Ειδήσεις

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ: Μια ολόκληρη Κρήτη πέρασε από το νησί

 Λίγες ώρες πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών για το προσφυγικό, τα πρώτα πλοία του ΝΑΤΟ (στην κεντρική φωτογραφία) έκαναν και επισήμως την εμφάνιση τους στο Αιγαίο. Όπως κατέγραψε και ο φακός του neakriti.gr ,από τη Λέσβο, πλοία της Νατοϊκής αρμάδας  με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν  περιπολίες στα ελληνικά χωρικά ύδατα από τη Λήμνο μέχρι και τα Δωδεκάνησα, το Καστελόριζο, τη Χρυσή και τη Γαύδο.

Η παρουσία και οι έλεγχοι του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο,έχουν ως στόχο να αναχαιτίσουν τις ροές των προσφύγων και μεταναστών από τα παράλια της Τουρκίας και μετά από τριάντα μέρες σκληρών διαπραγματεύσεων στα τεχνικά κλιμάκια του ΝΑΤΟ, με την Τουρκία να θέτει στο τραπέζι των συζητήσεων όλες τις παράλογες και άκρως προκλητικές αξιώσεις των στρατοκρατών της 'Αγκυρας περί γκρίζων ζωνών και διχοτόμηση του επιχειρησιακού ελέγχου του Αιγαίου.

Και όλα αυτά ενώ δυόμιση εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες συνωστίζονται αυτή τη στιγμή στα τουρκικά παράλια, περιμένοντας τη σειρά τους να περάσουν στην Ελλάδα.Τον αριθμό αυτόν, επιβεβαίωσε η Ανθή Καραγγελή, υπεύθυνη του κέντρου υποδοχής Προσφύγων Μυτιλήνης, στο κεντρικό δελτίο της ΚΡΗΤΗ TV και τον απεσταλμένο δημοσιογράφο Λευτέρη Κουμαντάκη.

Την ίδια στιγμή και η κυβέρνηση δια στόματος Μουζάλα, επιβεβαιώνει το μεγάλο αριθμό προσφύγων που αναμένεται να φτάσουν στην Ελλάδα, με τον αναπληρωτή υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής να δηλώνει οτι περιμένουμε μεγάλο αριθμό προσφύγων.

Στη Μυτιλήνη από την αρχή του προσφυγικού ρεύματος από το κέντρο υποδοχής του νησιού στη Μόρια έχουν περάσει 550.000 άνθρωποι, μια ολόκληρη Κρήτη.

Σε πλήρη εξέλιξη οι επιχειρήσεις

Λίγο πριν από την έναρξη των επιχειρήσεων στο Αιγαίο, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, ανακοίνωσε ότι ελήφθησαν αποφάσεις για την ανάπτυξη των ΝΑΤΟϊκών πλοίων, η οποία θα περιλαμβάνει και τα τουρκικά χωρικά ύδατα, παρά τις αρχικές αντιρρήσεις της Αγκυρας.

"Η Ελλάδα έδωσε διπλωματική άδεια στα πλοία της ΝΑΤΟϊκής αρμάδας να μπαινοβγαίνουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα από τη Λήμνο μέχρι και τα Δωδεκάνησα, το Καστελόριζο, τη Χρυσή και τη Γαύδο. Το ΝΑΤΟ αποδέχτηκε με ευχαρίστηση την ελληνική άδεια αγνοώντας επιδεικτικά τις αξιώσεις της Τουρκίας αφενός τα συμμαχικά πλοία να μην επιχειρούν εντός χωρικών υδάτων των δύο χωρών και αφετέρου να εξαιρεθούν τα Δωδεκάνησα από τις συμμαχικές επιχειρήσεις, διότι τα χαρακτηρίζει «αποστρατιωτικοποιημένα»."

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ χθες βράδυ διευκρίνισε: «Σκοπός της αποστολής του ΝΑΤΟ δεν είναι να σταματήσει ή να απωθήσει τα σκάφη των δουλεμπόρων, αλλά να βοηθήσει τους συμμάχους με την Ελλάδα και την Τουρκία καθώς και την Ευρωπαϊκή Ενωση, στο πλαίσιο των προσπαθειών τους για την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων και των εγκληματικών δικτύων που τροφοδοτούν αυτήν την κρίση».

«Το ΝΑΤΟ και η FRONTEX», πρόσθεσε, «θα είναι σε θέση να ανταλλάσσουν αξιωματικούς συνδέσμους και να έχουν την ανταλλαγή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο, ώστε να μπορέσει η FRONTEX καθώς και η Ελλάδα με την Τουρκία να αναλαμβάνουν δράση σε πραγματικό χρόνο».

Βρετανία: Αποστολή τριών πολεμικών πλοίων στο Αιγαίο

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε σήμερα την αποστολή τριών βρετανικών πολεμικών πλοίων για να μετάσχουν στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ κατά των διακινητών ανθρώπων στο Αιγαίο.

Ο Κάμερον γνωστοποίησε την αποστολή αυτή σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα μερικές ώρες προτού μετάσχει στην σημερινή ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, κατά την οποία η ΕΕ σχεδιάζει να ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία ώστε η τελευταία να συμβάλει στον έλεγχο της μεταναστευτικής κρίσης που θέτει σε κίνδυνο την ενότητά της.

"Οφείλουμε να σταματήσουμε το εμπόριο αυτό που διεξάγουν οι εγκληματίες διακινητές και να αποτρέψουμε τους ανθρώπους αυτούς να στοιβάζονται σε αυτοσχέδια σκάφη για να ξεκινήσουν ένα επικίνδυνο και μάταιο ταξίδι", σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Η αποστολή αυτή "δίνει την ευκαιρία να σταματήσουμε τους διακινητές και να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα στους μετανάστες που σχεδιάζουν να έρθουν στην Ευρώπη ότι θα είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν στην πατρίδα τους", πρόσθεσε.

Ως εκ τούτου τις ερχόμενες ημέρες θα σταλούν το RFA Mounts Bay, ένα μεταγωγικό πλοίο, δύο αναγνωριστικά πλοία και ένα ελικόπτερο Wildcat, ενώ ήδη στην περιοχή επιχειρεί το βρετανικό αναγνωριστικό πλοίο VOS Grace.

Το Σάββατο και η Γαλλία ανακοίνωσε ότι ένα πολεμικό της πλοίο θα αναχωρήσει αυτήν την εβδομάδα για να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ εναντίον των διακινητών ανθρώπων στο Αιγαίο.

Συνάντηση

Σήμερα το πρωί ο γ.γ. του ΝΑΤΟ,σύμφωνα και με το ethnos, συναντάται στις Βρυξέλλες με τον Ελληνα υπουργό Αμυνας, που συνοδεύει τον πρωθυπουργό στη Σύνοδο Κορυφής, όπου εκτός των άλλων θα διανεμηθεί σε όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες μια ειδική έκδοση του υπουργείου Αμυνας με το έργο που έχει εκτελεστεί για τη δημιουργία των hotspots, την υποδοχή -πιστοποίηση-, φιλοξενία και σίτιση προσφύγων και μεταναστών.

Πάντως, χθες εν όψει της Συνόδου Κορυφής για το Προσφυγικό αλλά και της απόφασης του ΝΑΤΟ για έναρξη των ναυτικών επιχειρήσεων στο Αιγαίο, με την Τουρκία να είναι απομονωμένη εντός της Συμμαχίας εξαιτίας των παράλογων αξιώσεών της, τα τουρκικά ΜΜΕ θέλησαν να εμφανίσουν τη γείτονα χώρα ότι καταβάλλει προσπάθεια για αποτροπή των προσφύγων να διασχίζουν το Αιγαίο.

Σχόλια