default-image

Θύμα επίθεσης χάκερ για πρώτη φορά τα Mac της Apple

Επιστήμη
Θύμα επίθεσης χάκερ για πρώτη φορά τα Mac της Apple

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις 7 Μαρτίου λήγει η αντίστροφη μέτρηση για τους μάλλον άτυχους χρήστες Mac που κατέβασαν μετά τις 4 Μαρτίου την μολυσμένη με ransomware έκδοση 2.90 της εφαρμογής Transmission για τη χρήση του BitTorrent.  Το πρώτο λειτουργικό ransomware που χτυπάει το MacOS X εντοπίστηκε από την Palo Alto Networks και παράλληλα, μειώθηκε ο κίνδυνος για την απαίτηση λύτρων σε bitcoin με αντάλλαγμα την αποκρυπτογράφηση των αρχείων παγιδευμένων χρηστών.

Κατά τις επιθέσεις ransomware -οι οποίες το τελευταίο διάστημα γίνονται ολοένα και πιο «δημοφιλείς»- οι χάκερ εισβάλλουν σε κάποιον υπολογιστή με σκοπό να κρυπτογραφήσουν τα δεδομένα του χρήστη. Στη συνέχεια ζητούν από αυτόν λύτρα προκειμένου να αφαιρέσουν το κακόβουλο λογισμικό και ο χρήστης να ανακτήσει τα δεδομένα του.

Ειδικοί σε θέματα ασφαλείας εκτιμούν ότι εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια χάνονται κάθε χρόνο από τέτοιου είδους επιθέσεις που πραγματοποιούν οι κυβερνο-εκγληματίες, οι οποίοι συνήθως στοχοποιούν συστήματα της Microsoft.

Ο υπεύθυνος απειλών της Palo Alto, Ράιαν Όλσον, δήλωσε στο Ρόιτερς ότι το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό με την ονομασία «KeRanger», το οποίο εντοπίστηκε για πρώτη φορά την Παρασκευή, αποτελεί το πρώτο ενεργό ransomware που πραγματοποιεί επιθέσεις σε υπολογιστές Mac της Apple.

Οι χάκερς κατάφεραν να προσβάλουν τα συστήματα Mac μέσω ενός μολυσμένου αντιγράφου της δημοφιλούς εφαρμογής Transmission. Οι χρήστες που κατέβασαν την έκδοση 2.90 της συγκεκριμένης εφαρμογής, η οποία έγινε διαθέσιμη την Παρασκευή, αντιλήφθηκαν σύντομα ότι τα συστήματά τους είχαν προσβληθεί από το ransomware.

Εκπρόσωπος της Apple δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου η εταιρεία έλαβε τα απαραίτητα βήματα προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση των επιθέσεων σε περισσότερα συστήματα, ανακαλώντας ένα ψηφιακό πιστοποιητικό που επέτρεπε στο κακόβουλο λογισμικό να εγκατασταθεί στους υπολογιστές Mac.

Αφότου το KeRanger εγκατασταθεί στο σύστημα και κρυπτογραφήσει τα δεδομένα, ένα μήνυμα εμφανίζεται στην οθόνη του υπολογιστή απαιτώντας από τον χρήστη 400 δολάρια (περίπου 360 ευρώ) για την αποδέσμευση των αρχείων.

Πηγή: imerisia.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News