default-image

Νοσταλγικές καντάδες στα Μάλια

Πολιτισμός
Νοσταλγικές καντάδες στα Μάλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άρωμα παράδοσης πλημμύρισε και φέτος στα γραφικά σοκάκια των Μαλίων, αναβιώνοντας  το έθιμο για δεύτερη συνεχή χρονιά, ο Σύλλογος Γυναικών Μαλίων «Εστία» της παλιάς νοσταλγικής καντάδας, την Τσικνοπέμπτη .

Οι δρόμοι και τα σοκάκια της πόλης πλημμύρισαν μελωδίες παλιές και η Χορωδία Μαλίων με συνοδεία από ακορντεόν και κιθάρες, πλήθος κόσμου και φιλόμουσους, ταξίδεψαν όλοι μαζί μια παρέα, με πολυαγαπημένα, αξέχαστα, νοσταλγικά και μελωδικά τραγούδια, όπως το «Λαλούν τ' αηδόνια» «Απόψε τη κιθάρα μου» «Μινόρε της Αυγής» «Μπάρμπα Γιάννη με τις στάμνες» και πολλά άλλα για να μας ξαναθυμίσουν τις παλιές νοσταλγικές νύχτες που οι κανταδόροι τραγουδούσαν κάτω από τ'ανοιχτά  παραθυρόφυλλα των Μαλίων και δέχονταν λουλούδια από τους φιλόμουσους θεατές.

Ήταν μια διαφορετική μουσική παρέλαση που αφετηρία είχε το Δημαρχείο Μαλίων, η οποία ξάφνιασε ευχάριστα τους κατοίκους των γειτονιών, προσφέροντας νοσταλγία στους παλαιότερους και ευχάριστη έκπληξη στους νεότερους. Τα παράθυρα άνοιξαν, τα μπαλκόνια φωτίστηκαν και ξεπρόβαλλαν οι χαμογελαστές φιγούρες των συμπολιτών μας, πολλοί από τους οποίους ακολούθησαν το νυχτερινό σεργιάνι στην πόλη, τραγουδώντας χορεύοντας και κερνώντας τσικουδιά και Κρητικά εδέσματα.

Οι περισσότεροι μάλιστα από τους καταστηματάρχες είχαν ετοιμάσει το σχετικό κέρασμα με ρακί και ορεκτικά, το οποίο προσέφεραν στους κανταδόρους ξαφνιάζοντάς τους ευχάριστα.

Μέσα από τους ήχους του ακορντεόν και της κιθάρας  οι μελοποιημένες μαντινάδες, εκείνα τα λιτά τετράστιχα, μας ταξίδεψαν σε εποχές αθώες, τρυφερές και ανυπόκριτες, τότε που η ποίηση συναντούσε τη ζωή κι έδινε διέξοδο στα όνειρα των ανθρώπων.

Η επιτυχία της μουσικής αυτή παρέλασης με τις παλαιϊνές καντάδες στα σοκάκια των Μαλίων, είναι απόδειξη πως απλές, ανέξοδες αλλά με μεράκι και αγάπη κινήσεις μπορούν ν'αλλάξουν τη μουντή εικόνα της καθημερινότητας μας, με μικρές αφορμές, όπως οι μέρες της Αποκριάς που γιορτάζεται παντού με διάφορες εκδηλώσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News