default-image

Η ώρα της απόφασης πλησιάζει,"καίει" 3 η εισαγγελέας

Κρήτη
Η ώρα της απόφασης πλησιάζει,"καίει" 3 η εισαγγελέας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίγες ώρες απομένουν για την έκδοση της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Λασιθίου αναφορικά με την πολύκροτη υπόθεση του αδικοχαμένου φιλάθλου του Εθνικού Πειραιώς Κώστα Κατσούλη, ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά κατά τη διάρκεια επεισοδίων σε ποδοσφαιρικό αγώνα ανάμεσα στην ομάδα του και τον Ηρόδοτο, το Σεπτέμβριο του 2014.

Στη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση στα Δικαστήρια της Νεάπολης, η δίκη συνεχίστηκε με την πρόταση της εισαγγελέως της Έδρας, καθώς και τις αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης. Πλέον, το λόγο έχουν οι τρεις τακτικοί δικαστές και οι τέσσερις ένορκοι, οι οποίοι κάθονται στην Έδρα του Δικαστηρίου και οι οποίοι θα λάβουν την τελική απόφαση αύριο Τετάρτη.

Καταπέλτης για τρεις

Πάντως, τα συναισθήματα που προκλήθηκαν ανάμεσα στους κατηγορούμενους μετά την πρόταση της εισαγγελέως Πρωτοδικών Λασιθίου, κ. Κοντόγγονα, ήταν ανάμεικτα. Κι αυτό γιατί, όσον αφορά στην κύρια κατηγορία για την οποία δικάζονται οι πέντε βασικοί κατηγορούμενοι - σκοπούμενη θανατηφόρα σωματική βλάβη σε βάρος του αδικοχαμένου Κατσούλη - η εισαγγελέας πρότεινε να κηρυχθούν ένοχοι οι τρεις φίλαθλοι του Ηροδότου, ηλικίας 26, 28 και 34 ετών.

Όσον αφορά στους υπόλοιπους δύο, ηλικίας 29 και 36 ετών, η κ. Κοντόγγονα πρότεινε για τον πρώτο να κηρυχθεί ένοχος μόνο για την πράξη της απόπειρας συμπλοκής, ενώ για τον 36χρονο πρότεινε την ενοχή του για την πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης στο φίλο του Κατσούλη που είχε τραυματιστεί και για απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης σε βάρος της συντρόφου του τελευταίου. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, ο πιο μικρός από τους κατηγορούμενους - ο 24χρονος - ο οποίος είναι και ο μόνος ο οποίος δεν έχει προφυλακιστεί, πρέπει να απαλλαχθεί από την πλημμεληματική κατηγορία της συμπλοκής.

Ειδικότερα, για τους τρεις για τους οποίους η εισαγγελέας πρότεινε να κηρυχθούν ένοχοι για τον τραυματισμό του Κατσούλη, η κ. Κοντόγγονα πρότεινε, επιπλέον, την ενοχή του 26χρονου και του 34χρονου για επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος ενός άλλου οπαδού του Εθνικού που βρισκόταν στο γήπεδο, αλλά και την ενοχή του 28χρονου για επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος του φίλου του Κατσούλη.

Τα γεγονότα

Κατά την αγόρευσή της, η οποία κράτησε σχεδόν μία ώρα, η εισαγγελέας της Έδρας είπε ότι ο 29χρονος και ο 24χρονος, οι οποίοι κινήθηκαν πρώτοι προς την κερκίδα όπου βρίσκονταν οι οπαδοί του Εθνικού για να κατεβάσουν το πανό των τελευταίων, δεν είχαν συμμετοχή στη συμπλοκή κατά την οποία τραυματίστηκε σοβαρά ο Κατσούλης. Ειδικότερα, σύμφωνα με την κ. Κοντόγγονα, όταν ο 29χρονος πήγε να λύσει το πανό, απωθήθηκε βίαια από φιλάθλους του Εθνικού, αλλά και από παράγοντες του Ηροδότου. Ο 24χρονος είχε παθητική στάση στο επεισόδιο και τράβηξε τον 29χρονο, προκειμένου να απομακρυνθούν από το σημείο.

Μέσα σε δυο με τρία λεπτά από το εν λόγω επεισόδιο, περίπου 20 με 30 οπαδοί του Ηροδότου κατευθύνθηκαν στην κερκίδα όπου βρίσκονταν οι φίλοι του Εθνικού για να τους επιτεθούν. Ακολούθησε συμπλοκή στην άκρη της θύρας 1, όπου φιλοξενούνταν οι οπαδοί των Πειραιωτών. Σύμφωνα πάντα με την εισαγγελέα, ο Κατσούλης, ο φίλος του και δύο ακόμη οπαδοί του Εθνικού δέχτηκαν επίθεση και τραυματίστηκαν. Από τους οπαδούς του Ηροδότου οι οποίοι ξεκίνησαν από την απέναντι κερκίδα, συνολικά 7 με 10 άτομα περικύκλωσαν τον Κατσούλη. Ανάμεσά τους, όπως είπε η εισαγγελέας της Έδρας, βρίσκονταν ο 34χρονος, ο 26χρονος, ο 28χρονος και ο 36χρονος. Όπως ανέφερε η κ. Κοντόγγονα, ο 34χρονος χτύπησε βίαια στο κεφάλι τον Κατσούλη. Το ίδιο έκαναν και ο 28χρονος με τον 26χρονο. Τον Κατσούλη κλότσησε και ο 36χρονος, οι κλοτσιές του οποίου, ωστόσο, δε βρήκαν τον άτυχο 47χρονο στο κεφάλι.

Σύμφωνα πάντα με την εισαγγελέα, ο 34χρονος είχε αρχηγικό ρόλο ανάμεσα στους οργανωμένους οπαδούς του Ηροδότου και αποτελούσε το συνδετικό κρίκο μεταξύ αυτών και της διοίκησης της ομάδας. Όταν, πλέον, ο Κατσούλης κατέρρευσε, ο 34χρονος φώναξε στους υπόλοιπους να σταματήσουν, όπως κι έγινε. Παρά το ότι ο 34χρονος βοήθησε στη συνέχεια φιλάθλους του Εθνικού που είχαν τραυματιστεί, σύμφωνα με την εισαγγελέα, σταμάτησε τη συμπλοκή όταν ήταν ήδη αργά.

Όπως είπε και η ίδια κατά την αγόρευσή της, η κ. Κοντόγγονα δεν ασχολήθηκε παρά ελάχιστα με το ιατρικό κομμάτι της υπόθεσης. Ο Κατσούλης, είπε, χτυπήθηκε επανειλημμένως στο πίσω μέρος του κεφαλιού και ο τραυματισμός - και κατ' επέκταση ο θάνατός του - οφείλεται στην επίθεση που δέχτηκε. «Δεν προέκυψε ότι η υπαραχνοειδής αιμορραγία που υπέστη ο άτυχος Κατσούλης δεν μπορεί να προέρχεται από την επίθεση που δέχτηκε», είπε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας.

Κλείνοντας, η κ. Κοντόγγονα πρότεινε στο Δικαστήριο η δικογραφία να επιστραφεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου, προκειμένου να διερευνηθεί εκ νέου αν προκύπτουν στοιχεία σε βάρος των τριών νεαρών οπαδών του Ηροδότου - τα ονόματα των οποίων ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας - αλλά και τυχόν άλλων προσώπων που πιθανώς εμπλέκονται στην υπόθεση.

ΗΤΑΝ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ

Το πόρισμα για το "περίφημο" βίντεο

Αξίζει να τονιστεί ότι χθες το πρωί, με την έναρξη της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του Δικαστηρίου ανέγνωσε το πόρισμα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. αναφορικά με το περίφημο βίντεο, στο οποίο φέρεται να εμφανίζεται ένας από τους κατηγορούμενους και συγκεκριμένα ο 26χρονος. Υπενθυμίζεται ότι ο 26χρονος φαίνεται να βρίσκεται στην εξέδρα των οργανωμένων οπαδών του Ηροδότου και όχι στην απέναντι κερκίδα, όπου σημειώθηκαν τα επεισόδια.

Το πόρισμα αναφέρει ότι το άτομο που εμφανίζεται στο βίντεο πιθανώς είναι το ίδιο με τον 26χρονο. Σε κάθε περίπτωση το βίντεο είναι αυθεντικό. Ωστόσο, σύμφωνα με την εισαγγελέα, το βίντεο δεν αποδεικνύει τον ισχυρισμό του συγκεκριμένου κατηγορούμενου ότι δεν είχε αυτοπρόσωπη παρουσία στο σημείο όπου έλαβαν χώρα τα επεισόδια. «Δεν κρίνεται επαρκές για να αποδυναμώσει τους ισχυρισμούς μαρτύρων» οι οποίοι κατέθεσαν ότι είδαν τον 26χρονο να χτυπά τον Κατσούλη.

«Ο εντολέας μου βρίσκεται στην απέναντι κερκίδα και παρακολουθεί τον αγώνα, αμετακίνητος, καθ' όλη τη διάρκειά του. Σε καμία περίπτωση δε συμμετέχει στα επεισόδια», ανέφερε μιλώντας στη "Ν.Κ." ο συνήγορος υπεράσπισης του 26χρονου, Στέλιος Ταραζάς. «Μέσα σε 36 δευτερόλεπτα ο εντολέας μου πέρασε (σ.σ. σύμφωνα με την εισαγγελέα) από την κερκίδα των οργανωμένων οπαδών του Ηροδότου στην εξέδρα όπου βρίσκονταν οι οπαδοί του Εθνικού, διασχίζοντας περιμετρικά το γήπεδο, κι έπαιξε και πρωταγωνιστικό ρόλο στα επεισόδια. Αυτό για να το καταφέρεις, θα πρέπει να είσαι Σούπερ Μαν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ταραζάς.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News