default-image

"Αντίο Ειδομένη"λένε οι πρόσφυγες,αρρώστιες χτυπάνε το λαό

Ελλάδα
"Αντίο Ειδομένη"λένε οι πρόσφυγες,αρρώστιες χτυπάνε το λαό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι και αν άφησαν πίσω τους μια πατρίδα, έναν πόλεμο, ένα ολάκερο βιός για ένα καλύτερο αύριο, στη πολυπόθητη γη της απαγγελίας που δεν βρήκαν ποτέ τους;

Τα όνειρα τους αποδείχτηκαν απατηλά, οι ελπίδες τους φρούδες και πλέον αφήνουν στην μοίρα να κατευθύνει την ζωή την δικιά τους και των οικογενειών τους . Οι πρόσφυγες της Ειδομένης βλέποντας μετά από τόσες μέρες ότι δεν υπάρχει "φως στο τούνελ", δεν υπάρχει έξοδος διαφυγής από τη χώρα μας ,κάνουν ένα βήμα πίσω. Οι άσχημες καιρικές συνθήκες άλλωστε,όχι μόνο αποδεικνύετα,ότι  δεν είναι σύμμαχος τους αλλά τους ωθούν στο να πάρουν την μεγάλη απόφαση να υπαναχωρήσουν. Να σκεφτούν πως τα πράγματα θα είναι καλύτερα αν μείνουν στη χώρα μας και φιλοξενηθούν σε κάποια από τα hot spots αφήνοντας μία και καλή το λασπότοπο της Ειδομένης,τις κατεστραμμένες σκηνές ,τις άθλιες και συνάμα απαράδεκτες συνθήκες του καταυλισμού.

Αυτή είναι η εικόνα που καταγράφουν και η αίσθηση που αποκομίζουν  τις τελευταίες ώρες, οι απεσταλμένοι  της ΚΡΗΤΗ TV Λευτέρης Κουμαντάκης και Νίκος Χαλκιαδάκης, από την Ειδομένη. Η εξαθλίωση, η υγρασία, οι κακουχίες ,αναγκάζουν τον προσφυγικό λαό να κατευθυνθεί προς τα λεωφορεία,για αναζήτηση καλύτερων συνθηκών.Τα λεωφορεία γεμίζουν από απελπισμένες ψυχές που αφήνουν την κόλαση και με προορισμό ένα άλλο μέρος που θα τους προσφέρει τα στοιχειώδη ,τα απολύτως απαραίτητα,όλα αυτά που εξυπακούονται σε εμάς αλλά για αυτούς είναι άπιαστο όνειρο.

Αθήνα Κιλκίς Καρδίτσα, Λάρισα μερικοί μόνο από τους προορισμούς που θα φιλοξενήσουν το προσφυγικό δράμα.

Οι κακουχίες χτύπησαν τα παιδιά

Την ίδια ώρα πίσω στην Ειδομένη ένας άλλος εφιάλτης στοιχειώνει τους εναπομείναντες. Οι αρρώστιες καραδοκούν και κάνουν απειλητικά την εμφάνιση τους προσβάλλοντας κυρίως προσφυγόπουλα. Στο πλησιέστερο νοσοκομείο του Κιλκίς, όπου να σημειωθεί ότι ο νομός έχει κατακλυστεί από 20.000 πρόσφυγες, έχει σημάνει συναγερμός. Δεκάδες παιδιά μεταφέρονται επειγόντως.Γαστρεντερίτιδες, λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, ιώσεις έχουν γονατίσει τους μικρούς πρόσφυγες. Οι γιατροί τους παρέχουν τις πρώτες βοήθειες όμως και εκεί η κατάσταση είναι απελπιστική. Οι κλινικές έχουν γεμίσει ασφυκτικά ,κρεβάτια δεν υπάρχουν, δεκάδες συνοδοί των παιδιών προσπαθούν να κερδίσουν μία μικρή γωνιά στο νοσοκομείο και να μείνουν στο πλευρό των παιδιών τους δημιουργώντας την ίδια ώρα "ασφυξία" στο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Μιλώντας στον απεσταλμένο  Λευτέρη Κουμαντάκη, στην διάρκεια της εκπομπής ΚΡΗΤΗ ΣΗΜΕΡΑ, ο πρόεδρος των εργαζομένων και νοσηλευτής κ. Βασίλης Τριαναταφυλίδης ,περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο τα όσα τραγικά διαδραματίζονται στο νοσοκομείο. "100άδες παιδιά ξυπόλητα, παγωμένα, που τρέμουν ,δίχως ρούχα, που η ανάσα τους και μόνο μαρτυράει ότι είναι ζωντανά μεταφέρονται σε εμάς εδώ. Δυστυχώς πλέον σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Δεν χωράμε ούτε εμείς οι ίδιοι μέσα στο νοσοκομείο και σε όλα αυτά να σας αναφέρω ότι έχουμε και σημαντικές ελλείψεις καθώς ο προϋπολογισμός που λάβαμε φέτος ήταν δραματικά μειωμένος.

Είμαστε Μακεδόνες όμως και έχουμε ψυχή και με την βοήθεια και εθελοντικών ομάδων δεν αφήνουμε κανένα πρόσφυγα στο έλεος της κακουχίας που βιώνει. Τους προσφέρουμε ότι μπορούμε, από τρόφιμα μέχρι είδη πρώτης ανάγκης." Προσθέτει ο κ. Τριανταφυλλίδης απευθύνοντας και εκείνος έκκληση από την πλευρά του για να σκύψει επιτέλους η πολιτεία και εμπράκτως στο δράμα των προσφύγων και δη στο νοσοκομείο του Κιλκίς που γράφει την δική του σελίδα στον προσφυγικό διωγμό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News