default-image

Σύνορα ασφυκτικά κλειστά

Ελλάδα
Σύνορα ασφυκτικά κλειστά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα ύψη εκτινάσσεται ο πυρετός της διπλωματίας, καθώς ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση ως την εαρινή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 16 και 17 Μαρτίου, όπου θα τεθεί επί τάπητος το προσχέδιο λύσης στο οποίο κατέληξαν οι "28" και η Τουρκία στην έκτακτη σύνοδο της Δευτέρας.

Αν και από την πλευρά της Άγκυρας, μετά και τη συνάντηση Τσίπρα-Νταβούτογλου, αποτιμώνται ως θετικές οι εξελίξεις, τα πράγματα στην Ευρώπη δε φαίνεται να δικαιολογούν αισιοδοξία. Οι χώρες που έχουν προκαλέσει ασφυξία στην Ελλάδα δε δείχνουν διατεθειμένες να υποχωρήσουν από το "σφράγισμα" του λεγόμενου "βαλκανικού διαδρόμου", τουλάχιστον ως τη Σύνοδο Κορυφής, την ώρα που οι αφίξεις στα ελληνικά νησιά συνεχίζονται και οι Αρχές της χώρας μας εκτιμούν ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα ανέρχονται συνολικά στους 35.945.

Ο "βαλκανικός διάδρομος"

Τα νέα δεδομένα προκάλεσαν οι αποφάσεις της Σλοβενίας, της Κροατίας και της Σερβίας για ακόμα μεγαλύτερους περιορισμούς των προσφυγικών ροών. Την ίδια στιγμή, η Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν επεκτείνει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω προσφυγικού σε όλη τη χώρα, στέλνοντας περισσότερους αστυνομικούς και στρατιώτες για περιπολίες στα νότια σύνορά της για να κρατήσει μακριά πρόσφυγες και μετανάστες.

Ταυτόχρονα δηλώνει έτοιμη να ανεγείρει, ακόμη και εντός δέκα ημερών, αν χρειαστεί, φράχτη κατά μήκος των συνόρων της με τη Ρουμανία.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουγγαρία έχει ήδη υψώσει φράχτη στα σύνορά της με τη Σερβία και την Κροατία.

Η Αυστρία επιμένει

Τα μέτρα που έθεσαν σε εφαρμογή Σλοβενία, Κροατία και Σερβία συνάντησαν την πλήρη αποδοχή από την Αυστρία, με το γνωστό πια για την εμπάθειά του εναντίον της Ελλάδας, Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, του συγκυβερνώντος - με τους Σοσιαλδημοκράτες - συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, να επιχαίρει σε συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση. Όπως δήλωσε, τα μέτρα αυτά αποτελούν, κατά την άποψή του, «το τέλος της από κρατικής πλευράς προώθησης προσφύγων», κάτι που ο ίδιος πάντα επέκρινε και το θεωρούσε ως λάθος ήδη από το περασμένο καλοκαίρι.

«Εάν υποχωρήσουμε στο να θέλουν οι άνθρωποι να έρχονται μόνον στην Αυστρία ή στη Γερμανία, το ρεύμα δεν πρόκειται να έχει τέλος», ανέφερε, ενώ, υπεραμυνόμενος της απαίτησής του να διακοπεί η προώθηση ανθρώπων προς Βορρά, επισήμανε πως μπορεί η προώθηση ανθρώπων κατά μήκος της διαδρομής των Βαλκανίων να μην προκάλεσε την κρίση, ωστόσο την όξυνε μαζικά.

Ο ίδιος επιτέθηκε εκ νέου εναντίον της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι η χώρα μας λαμβάνει τα πάντα σε βοήθεια για τους πρόσφυγες, ενώ η Αυστρία δεν έλαβε καθόλου διεθνή βοήθεια και πρέπει να ενσωματώσει τους μετανάστες, τη στιγμή που η Αθήνα πρέπει μόνον να τους περιθάλψει.

Στη συνέντευξη, που εξελίχθηκε σε αντιπαράθεσή του με το θεωρούμενο ως κορυφαίο τηλεπαρουσιαστή στη χώρα Άρμιν Βολφ, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, χαιρετίζοντας το κλείσιμο της διαδρομής των Βαλκανίων και απαντώντας στο ερώτημα εάν με την εξέλιξη αυτή δε θα υπάρξουν περισσότεροι νεκροί πρόσφυγες στη Μεσόγειο, αποφαινόταν πως «οι περισσότεροι νεκροί προκύπτουν όταν στην Ευρώπη έχουμε ανοικτή τη διέλευση, παρασύροντάς τους να παίρνουν ολοένα και περισσότερο το δρόμο για την Ευρώπη».

Όσο για την ενδεχόμενη συμφωνία με την Τουρκία στο προσφυγικό - που θα επιδιωχθεί να επιτευχθεί στη νέα Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας στις 17 και 18 Μαρτίου - δεν μπορεί, σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών, να θεωρηθεί «λύση», αλλά «μπορεί να είναι μόνον ένα στοιχείο και η Ευρώπη θα πρέπει η ίδια να καταφέρει όσο το δυνατόν περισσότερα μόνη της».

Γερμανικά «νάιν»

Η πιθανή συμφωνία με την Τουρκία προκαλεί όμως αντιδράσεις και στη Γερμανία, καθώς στελέχη κυρίως του κεντροδεξιού στρατοπέδου βλέπουν με δυσπιστία τις προσδοκίες που εμφανίστηκε να έχει η καγκελάριος Μέρκελ μετά τη Σύνοδο της Δευτέρας. Στο φόντο των σκληρών τόνων, πάντως, βρίσκονται οπωσδήποτε και οι επικείμενες κάλπες σε τρία κρατίδια, την Κυριακή. Πιο ηχηρή ήταν η αναφορά του αναπληρωτή κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Χανς-Πέτερ Φρίντριχ, ο οποίος δήλωσε ότι «η Τουρκία παίζει μαζί μας τη γάτα και το ποντίκι».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του CSU, Αντρέας Σόιερ, "αδελφού κόμματος" της Μέρκελ στη Βαυαρία, ανέφερε στην "Passauer Neue Presse" ότι «η διαπραγματευτική θέση της Ε.Ε. έχει αναμφίβολα επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες εξαιτίας των εσωτερικών της διαφωνιών στο θέμα της προσφυγικής κρίσης. Η Τουρκία έθεσε νέες απαιτήσεις σαν να ήταν σε παζάρι και εκτόξευσε το τίμημα στα ύψη», είπε, σημειώνοντας πως το βαυαρικό κόμμα είναι κατά της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. και κατά της χορήγησης πλήρους βίζας για όλους τους Τούρκους.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, ενόψει των εκλογών της Κυριακής, καταγράφονται σημάδια ανάκαμψης της δημοτικότητας της Άγκελα Μέρκελ - έστω κι αν το κόμμα της δεν ευνοείται ανάλογα.

Επιμέλεια: Σταύρος Μουντουφάρης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News