Ειδήσεις

Ο κλάδος που..εξαφανίστηκε:90%μείωση σε 6 χρόνια

Πάνω από 90% είναι η μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας στην Κρήτη σήμερα σε σχέση με το 2010, οπότε και ξεκίνησαν οι μνημονιακές πολιτικές. Την εκτίμηση αυτή κάνει στο neakriti.gr ο πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιάννης Χαρωνίτης, και δίνει ιδιαίτερο βάρος για να εξηγήσει τη μεγάλη κατρακύλα των οικοδομών στη φθίνουσα πορεία της αγροτικής οικονομίας, καθώς, στις λεγόμενες «καλές για την οικοδομή εποχές», αυτοί που έχτιζαν και έδιναν δουλειά σε όλους τους κλάδους που εμπλέκονται στην οικοδομική δραστηριότητα ήταν κυρίως οι αγρότες, οι οποίοι πλέον δεν μπορούν ούτε να ζήσουν.

«Μην ξεχνάμε», λέει χαρακτηριστικά, «ότι οι άνθρωποι που ουσιαστικά επενδύανε στα ακίνητα ήταν οι αγρότες. Εκείνοι ήταν που στήριζαν όλη αυτή τη διαδικασία. Από τη στιγμή λοιπόν που έχουν πληγεί οι αγρότες, από τη στιγμή που έχουν πληγεί όλοι οι κλάδοι, προφανώς δεν μπορεί να πάει κάποιος να επενδύσει σήμερα κάνοντας μια οικοδομή», προσθέτει ο Γιάννης Χαρωνίτης.

«Είναι μια κατάσταση πλέον που μπορεί να γίνει αντιληπτή από τις μαζικές αποχωρήσεις συναδέλφων μας μηχανικών από το επάγγελμα, για να μην πληρώνουν τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές προς το ταμείο μας», λέει στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ.

Ο ίδιος τονίζει ότι σήμερα, «ό,τι κινείται σε επίπεδο οικοδομής, είναι καθαρά θέμα αποκατάστασης προβλημάτων, δηλαδή εργασίες για να γίνει κάποια στατική αναβάθμιση, ενεργειακή αναβάθμιση, αναστήλωση, αναπαλαίωση σε κάποια παλιά κτίσματα κ.λπ. Δεν είναι όμως κανονική οικοδομική δραστηριότητα».

Απαντώντας σε ερωτήσεις , ο Γιάννης Χαρωνίτης λέει ότι «η ανεργία είναι τεράστια σε όλους τους κλάδους, γιατί καλώς ή κακώς ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής οικονομίας εργαζόταν γύρω από αυτά τα επαγγέλματα. Μη βλέπουμε μόνο τους οικοδόμους. Να δούμε και τις μάντρες των οικοδομικών υλικών, να δούμε τους προμηθευτές, να δούμε τις εταιρείες που έχουν μπετό, τις εταιρείες που πουλάνε σίδερα. Αν δούμε πόσο έχουν μειώσει το προσωπικό τους για να μπορέσουν να μείνουν ανοιχτές, θα καταλάβουμε. Ή οι εταιρείες αυτές που δούλευαν νυχθημερόν τα προηγούμενα χρόνια, και Σάββατα και Κυριακές, πλέον δουλεύουν μία ή δύο φορές την εβδομάδα»...

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου, υπάρχουν πολλά προβλήματα που χρονίζουν και δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη της οικοδομής και πάλι, όπως γινόταν πιο παλιά. «Είναι προβλήματα που δεν υπάρχει και καμία όρεξη για να λυθούν. Για παράδειγμα, όλα τα πολεοδομικά σχήματα είναι "κολλημένα". Σε συνάντηση που είχαμε με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνη, του είπα ξεκάθαρα ότι αυτή τη στιγμή οι μηχανικοί και όλοι όσοι είναι γύρω από το κομμάτι της κατασκευής δουλεύουν σε ό,τι έχει να κάνει με τις νομιμοποιήσεις των αυθαιρέτων και με τις ενεργειακές και στατικές αναβαθμίσεις των κτηρίων, για να γλιτώσουν οι οικιστές και κάποια πρόστιμα. Γιατί αυτό εκπίπτει με το συνολικό πρόστιμο στο τέλος».

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ προσπάθησε να εξηγήσει στον κ. Τσιρώνη ότι, «για να έχουμε ξανά ανάπτυξη της οικοδομής, χρειάζεται πολεοδόμηση με γη. Και αυτή, καλώς ή κακώς, έχει φτάσει στο όριό της. Δεν υπάρχει πλέον πολεοδόμηση με γη. Άρα ο κόσμος δε ρισκάρει πλέον να πάει να χτίσει ένα αυθαίρετο όπως έκανε παλιότερα»...

Πολεοδόμηση με γη σημαίνει να υπάρχει σχέδιο πόλης, να υπάρχουν ΣΧΟΟΑΠ να υπάρχει χρήση γης και να ξέρει ο κάθε πολίτης σε ποια περιοχή έχει το δικαίωμα να χτίσει και πόσα τετραγωνικά. Στο μεταξύ δε δίνονται και δάνεια, διότι η τράπεζα δεν έχει και τη διασφάλιση ότι αυτό που θα χτιστεί θα είναι νόμιμο. «Γιατί, αν είναι αυθαίρετο, δημιουργούνται άλλα προβλήματα για τα οποία είναι πλέον υπεύθυνη και η τράπεζα», τονίζει χαρακτηριστικά.

«Υπάρχουν τρόποι»

«Το κλείσιμο των τραπεζών οδήγησε σε τεράστια προβλήματα, όχι μόνο στην κατασκευή αλλά και γενικότερα στην ελληνική οικονομία», μας είπε χθες στο ΕΚΗ, όπου και τον συναντήσαμε, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σωκράτης Βαρδάκης. «Από την άλλη μεριά ο κόσμος δεν έχει χρήματα. Και αυτά τα λίγα που του μένουν δε θα τα επενδύσει ένας νοήμων άνθρωπος σήμερα στην οικοδομή. Θα τα κρατήσει για να επιβιώσει».

Ο Σωκράτης Βαρδάκης λέει ότι «εδώ μπορεί να έχει και μια ευθύνη και η σημερινή κυβέρνηση, ως προς την καθυστέρηση που υπάρχει στο να φέρει τον αναπτυξιακό νόμο. Αν δεν επέλθει η παραγωγική ανασυγκρότηση. Μόνο έτσι θα δοθεί ώθηση στην οικοδομή αλλά και στην υπόλοιπη οικονομία»...

Στο ερώτημά μας τι κάνει η κυβέρνηση για τους μηχανικούς, αλλά και τους οικοδόμους που μένουν ανασφάλιστοι λόγω της οικοδομικής κρίσης, ο βουλευτής μας λέει ότι «ήδη προσπαθεί να βρει τη "χρυσή" τομή σε συνεργασία μαζί τους, τόσο στο ασφαλιστικό, όσο και στον αναπτυξιακό νόμο, που για μας είναι καθοριστικής σημασίας να έρθει το επόμενο διάστημα»...

Σχόλια