχη στους Ηρακλειώτες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπαίνει το νερό στο αυλάκι για το φιλόδοξο σχέδιο του Δήμου Ηρακλείου που αφορά στην ανάδειξη και αξιοποίηση των ενετικών τειχών του Ηρακλείου, καθώς, όπως μας εξήγησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χωροταξικού και Πολεοδομίας κ. Γιάννης Αναστασάκης, μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας η Εφορία Αρχαιοτήτων θα έχει συντάξει τις σχετικές παρατηρήσεις της επί του λεγόμενου master plan και θα τις έχει αποστείλει στο υπουργείο Πολιτισμού, ώστε το αργότερο μέχρι τα τέλη του Απρίλη το όλο θέμα να έχει περάσει από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το οποίο εκτιμάται ότι θα δώσει το "πράσινο φως" για την επιστροφή της χρήσης του μνημείου στη δημοτική Αρχή.

Φιλόδοξο

Το σχέδιο που έχει εκπονηθεί θεωρείται φιλόδοξο, καθώς έχει σαν βασική φιλοσοφία του την αξιοποίηση όλου του μνημειακού συνόλου, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο οχυρωματικό έργο της ανατολικής Μεσογείου με το άνοιγμα των τμημάτων που παρέμεναν ως τα σήμερα κλειστά, νέες χρήσεις και προσβασιμότητα σε όλους στο τετράπτυχο αναψυχή, αθλητισμός, ιστορία και τουρισμός. Από τις πιο σημαντικές προτάσεις αποτελεί η δημιουργία ενός ενιαίου δικτύου πεζόδρομων και ποδηλατοδρόμων με ειδική επίστρωση, πλάτους τριών μέτρων, πάνω στο μνημείο, που θα επιτρέπει τη γνωριμία με το ιστορικό παρελθόν της πόλης, συνδυασμένη με αθλητικές δραστηριότητες.

Πάρκο πολιορκίας

Ο Δήμος σχεδιάζει να ξαναζωντανέψει το ζωολογικό κήπο και να δημιουργήσει νέα αναψυκτήρια και χώρους ψυχαγωγίας που θα λειτουργούν σε μόνιμη βάση, αλλά και να συνδέσει την ιστορική γνώση με τη σύγχρονη τεχνολογία με δύο σημαντικές παρεμβάσεις: Αρχικά τη δημιουργία του θεματικού-εκπαιδευτικού πάρκου πολιορκίας στην τάφρο, παράλληλα με το ευθύγραμμο τμήμα του Προμαχώνα Μαρτινέγκο και του Προμαχώνα Βηθλεέμ. Επίσης, ο χώρος της δυτικής χαμηλής πλατείας του Μαρτινέγκο, η οποία δε διαθέτει πρόσβαση από την πόλη αλλά μόνο από την τάφρο, προτείνεται να χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά με το χώρο της αντίστοιχης τάφρου ως χώρος άσκησης αθλημάτων που ανάγονται στην εποχή κατασκευής του μνημείου, όπως για παράδειγμα ξιφασκία και τοξοβολία.

Εκεί τα παιδιά θα μπορούν να έρχονται σε επαφή με την ιστορία του μνημείου και της πόλης, μαθαίνοντας μέσα από το παιχνίδι, με καταπέλτες ή άλλες δραστηριότητες του 17ου αιώνα, πώς εκτυλίχθηκε η πλέον μακροχρόνια πολιορκία που έχει καταγράψει η ιστορία, εκείνη του Χάνδακα από τους Τούρκους.

Αρχιτεκτονική

Αντίστοιχα στον Προμαχώνα Βιτούρι στο τμήμα πάνω από τη γεφύρωση του ρήγματος ανατολικά της Πύλης Ιησού προτείνεται η οργάνωση ενός εκθεσιακού χώρου με θέμα την οχυρωματική αρχιτεκτονική. Επίσης προβλέπεται η ανάδειξη του μοναδικής ομορφιάς και σημασίας οικόσημου Βιτούρι, το οποίο βρίσκεται στην αιχμή του ομώνυμου προμαχώνα. Εξίσου εντυπωσιακή θα είναι και η λειτουργία του "Κέντρου Μινωικού Πολιτισμού", το οποίο προτείνεται να δημιουργηθεί στο τμήμα της τάφρου έναντι του Πάρκου Νεολαίας, όπου βρίσκεται το διατηρητέο κτήριο των Κυλινδρόμυλων Καστρινάκη.

Όπως σημείωσε στη "Νέα Κρήτη" ο κ. Αναστασάκης, υπάρχει ήδη η σχετική μελέτη από την Περιφέρεια Κρήτης, η οποία και εντάχθηκε στο master plan και προβλέπει την ψηφιακή αναπαράσταση μνημείων και δράσεων της Μινωικής Εποχής, δίνοντας μια άλλη πνοή στο φιλόδοξο σχέδιο της γνωριμίας των Κρητικών αλλά και των επισκεπτών της πόλης με το αρχαίο παρελθόν του νησιού. Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει η πρόβλεψη δημιουργίας χώρου στάθμευσης τουριστικών λεωφορείων στην περιοχή αποκλειστικά για τους επισκέπτες του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, ώστε να αποσυμφορηθεί η πλατεία του Μουσείου, αλλά και ο περιβάλλων χώρος, που σήμερα ασφυκτιά ειδικά τους μήνες τουριστικής αιχμής.

Η πεζογέφυρα

Στόχος του Δήμου είναι η επιστροφή των Ηρακλειωτών στη θάλασσα και αυτό θα επιτευχθεί και με την πεζογέφυρα στον επιπρομαχώνα του Αγίου Ανδρέα. Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει καταθέσει ο Δήμος, ο επισκέπτης, μέσω μιας ράμπας, θα έχει τη δυνατότητα να κατέβει από τον προμαχώνα στη λεωφόρο Αρχ. Μακαρίου. Εκεί θα βρίσκεται ένας ακόμα χώρος στάθμευσης για τους επισκέπτες του μνημείου και δίπλα σε αυτόν το αρχικό κτίσμα της ΚΣΟΣ, το οποίο προτείνεται να διαμορφωθεί ως εκθεσιακός χώρος για την προβολή των σημαντικών γεγονότων που συνδέονται με την ιστορία της πόλης. Ταυτόχρονα θα ανοίξει η Πύλη Σαμπιονάρα, η οποία και θα χρησιμοποιηθεί ως μέσο πρόσβασης από το λιμάνι στο κέντρο της πόλης.

Αναπλάσεις

Ιδιαίτερη πρόβλεψη υπάρχει για την ανάπλαση περιοχών όπως η Αγία Τριάδα και η Βίγλα. Για το Δήμο το στοίχημα είναι μεγάλο. Πρώτα απ' όλα γιατί με την υλοποίηση του σχεδίου τα τείχη θα γίνουν προσβάσιμα σε όλους, για ανθρώπους κάθε ηλικίας και ΑμεΑ, ενώ χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία και ειδική μέριμνα για τους επισκέπτες, το μνημείο στο σύνολό του πια θα αποτελεί ένα βασικό τουριστικό σταθμό.

Αποκαταστάσεις

Εκτός από τις δράσεις αυτές, ο Δήμος έχει εντάξει στο master plan και επεμβάσεις στατικής αποκατάστασης σε όσα τμήματα του τείχους υπάρχει αντίστοιχη ανάγκη. Πιο συγκεκριμένα, εκπονούνται ή και δρομολογούνται: η επικαιροποίηση μελετών στατικής αποκατάστασης του τείχους στο ευθύγραμμο τμήμα από τον ημιπρομαχώνα του Αγ. Φραγκίσκου μέχρι τον Προμαχώνα Σαμπιονάρα, στο παραθαλάσσιο τμήμα της ενετικής οχύρωσης, η μελέτη ανάσχεσης του κυματισμού για την προστασία όλου του παράκτιου μετώπου της πόλης από τον Κούλε μέχρι το Παγκρήτιο Στάδιο, καθώς και η μελέτη γεφύρωσης στον Άγιο Ανδρέα.

Αισιοδοξία

Η αισιοδοξία είναι διάχυτη, καθώς το υπουργείο Πολιτισμού εμφανίζεται θετικό, όπως δείχνουν οι μέχρι σήμερα επαφές της δημοτικής Αρχής, ενώ παράλληλα αναγνωρίζει το γεγονός ότι η ανάδειξη του μνημείου μέσα από ένα συνολικό σχέδιο, που τυγχάνει ευρύτερης συναίνεσης, όπως σημείωσε με έμφαση ο κ. Αναστασάκης, αποτελεί πλέον αίτημα της ίδιας της τοπικής κοινωνίας. Και αυτό αποτελεί το πιο ισχυρό επιχείρημα για την εκ νέου διεκδίκηση της χρήσης των τειχών από το Δήμο Ηρακλείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News