default-image

Ξεχώρισε το ΤΕΙ Κρήτης ανάμεσα στα κορυφαία ιδρύματα της Ευρώπης

Ελλάδα
Ξεχώρισε το ΤΕΙ Κρήτης ανάμεσα στα κορυφαία ιδρύματα της Ευρώπης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άξιος εκπρόσωπος των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας μας ήταν για ακόμη μια φορά σε διεθνείς επιστημονικές συναντήσεις το ΤΕΙ Κρήτης, το οποίο -μαζί με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης- συμμετείχε μέσω του ομότιμου καθηγητή του και στελέχους του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων, Γιάννη Βλάχου, στη σύνοδο EURIE 2016 που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο στην Κωνσταντινούπολη.

Πρόκειται για την πρόσφατη σύνοδο του ΕURAS, του Συνδέσμου των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Ευρώπης και της Ασίας, στην οποία έλαβαν μέρος περισσότεροι από 500 σύνεδροι από τις χώρες-μέλη του. 

Όπως ανέφερε μιλώντας στο neakriti.gr ο ομότιμος καθηγητής του ΤΕΙ Κρήτης, κ. Βλάχος, σκοπός της EURAS είναι η σύνδεση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από χώρες με διαφορετικές γεωπολιτικές και πολιτισμικές αφετηρίες, με στόχο την προώθηση του διαλόγου και την ανταλλαγή πρακτικών μεταξύ των μελών του.

Ο Γιάννης Βλάχος εκπροσωπώντας το ΤΕΙ Κρήτης παρουσίασε στη Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε από τις 17 έως τις 19 Φεβρουαρίου, τις εμπειρίες του ιδρύματος στα Εντατικά Προγράμματα που διοργανώνονται με επιτυχία τα τελευταία δέκα χρόνια. Τα εν λόγω προγράμματα παρουσιάστηκαν από τον κ. Βλάχο στους ενδιαφερόμενους φοιτητές, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Πανεπιστημίου Istanbul Aydin, καθώς και  στον  εκθεσιακό χώρο της Συνόδου.

Όπως σημειώνει ο κ. Βλάχος, "Κατά την διάρκεια της συνόδου και της εκπαιδευτικής έκθεσης έγιναν πολλές επαφές και συζητήσεις με καθηγητές και στελέχη άλλων Πανεπιστημίων για συνεργασία με το ΤΕΙ Κρήτης.  Ήδη πολλά Ιδρύματα της γειτονικής χώρας αλλά και άλλων των άλλων χωρών που συμμετείχαν στη Σύνοδο, έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους μέσω του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων,  για συνεργασία με τμήματα του ΤΕΙ στο τομέα της ανταλλαγής φοιτητών και καθηγητών".

Αξίζει να τονιστεί σ' αυτό το σημείο ότι το Πανεπιστήμιο Istanbul Aydin συνεργάζεται στενά με το ΤΕΙ Κρήτης στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS +. 

Λίγα λόγια για την EURAS

H EURAS  (Eurasian Universities Union) είναι μια μη κερδοσκοπική διεθνής οργάνωση που ιδρύθηκε από το 2008 και αποτελείται από 90  ΑΕΙ από την Ευρώπη, την Ασία και την Μέση Ανατολή. 

Ανάμεσα στις χώρες που συμμετέχουν, βρίσκονται η Ρωσία, ηΤουρκια, το Αζερμπαιτζάν, το Καζακστάν, το Πακισταν, η Δανία, η Σερβία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο,η  Ινδία, η Αίγυπτος, η Βουλγαρία και φυσικά η Ελλάδα. Στόχοι της EURAS είναι η συνεργασία και η δικτύωση (networking) των μελών του , η βελτίωση των ακαδημαϊκών προτύπων στην εκπαίδευση, η υποστήριξη της κινητικότητας των φοιτητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού καθώς και η προώθηση της καινοτομίας στην έρευνα.  

Οι κυριότερες  δραστηριότητες του  Συνδέσμου αφορούν την δημιουργία κοινών προγραμμάτων  σπουδών , έρευνας , οργάνωση σεμιναρίων , συνεδρίων , θερινών σχολείων και παροχή υποτροφιών. Όπως έγινε γνωστό, η επόμενη σύνοδος του EURAS θα γίνει το 2017 με κύριο θέμα την στρατηγική διεθνοποίησης στην εκπαίδευση και την κινητικότητα φοιτητών , εκπαιδευτικών και ερευνητών των συνεργαζόμενων χωρών μελών. 

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News