Ειδήσεις

Θύελλα αντιδράσεων με την εισαγωγή Τυνησιακού λαδιού

Χαριστική βολή για το Κρητικό ελαιόλαδο με την εισαγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση 70.000 τόνων αφορολόγητου λαδιού από την Τυνησία, εκ των οποίων οι 35.000 τόνοι αφορούν τη φετινή χρονιά, όπως αποφάσισε η Σύνοδος της Ολομέλειας στις Βρυξέλλες.


«Η κυβέρνηση Τσίπρα καταστρέφει κάθε δημιουργικό και παραγωγικό τομέα της οικονομίας», δηλώνει ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος κάνει λόγο για μια απόφαση η οποία καταβαραθρώνει τους Έλληνες Ελαιοπαραγωγούς, ρίχνοντας παράλληλα στο ναδίρ τις τιμές του ελαιολάδου.

Οι εξελίξεις προκαλούν θύελλα αντιδράσεων στους αγρότες, αλλά και στον Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος κάνει λόγο για σκανδαλώδη απόφαση, ενώ ήταν εκείνος που έκρουε το προηγούμενο διάστημα το καμπανάκι του κινδύνου για την τοπική οικονομία του νησιού, κατηγορώντας μάλιστα τον αρμόδιο υπουργό Ευάγγελο Αποστόλου ότι δεν άσκησε βέτο στο συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και ότι δεν προάσπισε τα συμφέροντα των Ελλήνων παραγωγών.


Με παρέμβασή του ο Λευτέρης Αυγενάκης την 1η12/2015, είχε κάνει αναφορά στο θέμα, ενώ ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έκανε λόγο για προσπάθειες κατασυκοφάντησής του και διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει καμία απόφαση.

Τότε ο κ. Αποστόλου διαβεβαίωνε ότι δε θα επιτρέψει να συμβεί κάτι τέτοιο, με τα γεγονότα ωστόσο να διαψεύδουν τον υπουργό και να επιβεβαιώνουν τους φόβους του Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος επανέρχεται στο ζήτημα που καίει τον αγροτικό κόσμο, με νέα ερώτησή του προς τον υπουργό και με το ερώτημα αν τελικά αντιλαμβάνεται τις δυσμενείς επιπτώσεις για την εγχώρια παραγωγή ελαιολάδου.

Από την πλευρά του ο κ. Ευάγγελος Αποστόλου μίλησε για συγχορδία κατασυκοφάντησής του, ιδιαίτερα από την περιοχή της Κρήτης, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Πραγματικά αυτή η συγχορδία κατασυκοφάντησής μου, ιδιαίτερα από την περιοχή της Κρήτης, είναι αδιανόητη. Δεν υπάρχει καμία απόφαση σε κανένα όργανο, για να επιτραπεί η εισαγωγή επιπλέον ελαιολάδου από την Τυνησία».


Ωστόσο παρά τις τότε διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργού, χιλιάδες τόνοι αφορολόγητου Τυνησιακού λαδιού έρχονται να δώσουν ένα δυνατό χτύπημα και στην ελαιοπαραγωγή του νησιού, την ώρα μάλιστα που η ναυαρχίδα των Κρητικών εξαγωγών είναι το Κρητικό ελαιόλαδο.

 


Σφοδρές αντιδράσεις καταγράφονται και από αγρότες που κάνουν λόγο για νέο χτύπημα, την ώρα μάλιστα που εξακολουθούν να δίνουν τη μάχη για το ασφαλιστικό και φορολογικό.

Ρεπορτάζ:

Γεωργία Μακάκη

Σχόλια