Ειδήσεις

Αγέλες αδέποτων επιτέθηκαν σε κορίτσι-Επιθέσεις και σε ζώα

Το φόβο και τον τρόμο σκορπούν στην πόλη και τα χωριά της Ιεράπετρας 300 περίπου άγριοι αδέσποτοι σκύλοι, οι οποίοι κυκλοφορούν σε αγέλες και επιτίθενται σε παιδιά και ηλικιωμένους, ενώ τις νύχτες καταφέρνουν να μπουν σε περιφραγμένα κτήματα, όπου πνίγουν δεκάδες σταβλισμένα οικόσιτα ζώα.

Τα ανυποψίαστα θύματα, κάνουν τις καταγγελίες τους στο Δήμο, στην Αστυνομία και τις Φιλοζωϊκές Οργανώσεις, χωρίς ωστόσο να μπορεί να βρεθεί κάποια σίγουρη λύση στο πρόβλημα, η οποία να οδηγεί στον περιορισμό του αριθμού των αδέσποτων σκύλων.

8 αδέσποτοι σκύλοι επιτέθηκαν σε κορίτσι

Την επίθεση αγέλης 8 αδέσποτων σκύλων, σε ένα ανυποψίαστο 10χρονο κοριτσάκι πίσω από το Γενικό Νοσοκομείο Ιεράπετρας, κατήγγειλε η μητέρα του παιδιού, η οποία ζητά να βρεθούν οι ιδιοκτήτες αυτών των σκύλων (πριν γίνουν αδέσποτοι), για να ζητήσει τις ευθύνες που τους αναλογούν.

«Το απόγευμα της Πέμπτης πάρκαρα το αυτοκίνητο μου στο πάρκινγκ πίσω από το Νοσοκομείο και έδωσα στο 10χρονο κοριτσάκι μου χρήματα να πάει στο γειτονικό σούπερ μάρκετ να ψωνίσει. Λίγα μέτρα πριν φτάσει στο σούπερ μάρκετ, το παιδί που ήταν μαζί με άλλα δυο παιδιά, χωρίς να κάνει το παραμικρό δέχτηκε επίθεση από μια αγέλη 8 άγριων σκύλων. Το παιδί φοβήθηκε και έτρεξε να απομακρυνθεί. Οι σκύλοι το κυνήγησαν και ένας μεγάλος καφέ χρώματος, το δάγκωσε από πίσω πάρα πολύ άσχημα. Το παιδί σώθηκε από την παρέμβαση κάποιων που έτυχε να περνούν από εκείνο το σημείο.

Τα τραύματα του κοριτσιού

Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο, όπου οι γιατροί περιποιήθηκαν τα τραύματα του, αλλά μέχρι και σήμερα 6 μέρες μετά, το κοριτσάκι δε μπορεί να κάτσει στην καρέκλα, δεν πάει στο σχολείο και πονάει πάρα πολύ.

Πήγα στο Δήμο και στην Αστυνομία και το κατήγγειλα, αλλά οι σκύλοι και οι ιδιοκτήτες τους δεν βρέθηκαν ακόμη», μας καταγγέλλει η 31χρονη κ. Γιώτα Γαϊτανάκη.

Στη Βαϊνιά, στο Πάνω Χωριό, στη Γρα Λυγιά, στο Μύρτο και στο Κεντρί, οι αγέλες των αδέσποτων αυξάνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς.

Συχνό φαινόμενο οι επιθέσεις

«Εδώ στην πλατεία της Βαϊνιάς, έχουμε συχνές επιθέσεις αδέσποτων σκύλων σε παιδιά και ηλικιωμένους. Τελευταίο θύμα από επίθεση αδέσποτου σκύλου, έπεσε προχθές ο ηλικιωμένος πατέρας μου, ο οποίος δαγκώθηκε σοβαρά στο πόδι. Κάλεσε μάλιστα την Αστυνομία στο χωριό, αλλά δεν βρέθηκε ο ιδιοκτήτης του αδέσποτου», μας είπε ο συνταξιούχος τραπεζικός κ. Χρήστος Λαθουράκης.

Στο κέντρο της Ιεράπετρας, στην οδό Αναγνωστάκη, την περασμένη εβδομάδα 24χρονη φοιτήτρια, δέχτηκε επίθεση από 4 αδέσποτα σκυλιά, τη στιγμή που έμπαινε στην είσοδο του σπιτιού της. Πρόλαβε και γύρισε γρήγορα στο αυτοκίνητο της και γλίτωσε τα χειρότερα.

Λίγες μέρες νωρίτερα αδέσποτα σκυλιά επιτέθηκαν σε μοτοσυκλετιστή, στο κέντρο της πόλης, τον έριξαν στην άσφαλτο, τον τραυμάτισαν στο κεφάλι και νοσηλεύτηκε στο Νοσοκομείο.

Έπνιξαν 8 πρόβατα και 12 κουνέλια στη Γρα Λυγιά

Τη νύχτα της περασμένης Παρασκευής αγέλη άγριων αδέσποτων σκύλων, μπήκε σε περιφραγμένο ιδιωτικό χώρο στα "Πετρούνια" Γρα Λυγιάς, και έπνιξε 2 γεννημένες προβατίνες, 8 αρνιά και 12 κουνέλια.

«Ήρθα το Σάββατο το πρωί να ταΐσω τα ζώα που έχω μαζί με το γιό μου στα "Πετρούνια" και βρήκα τη μάντρα μου μέσα στα αίματα. Τα οικόσιτα μας ζώα ήταν σε άθλια κατάσταση. Οι άγριοι αδέσποτοι σκύλοι είχαν πνίξει 2 γεννημένες προβατίνες και 8 αρνιά. Είχαν επιτεθεί και στα κλουβιά με τα κουνέλια και είχαν πνίξει 12 μεγάλα.

Στα συρματοπλέγματα της περίφραξης έχουν μείνει τα μαλλιά των προβάτων που έτρεχαν να σωθούν, ενώ τα 14 που επέζησαν είναι τραυματισμένα, κατατρομαγμένα και κάνουμε ότι μπορούμε για να επουλώσουμε τις πληγές τους από τις δαγκωματιές που δέχτηκαν. Την ίδια νύχτα, η ίδια αγέλη επιτέθηκε και στο στάβλο ενός γείτονα, του οποίου έπνιξε μια γεννημένη προβατίνα με τα τρία αρνάκια της», μας καταγγέλλει ο 59χρονος αγρότης κ. Γιώργος Στρατάκης.

Ο δήμος δεν έχει τις υποδομές

Ρωτήσαμε τον υπεύθυνο αντιδήμαρχο για τον περιορισμό των αδέσποτων ζώων, να μας πει τι κάνει ο Δήμος, και η απάντηση του μας προβλημάτισε ακόμα περισσότερο.

«Ο Δήμος Ιεράπετρας δεν έχει ούτε τις υποδομές ούτε και τις δυνατότητες να μαζέψει τα αδέσποτα σκυλιά.

Έχουμε μόνο 3.000 ευρώ, τα οποία θα διαθέσουμε για να στειρώσουμε όσα μπορούμε προκειμένου να περιορίσουμε τον πολλαπλασιασμό τους.

Έχουμε προτείνει όμως στο κεντρικό κράτος, να χρηματοδοτήσει την ίδρυση και λειτουργία ενός διαδημοτικού κυνοκομείου, το οποίο θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της Ιεράπετρας, της Σητείας και του Αγίου Νικολάου», μας είπε ο αντιδήμαρχος κ. Αντρέας Παπαδοπετράκης.

Η λύση είναι ο έλεγχος

«Ο έλεγχος με το σκανάρισμα των τσιπ που υποχρεούνται να έχουν όλα τα σκυλιά, μπορεί να δώσει τη λύση στον περιορισμό των αδέσποτων σκύλων», τονίζει ο πρόεδρος των κτηνιάτρων της Κρήτης και δημοτικός σύμβουλος Ιεράπετρας κ Μιχάλης Σπυριδάκης.

«Έχω προμηθεύσει το Δήμο Ιεράπετρας, με δύο σκάνερ με τα οποία η Δημοτική Αστυνομία πρέπει να ελέγχει όλα τα αδέσποτα, από τα τσιπ των οποίων μπορούμε να μάθουμε ποιος είναι ο κάτοχος τους πριν γίνουν αδέσποτα, προκειμένου να του επιβληθεί το σχετικό πρόστιμο. Με τα σκάνερ μπορούμε να κάνουμε ελέγχους και στα δεσποζώμενα σκυλιά, την ώρα που τα κάνουν βόλτα στις πλατείες οι κάτοχοι τους. Όσοι βρεθούν να μην έχουν βάλει τσιπ στο σκυλάκι τους, πρέπει να πληρώσουν πρόστιμο 300 ευρώ. Με αυτά τα χρήματα από τα πρόστιμα, μπορούμε να κάνουμε ότι χρειάζεται για μειώσουμε τον αριθμό των αδέσποτων σκύλων. Εκτιμώ ότι σήμερα μέσα στην πόλη κυκλοφορούν περισσότερα από 200 αδέσποτα σκυλιά και άλλα 100 κυκλοφορούν στα γύρω χωριά», καταλήγει ο κτηνίατρος κ. Μιχάλης Σπυριδάκης.

Ρεπορτάζ:

Νίκος Πετάσης

Σχόλια