default-image

Συνάντηση Τσίπρα με τον γγ του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία

Ελλάδα
Συνάντηση Τσίπρα με τον γγ του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βέβαιος ότι παρά τις δυσκολίες «θα ξεπεράσουμε αυτή την κρίσιμη στιγμή» και ότι αυτή η χρονιά θα είναι χρονιά ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία, κάτι που, όπως είπε, αποδεικνύεται από μια σειρά απο γεγονότα, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις με τον γγ του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, που θα δώσει το έναυσμα για την έναρξη ουσιαστικών συζητήσεων για την απομείωση του χρέους και όλα αυτά θα έχουν αλυσιδωτές θετικές αντιδράσεις, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Βασική πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, τόνισε ο κ. Τσίπρας, είναι η επίτευξη ενός διττού στόχου: ανάκαμψη με κοινωνική δικαιοσύνη, με ταυτόχρονη διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας, ενώ επισήμανε ότι ο ΟΟΣΑ συμμερίζεται την άποψη ότι η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάκαμψη, φέτος.

Τα συμπεράσματα του ΟΟΣΑ θα ενισχύσουν τα επιχειρήματα της κυβέρνησης σε αυτή τη διαπραγμάτευση, τόνισε ο πρωθυπουργός. Γιατί εμείς, όπως επισήμανε, διαπραγματευόμαστε όχι μόνο με βάση τις ανάγκες μας αλλά και τα πραγματικά δεδομένα.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η οικονομική έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα αποτελεί έναν δίκαιο και ισορροπημένο απολογισμό του τεράστιου κοινωνικού κόστους των πολιτικών που εφαρμόστηκαν την περίοδο 2010-2014, της επιτακτικής αναάγκης για τον σχεδιασμό νέων εργαλείων και θεσμών ώστε να αμβλυνθούν οι συνέπειες αυτών των πολιτικών, της ανάγκης να κατανεμηθούν, δίκαια, το κόστος προσαρμογής και οι καρποί της ευημερίας, της σημασίας καταπολέμησης των συμφερόντων που αναπαράγουν πολλαπλές μορφές ανισοτήτων.

Συμφωνούμε με αρκετές από τις διαγνώσεις της έρευνας, χαιρετίζουμε τα περισσότερα από αυτά που συνιστά, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι η κυβέρνηση συμφωνεί με την επισήμανση του ΟΟΣΑ για την αναγκαιότητα διευθέτησης του χρέους, καθώς, επίσης, και ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα βρίσκεται κάτω απο τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ και ότι θα πρέπει να τον αυξήσουμε.

Επίσης, επισήμανε ότι σωστά σχεδιασμένα συστήματα συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι απαραίτητα για να εξασφαλιστεί η κοινωνική δικαιοσύνη και η αποτελσματικότητα της αγοράς εργασίας.

Οικονομική έρευνα για την Ελλάδα

Την οικονομική έρευνα για την Ελλάδα του 2016 παρέδωσε, επισήμως, στον Αλέξη Τσίπρα ο Άνχελ Γκουρία, κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Γκουρία ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, είπε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με δυσκολίες και απευθυνόμενος στους Έλληνες πολίτες τόνισε: «Έλληνες μπορείτε να συνεχίζετε να στηρίζεστε στον ΟΟΣΑ».

Ο γγ του Οργανισμού ανέφερε ότι τα τελευταία έξι χρόνια η Ελλάδα έχει περάσει από μια φάση επίπονης ύφεσης με αύξηση της ανεργίας, μεγάλη πτώση του εισοδήματος και με αύξηση των επιπέδων της φτώχειας και της ανισότητας, επισημαίνοντας ότι η προσφυγική κρίση έχει επιφέρει σοβαρές οικονομικές συνέπειες στη χώρα, η οποία χρειάζεται σημαντική οικονομική βοήθεια για να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News