Ειδήσεις

Το Βόρειο Σέλας χρωματίζει τον ουρανό της Β. Ιρλανδίας

Γέμισε με χρώματα ο ουρανός πάνω από τη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς Βόρειο Σέλας έκανε την εμφάνισή του τη Δευτέρα. Το εντυπωσιακό φωτεινό ουράνιο φαινόμενο "χρωμάτισε" τον ορίζοντα πάνω από τη λίμνη Lough Neagh, με το φακό να καταγράφει εντυπωσιακά πλάνα από τα παιχνίδια της φύσης.

Το βόρειο σέλας είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά φαινόμενα, κατά το οποίο ο ουρανός σε συγκεκριμένα σημεία της γης, λαμβάνει εκπληκτικά χρώματα.  

Συμβαίνει στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και παρατηρείται ιδίως στις πολικές περιοχές (Πολικό Σέλας), τόσο στον Βόρειο ημισφαίριο, όσο και στο Νότιο, αποκαλούμενο αντίστοιχα "Βόρειο Σέλας" και "Νότιο Σέλας". Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα θεάματα που προσφέρει η φύση, με ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων σε αιφνίδιες εμφανίσεις και με γρήγορες σχετικά μεταμορφώσεις.

Τέτοια φαινόμενα, τα οποία γενικά ονομάζονται aurorae, δημιουργούνται από τη σύγκρουση φορτισμένων σωματιδίων (κυρίως ηλεκτρονίων, αλλά και πρωτονίων) από το διάστημα, τα οποία παγιδεύονται στο μαγνητικό πεδίο της γης, μετακινούνται προς το βόρειο πόλο και τελικά αντιδρούν με τα σωματίδια της ατμόσφαιρας.

Σχόλια