default-image

Και νέα αναβολή για το αεροδρόμιο στο Καστέλι;

Κρήτη
Και νέα αναβολή για το αεροδρόμιο στο Καστέλι;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορεί από τη Διυπουργική Επιτροπή και διά στόματος του υπουργού Επικρατείας Παναγιώτη Φλαμπουράρη να δόθηκε το στίγμα για επιτάχυνση των διαδικασιών γύρω από το νέο αεροδρόμιο Καστελίου, προ των πυλών ωστόσο φαίνεται πως βρίσκεται και νέα... καθυστέρηση!

Η είδηση βγήκε από τον άνθρωπο που ουσιαστικά χειρίζεται την υπόθεση του Καστελίου. Δηλαδή το διευθυντή του υπουργείου Υποδομών-Μεταφορών Γιάννη Καρνέση, ο οποίος από το βήμα συνεδρίου που διοργάνωσε η πρωτοβουλία Α - Energy προανήγγειλε ουσιαστικά νέα παράταση σε σχέση με την επικείμενη δημοπράτηση της 6ης Μαΐου.

Η σχετική αναφορά του κ. Καρνέση έρχεται να ξεδιαλύνει και το θολό κάπως τοπίο ως προς τα χρονοδιαγράμματα που έδωσε κατά τη Διυπουργική Επιτροπή ο Παναγιώτης Φλαμπουράρης.

Όπως γνωστοποιήθηκε από τον κ. Φλαμπουράρη, τα τελικά τεύχη δημοπράτησης του νέου αεροδρομίου, τα οποία ξεκινούν να επικαιροποιούνται τώρα, με βάση τις παρατηρήσεις των ενδιαφερόμενων εταιρειών-κοινοπραξιών, αναμένεται να εγκριθούν την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, παρόλο που στις 6 Μαΐου είναι προγραμματισμένη η δημοπράτηση!

Εκείνο που προφανώς θα γίνει είναι να δοθεί μια νέα παράταση. Παράταση την οποία έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν οι ενδιαφερόμενοι "μνηστήρες" του έργου επικαλούμενοι συγκεκριμένο όμως λόγο, και ειδικότερα την ολοκλήρωση των φακέλων της προσφοράς. Παράταση που δεν μπορεί πάντως, βάσει προβλεπόμενων διαδικασιών, να υπερβαίνει τις 30 μέρες!

Η προαναγγελία

Το πιθανό αυτό σενάριο της νέας παράτασης προανήγγειλε επί της ουσίας ο κ. Καρνέσης, στο πλαίσιο του συνεδρίου "Χρηματοδότηση έργων και επενδύσεων: Η επόμενη μέρα", που διοργάνωσε η πρωτοβουλία Α-Energy.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, στον ανοικτό διαγωνισμό με το σύστημα μελέτης-κατασκευής θα δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στην οικονομική παρά την τεχνική προσφορά, το σύστημα αξιολόγησης θα είναι απόλυτα μετρήσιμο, ώστε να αποφευχθεί εντελώς το υποκειμενικό στοιχείο, προς αποφυγή των ενστάσεων, και η σχετική διαδικασία βρίσκεται ένα βήμα πριν τη διανομή του επικαιροποιημένου προτεινόμενου σχεδίου. Η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών αναμένεται το Μάιο, ωστόσο ο ίδιος σημείωσε ότι είναι πιθανόν να παραταθεί για μικρό χρονικό διάστημα, ενώ η όλη διαδικασία προβλέπεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2017.

Σε ό,τι αφορά πάντως τη νέα πιθανή παράταση στην υποβολή προσφορών για το Καστέλι, θα πρέπει να επισημανθεί μια σημαντική λεπτομέρεια. Θα πρέπει να υπάρξει μια άτυπη τρόπον τινά συμφωνία μεταξύ των ενδιαφερόμενων επενδυτών: Είτε μεταξύ των δύο επενδυτικών σχημάτων που έχουν επισήμως εκδηλώσει ενδιαφέρον στο υπουργείο, δηλαδή από τη μια την κοινοπραξία του κινεζικού κολοσσού China State Construction Engineering Corporation με την Archirodon Group και την εταιρεία διαχείρισης του αεροδρομίου της Ζυρίχης και από την άλλη του ελληνικού κατασκευαστικού ομίλου "ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.", είτε με κάποιον άλλο ή άλλους ενδιαφερόμενους.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να εμφανιστούν και να ζητήσουν τη μίνι παράταση, μη καταθέτοντας προσφορές την 6η Μαΐου. Αν μία έστω εταιρεία υποβάλει προσφορά, τότε η δημοπράτηση θεωρείται πως γίνεται κανονικά!

Ρεπορτάζ:Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News