Ειδήσεις

Συμβουλές από το Creta InterClinic για την Παγκόσμια Μέρα νεφρού

Από το 2006 η δεύτερη Πέμπτη κάθε Μαρτίου καθορίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού, στοχεύοντας στην κινητοποίηση της ιατρικής κοινότητας και στην ευαισθητοποίηση του κοινού για την πρόληψη και προαγωγή της υγείας των νεφρών.

Στα φετινά 11α γενέθλια αυτής της καμπάνιας, ο κεντρικός τίτλος είναι:

Νεφρική Νόσος και Παιδιά

Με το συμβολικό σύνθημα "Μετακινήστε τα πόδια σας" την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού δίνεται έμφαση στην ΠΡΟΛΗΨΗ, στη συνειδητή επιλογή για αλλαγή του τρόπου ζωής, στη γνώση των κινδύνων από τη νεφρική νόσο και πώς αυτοί μπορούν να αποτραπούν.

Στόχος είναι να ενημερωθούν οι γονείς και η κοινή γνώμη για την έγκαιρη διάγνωση της νεφρικής νόσου, την αντιμετώπιση της, ειδικά αν αυτή εμφανίζεται στην παιδική ηλικία και στους κινδύνους από την εξέλιξη της νεφρικής βλάβης.

Οι νεφροί είναι ζωτικά όργανα που ρυθμίζουν σημαντικές λειτουργίες για την ζωή, όπως είναι: η οξεοβασική ισορροπία, ο αιματοκρίτης, έχουν τον κύριο ρόλο στη ρύθμιση των ηλεκτρολυτών (Νάτριο, Κάλιο, Μαγνήσιο, Χλώριο, Ασβέστιο, Φωσφόρος), στην ρύθμιση της περιεκτικότητας των υγρών του σώματος μας κ.α. Επίσης, διαδραματίζουν κύριο ρόλο στη ρύθμιση της συστηματικής Αρτηριακής Πίεσης.

Αρκούν μικρές διαταραχές στη δομή-λειτουργία των νεφρών για να προκαλέσουν Υπέρταση, πολλές φορές μάλιστα ανθεκτικής μορφής υπέρταση.

Η Οξεία Νεφρική Νόσος (-ανεπάρκεια, όπως είναι γνωστή) μπορεί να ιαθεί πλήρως αρκεί να διαγνωστεί έγκαιρα, ενώ η Χρόνια Νεφρική Νόσος (ΧΝΝ) δεν εξαφανίζεται, επιδεινώνεται με το πέρας του χρόνου και μπορεί να εξελιχθεί σε Τελικού Σταδίου ΧΝΝ (ΤΣΧΝΝ).

Από Επιδημιολογικές Μελέτες υπάρχουν ενδείξεις ότι περίπου το 10% του πληθυσμού πάσχει από ΧΝΝ.

•      Η Χρόνια Νεφρική Νόσος είναι συχνή και σχετίζεται με αυξημένη θνητότητα και θνησιμότητα, κυρίως λόγω καρδιαγγειακών αιτίων.

•      Η αυξημένη επίπτωση των παραγόντων κινδύνου για ΧΝΝ, όπως είναι η παχυσαρκία, ο ΣΔ και η υπέρταση φαίνεται να τροφοδοτούν μια επιδημία της ΧΝΝ σε παγκόσμια κλίμακα.

Χρόνια Νεφρική Νόσος (ΧΝΝ) - Μια σιωπηλή πάθηση .

Σε αρχικό στάδιο, τα συμπτώματα της ΧΝΝ δεν γίνονται αντιληπτά. Είναι δυνατόν, κάποιος να χάσει μέχρι και το 90% της νεφρικής του λειτουργίας και να μην εμφανίζει συμπτώματα! Η έγκαιρη λοιπόν διάγνωση της νόσου είναι κρίσιμη καθώς η σωστή αντιμετώπιση, μπορεί να επιβραδύνει ή και να διακόψει την εξέλιξή της σε τελικού σταδίου ΧΝΝ.

Γιατί μας απασχολεί η ΧΝΝ;

Η ΧΝΝ σχετίζεται με παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος ( κίνδυνος για ανάπτυξη ισχαιμικής μυοκαρδιοπάθειας, αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, περιφερικής αγγειακής νόσου). Αρκεί η μικρή ανίχνευση λευκώματος στα ούρα για να αυξηθεί ο κίνδυνος για καρδιαγγειακό σύμβαμα, ακόμα και αν η νεφρική λειτουργία είναι φυσιολογική, δηλαδή φυσιολογική τιμή κρεατινίνης.

Παράγοντες κινδύνου για ΧΝΝ

Ηλικία > 60 ετών, Υπέρταση, Σακχαρώδης Διαβήτης, Καρδιαγγειακή Νόσος, Παχυσαρκία

Διάγνωση

Αρκούν απλά και χαμηλού κόστους διαγνωστικά τεστ για την ανίχνευση και σταδιοποίηση της νεφρικής νόσου: ο βιοχημικός έλεγχος που προσδιορίζει επίπεδα ουρίας/κρεατινίνης/Νάτριου/κάλιου) και η απλή γενική ούρων παρέχουν σημαντικές πληροφορίες. Απεικονιστικά, ο υπερηχογραφικός έλεγχος των νεφρών συμβάλει στην διάγνωση της νόσου.

Θεραπεία

1)      Εξατομίκευση ανάλογα με την αιτία (Ρύθμιση Αρτηριακής Πίεσης, Επιπέδων Γλυκόζης, Αντιμετώπιση Παχυσαρκίας, πιο ειδικές ανάλογα με πάθηση κ.α)

2)      ΤΣΧΝΝ: αιμοκάθαρση-περιτοναϊκή κάθαρση-μεταμόσχευση νεφρού.

Κυρίως όμως δεν χρειάζεται φόβος ή προκατάληψη! Η ΧΝΝ ή χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, όπως είναι γνωστή ευρέως, έχει συνήθως καλά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της, αρκεί να υπάρχει συμμόρφωση από την μεριά του ασθενή και σωστή ιατρική παρακολούθηση.

Ακόμα και στην μη επιθυμητή κατάληξη της ΧΝΝ σε ΤΣΧΝΝ, οι θεραπείες υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας, αιμοκάθαρση και περιτοναϊκή κάθαρση, έχουν εξελιχθεί προσφέροντας βελτίωση στην ποιότητα ζωής των ατόμων που πάσχουν από ΤΣΧΧΧ.

Πρέπει να υπάρχει ενημέρωση και αύξηση της ευαισθητοποίησης του κόσμου σε θέματα όπως είναι η μεταμόσχευση οργάνων, με στόχο την αύξηση των υποψηφίων για δωρεά οργάνων.

Με έναυσμα την Παγκόσμια Μέρα Νεφρού, λοιπόν,

Περπατήστε! Τρέξτε! Χορέψτε! Αλλάξτε τρόπο ζωής!

Προστατέψτε τους νεφρούς σας, για να προστατέψτε την καρδιά σας!

Γεώργιος Κοκολογιαννάκης

Νεφρολόγος

Επιστημονικός Συνεργάτης Creta InterClinicΕπικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε ραντεβού

2810.373-800

Με αφορμή την

Παγκόσμια Ημέρα

Νεφρού

η Creta InterClinic

από 10 έως και 17 Μαρτίου σας παρέχει ένα προληπτικό έλεγχο για τα νεφρά :

?      Γενική Ούρων

?      Ουρία

?      Κρεατινίνη

?      Κάλιο

?      Νάτριο

?      u / s νεφρών

?      εκτίμηση από ιατρό

 στην τιμή των 20,00€

Μίνωος 63 / Τ.Κ. 71304 - Ηράκλειο Κρήτης / Τηλ.2810 373800 - Fax.2810314900

e-mail : info@cic.gr / www.cic.gr

Σχόλια