Ειδήσεις

"Πράσινο φως" για την επένδυση μαμούθ στη μονή Τοπλού

Σήκωσε συζητήσεις και αντιδράσεις. Πυροδότησε διενέξεις, αντιπαραθέσεις, εισαγγελικές έρευνες και δικαστικές διαμάχες. Μετά απ' όλα αυτά, το πολύχρονο σίριαλ της πολυσυζητημένης επένδυσης της Μονής Τοπλού φαίνεται πως φτάνει στο τέλος του!

Η βρετανική τουριστική επένδυση πήρε το "πράσινο φως" από το ΣτΕ, που παλιότερα είχε ανάψει κόκκινο στους επενδυτές. Επικυρώθηκε δηλαδή το Π.Δ. με το οποίο εγκρίνεται χωροταξικά-πολεοδομικά η επένδυση και πλέον εκκρεμεί η τελική έκδοση και δημοσίευση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας πριν μερικά χρόνια είχε βάλει "φρένο" στο σχεδιαζόμενο τουριστικό πρότζεκτ στην έκταση των 22.000 στρεμμάτων της Μονής Τοπλού στο Κάβο Σίδερο, με έναυσμα κυρίως περιβαλλοντικά ζητήματα. Μεταξύ άλλων, είχε εκτιμηθεί πως η προβλεπόμενη δόμηση στο αρχικό σχέδιο των 7.000 τότε κλινών ήταν υπερβολικά εκτεταμένη, ενώ διαπιστώθηκαν αρνητικές επιπτώσεις στο φυσικό-πολιτιστικό περιβάλλον της περιοχής.

Στην πορεία τροποποιήθηκε ο αρχικός επενδυτικός σχεδιασμός και έγιναν "διορθώσεις", όπως χαρακτηριστικά η μείωση των κλινών από 7.000 σε 2.000. "Διορθώσεις" που, όπως φαίνεται, έπεισαν το ΣτΕ, το οποίο και άναψε οριστικά πλέον το "πράσινο φως" για να προχωρήσει η μεγάλη σε μέγεθος τουριστική επένδυση στο ανατολικό άκρο της Κρήτης... Ένα πρότζεκτ, θυμίζουμε, που έχει ενταχθεί στις περίφημες στρατηγικές επενδύσεις και στο γνωστό καθεστώς των fast track από το 2012.

Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε (53/16) νόμιμο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που εγκρίνει το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) "Ίτανος Γαία" στη θέση Χερσόνησος Σίδερο, στην περιοχή της Σητείας στην Κρήτη. Στην ευρύτερη αυτή ζώνη, συνολικής έκτασης μεγαλύτερης των 22.000 στρεμμάτων, συγκαταλέγονται εξαιρετικά σημαντικοί χώροι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, πολιτιστικού κ.λπ. ενδιαφέροντος, όπως το φοινικόδασος Βάι, η Μονή Τοπλού (που ως ίδρυμα "Παναγία Ακρωτηριανή" είχε κερδίσει τη διαμάχη του ιδιοκτησιακού από το Δημόσιο), ο αρχαιολογικός τόπος Ιτάνου, ο υγρότοπος Μαριδάτης, δασικές εκτάσεις, ακτές κ.λπ., και γι' αυτό λαμβάνονται και ιδιαίτερα μέτρα προστασίας τους.

Στην ευρύτερη αυτή περιοχή, που χωρίζεται σε διάφορες ζώνες, επιτρέπεται η τουριστική ανάπτυξη διαφόρων ειδών εγκαταστάσεων, σε συνολική έκταση σχεδόν 18.000 στρεμμάτων, με διάφορες χρήσεις τουρισμού-αναψυχής και με ιδιαίτερα χαμηλό συντελεστή δόμησης, η οποία θα καλύψει το πολύ 108.000 τ.μ. στην τουριστική ζώνη.

Το προφίλ της επένδυσης

Στη βασική ζώνη τουρισμού-αναψυχής (περίπου 9.000 στρεμμάτων) επιτρέπονται τουριστικά καταλύματα, με δυνατότητα μακροχρόνιας μίσθωσης, συνεδριακά κέντρα, γήπεδα γκολφ, υδροθεραπευτήρια, ήπιες λιμενικές υποδομές (μαρίνες), καταστήματα εμπορικά και παροχής υπηρεσιών, εστιατόρια, αναψυκτήρια, μπαρ, αθλητικές εγκαταστάσεις, ελικοδρόμιο κ.λπ. Αντίθετα, δεν επιτρέπονται κέντρα διασκέδασης και καζίνα, ενώ προβλέπονται παράλληλα βιολογικές καλλιέργειες, εργαστήρια παραγωγικής τοπικών προϊόντων και χειροτεχνίας, καθώς και εκθεσιακοί χώροι προώθησής τους.

Στο πλαίσιο των εγκαταστάσεων τεχνικής υποδομής προβλέπονται μονάδα αφαλάτωσης, φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες, βιολογικός καθαρισμός λυμάτων, συστήματα ανάπτυξης "πράσινων κτηρίων", εξοικονόμησης ενέργειας (π.χ. ειδικές μονώσεις, χρήση φυσικού αέρα στα κλιματιστικά, οικονομικοί λαμπτήρες, βιοκλιματικό πράσινο, "έξυπνη" ενεργειακή διαχείριση στα μεγάλα κτήρια κ.λπ.).

Ρεπορτάζ:Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια