default-image

Κορκίδης: Φορολογικά πρέπει να είμαστε όλοι ίσοι και να αντιμετωπιζόμαστε με τον ίδιο τρόπο

Οικονομία
Κορκίδης: Φορολογικά πρέπει να είμαστε όλοι ίσοι και να αντιμετωπιζόμαστε με τον ίδιο τρόπο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λάθος χαρακτήρισε την προσέγγιση της κυβέρνησης στο θέμα των αποδείξεων ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας κ. Βασίλης Κορκίδης, ο οποίος ήταν καλεσμένος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV το βράδυ του Σαββάτου.

«Το μέτρο των αποδείξεων τι θα μετρήσει και πως θα μετρήσει δεν ισχύει για τους ελεύθερους επαγγελματίες, το οποίο θεωρώ ότι είναι τραγικό λάθος. Όλοι οι φορολογούμενοι πρέπει να είμαστε ίσοι και να αντιμετωπιζόμαστε με τον ίδιο τρόπο. Η προσέγγιση η οποία γίνεται ότι θα μετράει η απόδειξη, η οποία είναι προϊόν χρήσης πλαστικού χρήματος ή τραπεζικού εμβάσματος είναι λάθος. Θα έπρεπε να μετράει περισσότερο η απόδειξη την οποία παίρνεις πληρώνοντας με μετρητά γιατί εκεί είναι το επικίνδυνο σημείο συναλλαγής. Ποιο είναι το αντικείμενο συναλλαγής συνήθως; Το ποσοστό του ΦΠΑ. Άρα, ας μη μετράει όλη η αξία, αλλά το ποσοστό του ΦΠΑ που αναγράφεται στην απόδειξη. Γιατί η απόδειξη είναι πραγματική δαπάνη, είναι κάτι που επιβεβαιώνει μία πραγματική δαπάνη. Δεν είναι χρήματα τα οποία πας να κρύψεις για να φοροδιαφύγει ο ένας ή να φοροαποφύγει ο άλλος. Ως εκ τούτου θεωρώ ότι αυτή η ιστορία, αυτό το σήριαλ με τις αποδείξεις, πρέπει να λυθεί άμεσα. Θα έπρεπε να έχει λυθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Δυστυχώς, βλέπετε ότι εφαρμόζουμε πρακτικές οι οποίες ούτε αποτέλεσμα έχουν και τελικά δεν ξέρουμε τι πρόκειται να συμβεί για το 2016. Ελπίζω να μην έχει αναδρομική ισχύ κάτι το οποίο βεβαίως θα δυσχεράνει όλη αυτή την διαδικασία» είπε ο κ. Κορκίδης.

Σε ερώτηση της παρουσιάστριας του κεντρικού δελτίου ειδήσεων αναφορικά με το πώς είναι ο κλάδος της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα της κρίσης, διότι πολλοί μιλάνε για χαοτικό περιβάλλον νομικά και φορολογικά ο κ.Κορκίδης επισήμανε ότι «η χρονιά ξεκίνησε χειρότερα απ' ότι τέλειωσε η προηγούμενη. Έχουμε αρνητικά πρόσημα σε όλους κλάδους και σε όλους τους οικονομικούς δείκτες και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Νομίζω ήταν πρόσφατη και η Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος που το επιβεβαιώνει. Έχουμε μία περαιτέρω μείωση του εισοδήματος κατά 16%. Έχουμε μία μείωση στο χονδρικό εμπόριο 12%, στο λιανικό πάνω από 20%. Είδατε τα αποτελέσματα που βγάλαμε για την περίοδο των εκπτώσεων Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου, έδειξαν μία μείωση 21% σε όλη την Ελλάδα μεσοσταθμικά. Έχουμε μία μείωση των εισαγωγών και των εξαγωγών και πραγματικά χαίρομαι που βρίσκομαι στην Κρήτη γιατί -εκτός του ότι είναι η ιδιαίτερη πατρίδα μου - είναι η μόνη που πέτυχε τους εξαγωγικούς στόχους για το 2015».

Παρά το γενικότερο αρνητικό οικονομικό κλίμα η Κρήτη αντιστέκεται, στέκεται όρθια και καταγράφει ρεκόρ εξαγωγών μέσα σε ένα οικονομικά και πολιτικά ζοφερό κλίμα για την Ελλάδα.

«Ρεκόρ πραγματικά! Από 294 εκατ. ευρώ που ήταν όλο το 2014 -αυτός ο στόχος επετεύχθη το πρώτο εξάμηνο του 2015. Έφτασε σε σημείο ρεκόρ 486 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 394 εκατ. είναι αγροτικά προϊόντα, και εκεί τίθεται και το θέμα του λαδιού που είχατε στο ρεπορτάζ σας προηγουμένως» τόνισε ο κ. Βασίλης Κορκίδης.

Σχετικά με το ποια είναι τα μηνύματα των εξαγωγών για το 2016 και αν υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης για την Κρήτη και για την Ελλάδα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας απάντησε «όταν βλέπουμε να μειώνονται οι εισαγωγές, μειώνεται η εισαγωγή πρώτων υλών. Δεν είναι πάντα εισαγωγή ενός τελικού προϊόντος. Για να έχουμε λοιπόν εισαγωγή, μεταποίηση και ξανά εξαγωγή πρέπει να έχουμε μία ποσότητα εισαγωγής και εκεί βλέπουμε ότι είμαστε αδύναμοι ως προς την ρευστότητα. Ως προς τα αγροτικά μας προϊόντα, την αγροδιατροφή, όπως είναι το ελαιόλαδο, που είναι ο πρασινος χρυσός όπως τον αποκαλούν και οι ξένοι, τα κηπευτικά μας, τα φρούτα μας, το μέλι, πάρα πολλά παρασκευάσματα κρέατος βλέπουμε ότι θα έχουμε συνέχεια της θετικής εξέλιξης εξαγωγών».

Δείτε το σχετικό απόσπασμα από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_dzy0jilu/
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News