Ειδήσεις

Και με τη "βούλα" εισβολή τυνησιακού λαδιού στην αγορά

Παρα τη θύελλα των αντιδράσεων η απόφαση πλέον είναι οριστική και αμετάκλητη. Και με τη "βούλα" εισβάλλει αφορολόγητο τυνησιακό ελαιόλαδο στην ελληνική αγορά αφού επικυρώθηκε και επισήμως την Πέμπτη η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Με τον τρόπο αυτό εγκρίθηκε το σχέδιο έκτακτων μέτρων που προβλέπει την εισαγωγή επιπλέον 70.000 τόνων αφορολόγητου ελαιόλαδου από την Τυνησία το 2016 και 2017 ,θέμα το οποίο είχε αποκαλύψει ήδη από το Νοέμβριο του 2015 η εφημερίδα η εφημερίδα "Νέα Κρήτη".

Όπως προειδοποιούν οι αγρότες από την πρώτη στιγμή η απόφαση μπορεί να έχει «μοιραίες» συνέπειες για τη φετινή σοδειά.  

Την αποκάλυψη της απόφασης που μεθοδευόταν είχε κάνει το 2015. 


Με υπογραφή Έλληνα υπουργού

Συγκεκριμένα όπως αναφερόταν στο δημοσίευμα με την υπογραφή του Έλληνα υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, είχαν αρχίσει οι εισαγωγές αδασμολόγητου τυνησιακού ελαιολάδου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός πάνω στο οποίο στηρίζονταν οι Ισπανοί και έριχναν τις τιμές του ελληνικού ελαιολάδου.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης καλούσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να απομακρύνει τον κ. Αποστόλου από τη θέση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, χαρακτηρίζοντάς τον «επικίνδυνο για τα συμφέροντα των Ελλήνων αγροτών».

Τα έκτακτα μέτρα υιοθετήθηκαν με 475 ψήφους υπέρ, 126 κατά, και 35 αποχές, αναφέρει ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα όπως έγινε γνωστό οι ευρωβουλευτές, υποχρέωσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκδώσει μια ενδιάμεση αξιολόγηση και επικαιροποίηση των μέτρων, εάν αποδειχθεί ότι αυτά βλάπτουν τους Ευρωπαίους παραγωγούς ελαιόλαδου. Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν ακόμη από την Επιτροπή να εξασφαλίσει την παρακολούθηση των εισαγωγών από την αρχή μέχρι το τέλος.

Σχόλια