default-image

Ημέρα της γυναίκας:γνωρίστε τον Άγγελο των προσφύγων

Ελλάδα
Ημέρα της γυναίκας:γνωρίστε τον Άγγελο των προσφύγων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βάφτισαν τη Ναβάλ Σούφι «άγγελο των προσφύγων» (l' angelo dei profughi), ενώ πρόσφατα γράφτηκε και ένα βιβλίο προς τιμήν της. Έτσι τη χαρακτηρίζουν όσοι γνωρίζουν το έργο της.

Μαροκινής καταγωγής, μεγάλωσε στην Κατάνια, είναι κάτοχος της ιταλικής υπηκοότητας. Ήταν παρούσα πρόσφατα στις Βρυξέλλες, ως μία από τις βασικές ομιλήτριες για το προσφυγικό σε σεμινάριο που διοργάνωσε η Ευρωβουλή για τη γυναίκα πρόσφυγα.

Δεν είναι πολύς καιρός που βρέθηκε και στην Ελλάδα για να βοηθήσει τους πρόσφυγες, όταν τη συνέλαβαν οι ελληνικές αρχές. «Are you a European citizen? (είσαι Ευρωπαία;)», τη ρωτούσαν επίμονα οι άνδρες του λιμενικού, οι οποίοι δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι είναι Ιταλίδα καθώς παρουσιαστικό της και η μαντίλα που συνηθίζει να φοράει στο κεφάλι ξεγελούνΜε δύο μπουκάλια νερό στο χέρι, ενωμένα με ένα χρησιμοποιημένο καλσόν, παρουσίασε την εφεύρεση των προσφύγων, χρήσιμη στο μακρύ τους ταξίδι, μιλώντας από την έδρα της Ευρώπης και του δυτικού πολιτισμού στις Βρυξέλλες. Τα μπουκάλια είναι το σωσίβιο που χρησιμοποιούν όσοι πέφτουν στη θάλασσα. Και με αυτό η Σούφι προσπάθησε να μεταφέρει μία από τις εικόνες που η ίδια ως ακτιβίστρια έχει αντικρίσει στα εκατοντάδες ταξίδια της.

Δύο και κάτι χρόνια πριν βρέθηκε στο Χαλέπι της Συρίας για να βοηθήσει τους πρόσφυγες, ως μέλος ανθρωπιστικής αποστολής, η οποία μετέφερε φάρμακα και προσέφερε περίθαλψη στα θύματα του πολέμου. Εκείνη δεν δίσταζε να προσφέρει το κινητό της σε όποιον της ζητούσε για να καλέσει κάποιον δικό του.

«Δύο μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες» με συνέλαβαν και με ξυλοκόπησαν. «Δεν θέλω να πω ποιες. Τουλάχιστον δεν θέλω να πω εδώ που βρίσκομαι», είπε μετά το τέλος της ομιλίας της σε μερικούς από τους δημοσιογράφους που βρέθηκαν κοντά της. Τίμημα για την εκτεταμένη δράση της

Δεν σταματά να φωνάζει για το άνοιγμα των συνόρων. Όπως τονίζει σε κάθε ευκαιρία η Ναβάλ Σούφι: «πρέπει να ανοίξουν τα σύνορα και να αφήσουμε τους πρόσφυγες να κάνουν νόμιμα το ταξίδι τους». Όλα αυτά σε μία Ευρώπη που επιμένει να κρατά τα σύνορά της κλειστά, την ίδια στιγμή που σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Europol, o τζίρος των διακινητών για το 2015 από τρίτες χώρες προς την Ευρώπη, ξεπέρασε τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

πηγη:news.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News