default-image

Προειδοποιούν να τινάξουν στον αέρα την τουριστική σεζόν

Κρήτη
Προειδοποιούν να τινάξουν στον αέρα την τουριστική σεζόν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όλα τα σενάρια, ακόμη και να τινάξουν στον αέρα την τουριστική σεζόν που ξεκινάει τις επόμενες εβδομάδες, αφήνουν ανοιχτά οι εργαζόμενοι απειλώντας με κινητοποιήσεις και ό,τι άλλο όπως λένε χρειαστεί, αν οι εργαζόμενοι του χώρου με δεδομένες τις αισιόδοξες εκτιμήσεις των εμπλεκόμενων στον τουρισμό, δεν λάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί από την τουριστική πίτα.

Στο επίκεντρο μπαίνει όχι μόνο η σύμβαση εργασίας που δεν έχει υπογραφεί στο Ηράκλειο λόγω διάλυσης της Ένωσης Ξενοδόχων, αλλά και οι συνθήκες εργασίας που ακόμη και σε ερώτηση στη Βουλή που υπογράφεται από 32 συνολικά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, περιγράφονται με τα μελανότερα χρώματα. Από εξαντλητικά ωράρια, μαύρη εργασία, εκβιασμούς μέχρι και εκμετάλλευση για την μαθητεία που επί της ουσίας όπως λένε υποκαθιστά την εργασία κανονικών εργαζομένων και όλα αυτά σε ένα καθεστώς που λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις λόγω της υποστελέχωσης  των ελεγκτικών μηχανισμών.  

Ερώτηση 32 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με φόντο την Κρήτη

Η αύξηση του τουρισμού αντί να επιφέρει αύξηση των θέσεων εργασίας έχει ως αποτέλεσμα την παράνομη αύξηση ωραρίων των υπαλλήλων, χωρίς  ανάλογες αυξήσεις αποδοχών. Εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί για 4ωρη εργασία αναγκάζονται πολλές φορές να εργάζονται 10 και 12 ώρες.

Αν και στα Χανιά όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου είναι σε ισχύ η σύμβαση εργασίας για τους εργαζόμενους στον τουριστικό κλάδο, πρόθεσή τους είναι να μην αφήσουν κανένα περιστατικό εκμετάλλευσης, που θα καταγγελθεί, αν και όπως διευκρίνισε οι συνθήκες μεσαίωνα που διαμορφώνονται σε κάποιες επιχειρήσεις λειτουργούν εκβιαστικά προς τους εργαζόμενους με την απειλή της ανεργίας.

Και στο Ηράκλειο πάντως από το σύνδεσμο ξενοδοχοϋπαλλήλων έγινε σαφές ότι εφόσον δεν υπογραφούν  το επόμενο διάστημα οι συμβάσεις, οι κινητοποιήσεις ακόμη και με την έναρξη της σαιζόν θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες.

Ρεπορτάζ: Ράνια Μωραΐτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News