default-image

Από την Ισπανία στην Κρήτη ο Γκρέκο με την Εθνική Πινακοθήκη

Κρήτη
Από την Ισπανία στην Κρήτη ο Γκρέκο με την Εθνική Πινακοθήκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια συναρπαστική περιήγηση στα πιο μεγάλα αριστουργήματα του Greco με τη βοήθεια της πιο υψηλής ψηφιακής τεχνολογίας.  Η ψηφιακή ανάλυση της εικόνας  μας αποκαλύπτει αθέατες πλευρές των έργων, ενώ η γλαφυρή αφήγηση μας εισάγει στα μυστικά της δημιουργίας τους. Μια παραγωγή της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου για την επέτειο των 400 χρόνων από τον θάνατο του ζωγράφου.

Η κ. Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης θα παρουσιάσει το πρόγραμμα Γκρέκο υπό την αιγίδα του Δήμου Ηρακλείου στο πολιτιστικό συνεδριακό κέντρο Ηρακλείου την ερχόμενη Τρίτη στις 7 το απόγευμα

Από το Τολέδο και το Εσκόριαλ στο Ηράκλειο, το ψηφιακό μουσείο του Γκρέκο

Η Εθνική Πινακοθήκη παρουσιάζει ένα μοναδικό αφιέρωμα στον Γκρέκο (1541-1614), «μεταφέροντας» στην Ελλάδα τα πιο σημαντικά μνημειακά έργα του, που δεν μπορούν να ταξιδέψουν, είτε λόγω μεγέθους είτε γιατί βρίσκονται σε ναούς και θρησκευτικά ιδρύματα. Με τη βοήθεια της πιο εξελιγμένης ψηφιακής τεχνολογίας, ανασυντίθενται σύνολα (εικονοστάσια, παρεκκλήσια…), που έργα τους είναι σήμερα διασκορπισμένα σε μουσεία και συλλογές ανά τον κόσμο. Με φωτογραφικό υλικό που παραγγέλθηκε ειδικά για το πρόγραμμα, ώστε να διαθέτει την υψηλότερη δυνατή ανάλυση, ο θεατής απολαμβάνει μια οπτικοακουστική περιπλάνηση στα έργα, που τον εισάγει στο ίδιο το γίγνεσθαι της δημιουργίας τους. Απίστευτες λεπτομέρειες μας επιτρέπουν να εκτιμήσουμε τον δημιουργικό οίστρο, τη ζωγραφική χειρονομία, τη σιγουριά και τον  χρωματικό πλούτο του μεγάλου καλλιτέχνη. Τα έργα αναλύονται με απλό και γλαφυρό τρόπο και τοποθετούνται στο καλλιτεχνικό, ιστορικό, κοινωνικό και ιδεολογικό τους πλαίσιο με πλήθος από εικόνες, που συνοδεύουν τα σχόλια.  

Η παρουσίαση επενδύεται με τη μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου για τον Ελ Γκρέκο, που παραχωρήθηκε ευγενικά από τον συνθέτη, και με λειτουργική ισπανική μουσική της εποχής.

Ένα πρόγραμμα που ετοίμασε η Εθνική Πινακοθήκη για την επέτειο των 400 χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου Κρητικού ζωγράφου.Με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

ΙΔΕΑ, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ, ΚΕΙΜΕΝΑ & ΑΦΗΓΗΣΗ

Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα

ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Μάκης Φάρος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News