Ειδήσεις

Αύξηση στις προκρατήσεις δείχνει η έκθεση του Βερολίνου

Στην πρώτη γραμμή φιγουράρει η Κρήτη στις προτιμήσεις των ξένων που ετοιμάζονται σιγά-σιγά για τις καλοκαιρινές διακοπές τους. Το ελπιδοφόρο μήνυμα για την Κρήτη ήρθε από την έκθεση ΙΤΒ του Βερολίνου, τη μεγαλύτερη έκθεση τουρισμού του κόσμου, η οποία άνοιξε χθες τις πύλες της.

Σήμερα Πέμπτη, δεύτερη μέρα της έκθεσης επικράτησε κοσμοσυρροή στο περίπτερο της Ελλάδας. Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες πλήθος κόσμου από τους επισκέπτες της έκθεσης θέλησε να ενημερωθεί σχετικά με τα τουριστικά προγράμματα που προσφέρονται στη χώρα μας.

Η γερμανική πρωτεύουσα, στην οποία χτυπά η καρδιά του παγκόσμιου τουρισμού, υποδέχτηκε τους πρώτους επισκέπτες, με τα πρώτα στοιχεία που φτάνουν από εκεί να θέλουν οι κρατήσεις από μια μεγάλη μερίδα τουριστικών πρακτόρων της Γερμανίας να παρουσιάζουν αύξηση της τάξεως του 10%. Το γεγονός αυτό έρχεται να εξισορροπήσει την κατάσταση, καλύπτοντας τις μειώσεις που σημειώνονται από αγορές όπως η Αυστρία, η Ολλανδία και η Γαλλία, που παραδοσιακά επισκέπτονταν τη χώρα μας το καλοκαίρι. Οι κρατήσεις από την Αγγλία ωστόσο κινούνται στα ίδια με πέρυσι επίπεδα.  

Το γενικότερο κλίμα είναι θετικό και το ιδιαίτερα χαρμόσυνο στοιχείο που παρατηρείται, όπως μας μετέφεραν οι τουριστικοί πράκτορες και οι παράγοντες του τουρισμού του νησιού μας, που δίνουν τη δική τους μάχη κατά τη διάρκεια της έκθεσης για την προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων επισκεπτών τη φετινή τουριστική σεζόν, είναι ότι υπάρχει εξαιρετικά μεγάλη κινητικότητα στο κρητικό περίπτερο.

Ο κ.Βασίλης Κρασανάκης, Διευθυντής των ξενοδοχείων Cactus Hotels

Όλα θα παιχτούν την τελευταία στιγμή

Στην αντίπερα όχθη όμως, αυτό που φαίνεται να προβληματίζει είναι οι αναποφάσιστοι υποψήφιοι επισκέπτες, που διστάζουν να πάρουν μια απόφαση για το πού τελικά θα περάσουν τις διακοπές τους, με το προσφυγικό θέμα, την αξιολόγηση του προγράμματος και τον πόλεμο στη Συρία να τους κάνουν να το σκέφτονται διπλά, ειδικά όταν πρόκειται να πάρουν μαζί και την οικογένειά τους. Έτσι, αν αυτή τη στιγμή ο αριθμός των παρακρατήσεων δεν είναι ικανοποιητικός, τα πάντα μπορεί να ανατρέψει, σύμφωνα με τους τουριστικούς πράκτορες, η απόφαση της τελευταίας στιγμής 1 εκατομμυρίου τουριστών από τη Γερμανία κυρίως, που περιμένουν να δουν τι θα γίνει με τα παραπάνω θέματα για να προχωρήσουν σε κρατήσεις. Αν τελικά καρπωθεί η Ελλάδα και δη η Κρήτη - το νησί μας προσελκύει όλα τα βλέμματα ως ο ασφαλέστερος προορισμός - τον αριθμό αυτό των αναποφάσιστων, τότε μπορούμε και πάλι να ελπίζουμε στην αναπτέρωση της τουριστικής οικονομίας.

Δυναμική παρουσία

Η έκθεση ΙΤΒ Berlin θα διαρκέσει έως τις 12 Μαρτίου, αποτελώντας βαρόμετρο για την τουριστική κίνηση του νησιού και της Ελλάδας γενικότερα, αλλά και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να "ανοίξουν" και νέες αγορές για τη χώρα. Κι αυτό γιατί δεν πρόκειται για μια τυχαία έκθεση, αλλά μια έναν χώρο από τον οποίο περνούν περισσότεροι από 128.000 επισκέπτες και περίπου 7.400 εκθέτες από 188 χώρες, μεταξύ αυτών Έλληνες ξενοδόχοι, τουριστικά γραφεία, Δήμοι, Περιφέρειες, αλλά και άλλοι εκπρόσωποι υπηρεσιών του τουριστικού κλάδου, που στη διάρκειά της προχωρούν στο κλείσιμο συνεργασιών ή την ανανέωσή τους.

Η υπουργός

Στην έκθεση χθες, πρώτη μέρα, βρέθηκαν αρκετοί φορείς, όπως επίσης η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, η οποία ανέφερε πως «τα μηνύματα για τον ελληνικό τουρισμό είναι ενθαρρυντικά και διαφαίνεται ότι το 2016 θα αποτελέσει μια χρονιά ακόμη καλύτερη από το 2015».

Παρών ήταν και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, ο οποίος, μιλώντας για μια τουριστική περίοδο "καταλύτη" για την περαιτέρω εξέλιξη του ελληνικού τουρισμού και κατ' επέκταση της συνεισφοράς του στην ελληνική οικονομία και απασχόληση, είπε πως «συνυπολογίζοντας στοιχεία που λαμβάνουμε στην έκθεση ΙΤΒ, τον προγραμματισμό των αεροπορικών θέσεων για το 2016, καθώς και στοιχεία από tour operators, αλλά και online συστήματα, όπως το Amadeus, η εκτίμηση του ΣΕΤΕ είναι ότι οι διεθνείς αφίξεις, για το σύνολο του έτους, μπορεί να ανέλθουν στα 25 εκατ. (27,5 εκατ., συμπεριλαμβανομένης και της κρουαζιέρας) από 23,5 εκατ. το 2015.

Παράλληλα, εκτιμούμε ότι τα συνολικά έσοδα μπορεί να ανέλθουν στα 15 δισ. ευρώ, από 14,2 δισ. ευρώ το 2015. Η αύξηση δε θα είναι οριζόντια σε όλη τη χώρα», επισημαίνοντας ότι «συγκεκριμένοι προορισμοί που πλήττονται από το προσφυγικό θα παρουσιάσουν σημαντική πτώση στις αφίξεις τους». Ολοκληρώνοντας, ο κ. Ανδρεάδης επισήμανε πως «αναγκαία προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος, μέχρι το τέλος Απριλίου, και η αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Ποντάρουν στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής

Στην έκθεση, που φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια λειτουργίας, η Κρήτη προβάλλεται ως ένας ασφαλής, καταξιωμένος προορισμός με ποικίλες προτάσεις χαλάρωσης και δραστηριοτήτων, με εμφανή σημάδια επέκτασης της τουριστικής περιόδου και αρκετές περιοχές. Μεταφέροντάς μας το κλίμα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο Βερολίνο όσον αφορά στο ενδιαφέρον που σημειώνεται για το νησί μας, ο εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης, τουριστικός επιχειρηματίας Μιχάλης Βαμιεδάκης, που βρίσκεται στην έκθεση, μας είπε τα εξής: «Κάποιοι Γερμανοί τουριστικοί πράκτορες εμφανίζονται σταθεροί. Κάποιοι άλλοι έχουν μείωση και κάποιοι αύξηση. Αυτό δείχνει πως η κινητικότητα από άποψη Γερμανίας καταγράφεται από -8% έως +10%. Η Αγγλία κινείται στα περυσινά επίπεδα, ενώ η Γαλλία, η Ολλανδία και η Αυστρία παρουσιάζουν μέχρι στιγμής ελαφριά μείωση σε σχέση με πέρυσι, με την κατάσταση ωστόσο να είναι ελεγχόμενη.

Από πλευράς Ρωσίας, εμφανίζεται επίσης μια αισιοδοξία, παρά το ότι δεν υπάρχουν ακόμα κρατήσεις από εκεί. Ωστόσο, όλοι περιμένουν με μεγάλη αγωνία να δουν την εξέλιξη της διαχείρισης του προσφυγικού θέματος από την ελληνική Πολιτεία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την άλλη, θα πρέπει να πούμε πως υπάρχουν πολύ περισσότερες προγραμματισμένες πτήσεις για τη χώρα και το νησί μας φέτος σε σχέση με πέρυσι. Αλλά παράλληλα μια καθυστέρηση στην πορεία των κρατήσεων, κάτι που δείχνει ότι θα στηριχθούμε στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής», επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις που θέλουν η πορεία του τουρισμού φέτος να ποντάρεται στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

«Η Κρήτη έχει μια δυναμική σε επίπεδο χώρας, η οποία επιβεβαιώνεται και στη διάρκεια της έκθεσης. Το πρόβλημα είναι ότι δεν τη βλέπουμε να αποτυπώνεται και σε κρατήσεις. Αυτή τη στιγμή μόνο από τη Γερμανία παρουσιάζονται 1 εκατομμύριο εν δυνάμει τουρίστες που θα πάνε κάπου διακοπές και δεν έχουν κάνει ακόμα κρατήσεις. Αυτό λοιπόν μας κάνει από την πλευρά μας να ελπίζουμε. Είναι, να σημειωθεί, ένα μεγάλο "μπαμ" με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Η Κρήτη είναι ο ασφαλέστερος προορισμός της Ελλάδας προς το παρόν, αν δε γεμίσουμε κι εμείς πρόσφυγες. Πάντως, φαίνεται να χάνουμε τον Απρίλιο και ίσως και το Μάιο, ενώ δε θέλω να σκέφτομαι ότι θα αναγκαστούμε και πάλι να κάνουμε προσφορές», ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης, συνεχίζοντας και αυτός τον αγώνα για τον τουρισμό του νησιού μας, από το Βερολίνο.

Ρεπορτάζ:Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια