default-image

Πτώση στις φετινές κρατήσεις κρουαζιέρας

Οικονομία
Πτώση στις φετινές κρατήσεις κρουαζιέρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αναθεωρημένες προβλέψεις της Ενώσεως Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας, δείχνουν πτωτικές τάσεις στις κρατήσεις κρουαζιέρας για το φετινό καλοκαίρι, καθώς αναμένεται πως λιγότερα πλοία θα προσεγγίσουν τα ελληνικά λιμάνια.

Η Προσφυγική - Μεταναστευτική κρίση σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα που επικρατεί στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου θέτουν σε κίνδυνο την κρουαζιέρα στη χώρα μας, ενώ ταυτόχρονα δίνουν άλλα χαρακτηριστικά στη φετινή τουριστική περίοδο. Παράγοντες του τουρισμού υποστηρίζουν, πως εξαιτίας των συνεχόμενων εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή, το φετινό καλοκαίρι θα είναι το καλοκαίρι των «διακοπών της τελευταίας στιγμής». Οι λεγόμενες μακρινές αγορές (Αμερική, Αυστραλία, Άπω Ανατολή) φαίνεται πως κρατούν στάση αναμονής, επηρεαζόμενες αρνητικά από τις εικόνες που πλημμυρίζουν τα διεθνή ΜΜΕ προβάλλοντας αρκετές περιοχές της χώρας ως προσφυγικά γκέτο.

Ο Βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης, κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομίας, Ανάπτυξης &Τουρισμού και  Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, ζητώντας συγκεκριμένες δράσεις που επιβάλλονται από τις νέες συνθήκες,  προκειμένου να ενισχυθεί η κρουαζιέρα στη χώρα μας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τους Υπουργούς: Οικονομίας, Ανάπτυξης &Τουρισμού και  Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής

Η κλιμάκωση της Προσφυγικής - Μεταναστατευτικής κρίσης, τα συνεχή τρομοκρατικά χτυπήματα σε Τουρκία και Ευρώπη καθώς και η ένταση που επικρατεί στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου  φαίνεται ότι βάζουν φρένο στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία και τις αναθεωρημένες προβλέψεις  της Ενώσεως Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας, ο Πειραιάς εφέτος αναμένει 615 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων από 621 το 2015, η Μύκονος 393 από 600, η Σαντορίνη 580 από 636, η Κέρκυρα 445 από 407, η Κεφαλονιά 68 από 112, η Ζάκυνθος 36 από 8, το Ηράκλειο 162 από 170, η Ρόδος 284 από 340, η Χίος 12 από 42, η Λήμνος 20 από 41, η Σύμη 20 από 36, η Μυτιλήνη 12 από 53, η Κως 30 από 41 και η Πάτμος 73 από 192.

Συνολικά τα αναθεωρημένα στοιχεία καταγράφουν μια μείωση της τάξεως του 12.9% σε προσεγγίσεις ελληνικών λιμανιών από κρουαζιερόπλοια για τη φετινή περίοδο, ενώ μαρτυρούν πως απαιτούνται άμεσες δράσεις, προκειμένου να ανατραπεί το αρνητικό κλίμα και να προστατευτεί ο δυναμικός και συνεχώς αναπτυσσόμενος κλάδος της κρουαζιέρας.

Επιπλέον, οι ειδικοί στο χώρο του τουρισμού εκτιμούν πως η φετινή χρονιά θα παρουσιάσει ρεκόρ σε κρατήσεις και διακοπές της τελευταίας στιγμής, καθώς η αβεβαιότητα που επικρατεί εξαιτίας των συνεχόμενων εξελίξεων στην περιοχή οδηγεί τους ενδιαφερόμενους που προέρχονται από τις λεγόμενες μακρινές αγορές (Αμερική, Αυστραλία, Άπω Ανατολή) στο να τηρούν στάση αναμονής.

Δεδομένου ότι, τα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα σε Ευρώπη και Τουρκία καθώς και οι αρνητικές εικόνες, που προβάλλονται διεθνώς για τις προσφυγικές - μεταναστευτικές ροές προς τα ελληνικά νησιά φαίνεται πως επηρεάζουν αρνητικά τις προκρατήσεις και στην κρουαζιέρα,

Δεδομένου ότι,η φετινή τουριστική περίοδο φαίνεται πως παρουσιάζει ιδιαιτερότητες και άλλα χαρακτηριστικά εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου,

Ερωτώνται οι Υπουργοί:

1.      Σε ποιες άμεσες ενέργειες και δράσεις προγραμματίζετε να προβείτε προκειμένου να ανατρέψετε το αρνητικό κλίμα και να ενισχύσετε την κρουαζιέρα;

2.      Σκοπεύετε να προχωρήσετε στη συγκρότηση Εθνικής Επιτροπής Κρουαζιέρας ώστε να απλοποιηθεί η επίλυση θεμάτων που ταλανίζουν το χώρο και να εξασφαλιστεί η προώθηση του κλάδου;

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News